Microsoft objavio kako izlazi Windows 365!

Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
1.405
Virtualna konferencija Inspire koja se održala ove srijede bila je mjesto vrlo važne Microsoftove objave. Potvrđeno je kako će od 2. kolovoza organizacijama i tvrtkama postati dostupan servis pod nazivom Windows 365.


Ponudit će potpuno novi način za pristup cjelovitom Windows operativnom sustavu s bilo kojeg mjesta, pritom koristeći radnu površinu, laptop ili mobilni uređaj. Novost koju predstavlja je tzv. „PC u oblaku“ i donosi prilagođeno korištenje najnovijih Microsoftovih proizvoda za udaljena radna okruženja i rad od kuće što je nekako postalo pravilo u vrijeme pandemije koronavirusa. Windows 365 je paket tj. cloud servis temeljen na pretplati koji će biti dostupan putem aplikacije ili web preglednika na svakom uređaju koji će imati aktivnu internet vezu, čak uključujući, osim PC-ja, i Mac, iPad, Linux uređaje te Android pametne telefone.

Paket će imati dva oblika konfiguracije: Windows 365 Business i Windows 365 Enterprise. Njihove cijene bi tek trebale biti objavljene.

S Windows 365 servisom Microsoft želi ponuditi iskustvo koje ima formu i sigurnosne postavke tradicionalnih Windowsa za PC, ali istodobno želi omogućiti pristup kompletnom Windows 10 ili Windows 11 operativnom sustavu putem aplikacije i web preglednika na oblaku. Korisnici će također imati pristup Windows aplikacijama, alatima, podacima te postavkama iz oblaka koje žele na svom PC-ju. Servis je izgrađen na Azure Virtual Desktop tehnologiji i Windows 365 servis može se promotriti kako Microsoftov odgovor na konkurentske Amazon Web Service i Google Cloud Platform.

Na temelju Microsoft Cloud integracije bit će omogućen pristup Windows 365 paketu prilikom promjene korištenja raznih uređaja. Pošto će ovaj servis raditi na oblaku, neće biti razlika u izvedbi čak i kad se napravi promjena s kvalitetnog i snažnog uređaja na drugi uređaj sa slabijim performansama.

Microsoft je spomenuo kako će Windows 365 imati podršku za poslovne aplikacije, prvenstveno Office 365, Dynamics 365 i Power Platform. Microsoft Endpoint Manager moći će se koristiti za rad s Windows365 servisom kako bi IT djelatnici u organizacijama i tvrtkama mogli primijeniti sigurnosne i upravljačke postavke na daljinu sa svojih uređaja.

U nastavku pogledajte službeno predstavljanje Windows 365 servisa,


Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=qKG8r1NERl4Izvor: PC CHIP
 
Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
1.405
Evo još malo s youtube-a:

Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=V14Ia2uwrtk
 
Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
1.405
Windows 11 napokon je službeno najavljen. Na Microsoftovom događaju, koji se dogodio 24. lipnja, uspjeli smo saznati puno više toga i novom, nadolazećem operativnom sustavu. Prikazujući jezik tečnog dizajna i još više, nova nadogradnja također se može isprobati na Insider kanalima, gdje je spremna za preuzimanje i upotrebu na računalima koja udovoljavaju minimalnim zahtjevima.


O čemu se ukratko radi kod novog Windows operativno sustava?

Za početak, ne možemo, a da ne spomenemo ogroman redizajn Microsoftove trgovine, koja će omogućavati korištenje Android aplikacija iz Amazon App Storea. Mnogo je otkrića i dalje napravljeno s nedavnom izradom Insidera i onim što Microsoft potvrđuje s drugim dobavljačima i korisnicima, ali osiguravamo da ovu stranicu ažuriramo svime što je do sada potvrđeno.

Postoji nadograđena Insider verzija, koja vraća traku za pretraživanje na izbornik Start, zajedno s boljom podrškom za više monitora za programsku traku, zajedno s mnogim popravcima. Još uvijek postoji određena zabuna oko sistemskih zahtjeva za računala koja bi mogla pokretati Windows 11, uglavnom zbog komponente koja se naziva TPM, ali čini se kao da Microsoft to istražuje.

Dok čekamo još potvrde od tvrtke, evo svega što znamo o datumu izlaska, novim značajkama i još mnogo toga vezanog za Windows 11.

windows 11

Kada možemo očekivati Windows 11?

Iz Microsofta govore da će Windows 11 izaći “negdje ovih praznika,” što znači da Windows 11 vrlo vjerojatno možemo očekivati od kraja studenog do kraja prosinca.

Postoje također i vijesti da će za Win11 postojati godišnje ažuriranje, slično onome što Apple radi s macOS-om. Iako je Microsoft objavio alat koji omogućuje korisniku da vidi hoće li njegovo računalo moći pokretati Windows 11, potvrđeno je da je alat pun grešaka i da daje pogrješne rezultate za računala, koja inače ne bi trebala imati nikakvih problema s pokretanjem Windowsa 11.

Međutim, objavljen je još jedan alat koji vam daje mnogo jasnije detalje o tome koliko uvjeta računalo ispunjava za korištenje novog operativnog sustava. Čini se kao da Microsoft nagovještava izdanje za Windows 11 u listopadu. Veliki broj fotografija i screenshotova prikazuje da bi datum izlaska novog sustava mogao biti puno ranije od razdoblja praznika, odnosno 20. listopada, zajedno s porukama u kojima se navodi koliko se Microsoft raduje ”prijelazu na broj 11!” Sve u svemu, konačan datum izlaska trebali bismo saznati u vremenu koje dolazi.

Windows11-instalacija

Kako mogu skinuti Windows 11 na svoje računalo?

Microsoft je ažurirao testnu verziju nazvanu 22000,65 (KB5004745) za Windows Insiders na programeru ili beta kanalu, što znači da postoje nekoliko vodiča koji vam mogu pomoći u skidanju Windowsa 11.

Prije nego što to učinite, najbolje bi bilo provjeriti je li vaše računalo prvo prijavljeno za Microsoftov program Insider, ukoliko ispunjava zahtjeve za korištenje ”Jedanaestice.” Ali imajte na umu da je trenutna verzija Windowsa 11 puna grešaka i nedostataka. Ako je možete i želite isprobati, bolje je da ga skinete i iskušate na nekom računalu koje nije vaše glavno. U međuvremenu su dobavljači kao što je Lenovo izdali neke smjernice ostalim korisnicima, koji imaju računala sa sustavom Windows 7 i novijim, da bi nadogradnja na Windows 10 mogla biti besplatna nadogradnja, ali s upozorenjem.

Postoji čak i opcija za prelazak na Windows 10, ako imate problema s Windowsom 11. To je dostupno u trenutnim verzijama Insidera, ali to možete učiniti samo u roku od 10 dana od nadogradnje vašeg računala, inače se mora izvršiti čista instalacija u kako biste prešli na Windows 10.

windows 11 instalacija

Koje su minimalne specifikacije koje računalo mora zadovoljavati?

Puno se raspravljalo o tome koje su sve specifikacije računala potrebne kako bi računalo moglo ispuniti uvjete za Windows 11. Bez obzira na TPM zahtjev, drugi se jednostavno pitaju znači li prijelaz na novi Windows i kupovina novog računala.

Za sada je Microsoft objavio sljedeće zahtjeve za ažuriranje, no treba znati da su ti zahtjevi podložni promjenama. Evo što zasad znamo o zahtjevima za Windows 11:

  • Procesor: 1 GHz ili brži s najmanje dvije jezgre, na kompatibilnom 64-bitnom procesoru ili SoC-u
  • RAM: 4 GB
  • Pohrana: 64 GB
  • Firmware sustava: UEFI, sposoban za sigurno pokretanje
  • TPM: Pouzdani modul platforme 2.0
  • Grafička kartica: DirectX 12 ili novija s WDDM 2.0 upravljačkim programom
  • Zaslon: 720p, 8-bitni po kanalu u boji, dijagonale najmanje 9 inča
  • Internetska veza i Microsoftov račun: Windows 11 Home zahtijeva aktivnu internetsku vezu i Microsoftov račun kako bi dovršio početno postavljanje operativnog sustava, prvu upotrebu ili prilikom prebacivanja uređaja iz Windows 11 Home u S-načinu.
windows 11 xbox

Koliko će točno koštati prijelaz ili nabava Windowsa 11?

Windows 11 dolazit će kao besplatno ažuriranje za postojeće korisnike Windowsa, s time da će korisnici koji budu željeli svoje računalo nadograditi na Windows 11 morati biti spojeni na internet kako bi mogli preuzeti, instalirati i aktivirali verziju Home sustava. Isto tako, prilikom instaliranja ili nadogradnje računala ili tableta korisnici će morati imati Microsoftov račun.

Do sada je Microsoft objavio hardverske zahtjeve za Windows 11, ali postoji zabuna oko TPM-a (Trusted Platform Modula) kao i u vezi toga je li Microsoft dao pogrešne podatke o tome koji su minimalni zahtjevi za mogućnost instalacije Windowsa 11. Više o tome ćemo sigurno znati kako vrijeme bude prolazilo.

windows 11 desktop

Mogućnosti Windowsa 11

Windows 11 bi, kao prvo trebao donijeti mnoga poboljšanja u odnosu na Windows 10, pri čemu Microsoft obećava da će ažuriranja biti 40% manja, te da će Windows 11 biti navodno “najsigurnije izdanje do sada”.

Traka zadataka optimizirana je za dodir kao i alati periferije i sada je preimenovana u ”Dock.”

U ponudi su i nove značajke koje će pomagati u obavljanju više zadataka odjednom, zahvaljujući značajci nazvanoj ”Snap Layouts,” koja korisniku omogućuje raspoređivanje više prozora preko zaslona; ne samo jedan pored drugog, već raspoređivanje više prozora u stupce, odjeljke i još mnogo toga.

Još jedna značajka su ”Snap Groups.” Ta mogućnost omogućit će korisniku povratak na prethodno prikvačene prozore koje je korisnik prikvačio na ”Docks,” tako da, na primjer, možete otići u svoju aplikaciju e-pošte, prozore preglednika Edge ili bilo što drugo, bez da ih morate vraćati na prethodni prikaz. Ne smijemo zaboraviti nikako ni poboljšanu podršku za više monitora, tako da kada ponovno povežete vanjski monitor, Windows 11 pamti prethodne položaje prozora koji su bili na tom monitoru. Postoji čak i predviđeno vrijeme instalacije za Windows nadogradnje, tako da će korisnik moći vidjeti treba li pod hitno instalirati nadogradnju ili može s njome pričekati do kasnije.

Mogućnost ”Teams” također je postala dio mogućnosti ”Docks,” tako da se lako možete pridružiti sastancima i obiteljskim pozivima. Ovo bi mogla biti prva naznaka da Skype polako nestaje iz Windowsa i da će ga zamijeniti ”Microsoft Teams”.

Microsoft Store konačno doživljava svoj redizajn, s bolje odabranim sadržajem i boljim opcijama za upravljanje onime što je korisnik kupio, poput preslikavanja sadržaja na vaš televizor. Aplikacije kao što su Disney+, Adobe Creative Cloud, Pinterest i druge, već se nalaze u ovoj redizajniranoj trgovini za Windows 11 i spremne su za korištenje.

WPA, EWP i Win32 aplikacije sada su sve u Microsoftovoj trgovini, također spremne za korištenje. Ako je neki korisnik programer i ako posjeduje neki alat za poslovanje, može zadržati 100% prihoda koji donosi sa Microsoft trgovine.

Android aplikacije su također spremne za Windows 11, a dostupne su iz Microsoftove trgovine, putem Amazonovog App Storea, tako da možete preuzeti TikTok i druge, spremne za upotrebu na računalu ili tabletu. Nova trgovina otvara mogućnosti da druge aplikacije stignu u Windows 11, čak i Appleov iMessage, koji bi mogao slijediti iTunes i Safari.

windows11

Novi izgled kod Windowsa 11

Jedna od najvećih promjena koju će korisnici primijetiti jest ta da je izbornik Start premješten na središte zaslona i bit će “pokrenut u oblaku”, pa se dinamički mijenja ovisno o dobu dana i sadržaju s kojim radite.

Svijetao i tamni način rada također će biti prisutni, sa zaobljenim kutovima i objedinjenim dizajnom u cijelom operacijskom sustavu, uz šarene pozadine koje možete odabrati. Postoje i neki prozori koji će podsjećati na one starije Windows Aero, koje smo vidjeli na primjer u sustavu Windows Vista.

Widgeti za Windows također će biti prisutni i bit će dostupni putem ”Dockova,” s Microsoftovim dinamičkim značajkama, kojima će navodno upravljati umjetna inteligencija, koje omogućuju da se widgeti, kao i u izborniku Start, mijenjaju ovisno o aplikacijama koje koristite i dobu dana. Na zaslonu osjetljivom na dodir možete kliznuti slijeva na radnoj površini da bi se prikazali widgeti. Oni će biti dostupni i trećim stranama, tako da ćete možda moći vidjeti onoliko widgeta koliko ih ima na Appleovim iOS i iPadOS operativnim sustavima.

Sve u svemu, korisnike Windowsa svakako očekuje zanimljiv nastavak godine. Željeli bismo da se novi Windows 11 pojavi već krajem listopada, što je djelomično i moguće, ali nije sigurno potvrđeno. No ono što je sigurno jest to da ćemo saznavati sve više informacija kako vrijeme bude odmicalo. Ono što se da vidjeti iz svega ovoga jest to da bi Windows 11 trebao u mnogočemu biti vrlo dobra nadogradnja Windowsa 10!

  • Izvor: PC CHIP
 
Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
1.405
Komercijalni SKU-ovi sustava Windows 11 odmah će imati omogućen Dark Mode iliti tamni način rada. Radi se o velikoj i jako dobroj promjeni i nadogradnji samog sustava Windows, koja u glavno središte stavlja zaštitu očiju korisnika kao preferiranu opciju za sve korisnike širom svijeta. Microsoft je najavio pomak tijekom svog Inspire događaja prošlog tjedna.


„Budući da provodimo znatno više vremena gledajući u svijetle zaslone računala i pametnih telefona, ne samo zbog pregledavanja društvenih mreža, čitanja i slanja e-pošte, već i bezbrojnih sastanaka, kako bismo pružili toliko potreban odmor očima našim korisnicima, odlučili smo da ćemo u Windows 11 sustave isporučiti tamni način rada, koji će unutar samog sustava biti omogućen prema predefiniranim postavkama.“

Korisnici koji preferiraju trenutni zadani ”svijetao” način mogu ga uključiti u izborniku za personalizaciju za Windows 11, na sličan način na koji se sada aktivira tamni način rada.

windows 11 taskbar

Koja je prednost i što je točno Tamni način rada Windowsa 11?

Windows 11 Dark Mode iliti tamni način rada tema je korisničkog sučelja koja koristi tamne pozadine i svijetli tekst, ali i druge elemente korisničkog sučelja, umjesto standardnog sučelja, koje uključuje svijetle pozadine i tamni tekst. To uvelike smanjuje napor očiju, do kojeg dolazi kada korisnici dugo vremena gledaju u zaslone računala, pa stoga novi tamni način rada postaje sve popularniji, a koristi ga i sve veći broj puno različitih aplikacija i internetskih stranica kao što su Facebook, Twitter i druge. Kao što Windows Central naglašava, sam Microsoft uveo je i Dark Mode na nekoliko svojih glavnih aplikacija, uz svoj operativni sustav Windows 10.

Izvorno, u vrijeme starih CRT monitora, “Tamni način rada” bio je zadani za računalne terminale i druge zaslone, koji su koristili sučelje Command Prompt. No s napretkom grafičkih mogućnosti i nakon uvođenja grafičkog korisničkog sučelja u računala Apple Macintosh 1980-ih, svijetlo bijela “radna površina” postala je zadana tema, nešto što se počelo, kako je vrijeme odmicalo i kako je tehnologija napredovala, prenositi kao standard na današnja računala, mobitele, pa kasnije i na pametne telefone. Drago nam je da se ovaj standard polako mijenja (čemu svjedočimo i u svijetu pametnih telefona, pogotovo kod uređaja koji imaju OLED i AMOLED ploče zaslona). No to nije jedina novina koju će donijeti Windows 11!

Microsoft je prilagodio način rada izbornika Start u najnovijoj beta verziji sustava Windows 11, ažuriranju koje također vraća i popularni ”Power Booster” ili klizač snage performansi, natrag u sustav Windows 11. Radi se naravno o 22000.65 nadogradnji beta verzije. Najnovija verzija sustava Windows 11, Build 22000.65, dostupna je putem programa Windows Insider Dev Channel za one koji žele preuzeti Windows 11. Evo o čemu se detaljnije radi.

windows 11 tražilicaWindows 11 tražilica

Start izbornik sada vodi izravno do tražilice

Bilo bi točno reći da izbornik Start u sustavu Windows 11 sada uključuje okvir za pretraživanje, ali ne u potpunosti. Klikom na novi okvir za pretraživanje u okviru Start sada samo se otvara okvir za pretraživanje, koji se ionako nalazi odmah pored ikone izbornika Start. Ovime je Microsoft želio dodatno pojednostaviti stvari. U svakom slučaju, ovo je nova promjena u sustavu Windows 11. Vrijedno je napomenuti da se na vrhu izbornika Widgeta nalazi još jedna traka za pretraživanje, kao i prije.Povratak klizača za performanse

Za neke je korisnike, klizač snage, koji se nalazi u sustavu Windows 10, jedna od intrigantnijih značajki, koje postoje za prijenosna računala. Taj klizač snage stvara određenu razliku, jer jednostavno biranje klizača performansi, skrivenog unutar ikone baterije na programskoj traci sustava Windows 10, može na brz i jednostavan način dovesti do povećavanja performansi vašeg prijenosnog računala. (Klizanje klizača snage / performansi također može produžiti vijek trajanja baterije vašeg prijenosnog računala, ovisno o tome kakav način rada odaberete.)

Windows 11 donijet će također klizač za performanse, barem donekle.

U novom sustavu Windows 11, klikom na ikonu baterije na programskoj traci jednostavno se otvara izbornik Brzih postavki. Sam klizač uklonjen je iz prve službene verzije sustava Windows 11. No, najnovija beta nadogradnja ga je vratila, donekle: U izborniku Postavke> Sustav> Napajanje i baterija nalazi se padajući izbornik na kojem možete odabrati različite razine performansi, ovisno o tome kako je OEM vašeg prijenosnog računala konfigurirao sustav. Nema objašnjenja kako će to utjecati na bateriju vašeg prijenosnog računala; radi se samo o pojačivaču performansi. Također, klizač na kakvog smo naviknuli unutar Windowsa 10 sam po sebi ne postoji; ovoga puta imat ćemo samo padajući izbornik, koji će se pojavljivati iz opcija koje se odnose na napajanje računala.

Windows Store u Windows 11Windows Store u Windows 11

Novo sučelje Snap

Jedna od zasad bolje uređenih značajki u sustavu Windows 11 bili su novi Snap rasporedi u stilu PowerToysa, koji omogućuju slaganje prozora u stupce za razliku od slaganja po kutovima. Microsoft ih je doradio, što znači da bi na primjer, tableti koje korisnik drži vertikalnom položaju, trebali prikazivati nove vertikalne Snap mogućnosti.

No nova nadogradnja beta verzije nije nam omogućila isprobavanje Snap sučelja; naime, pokazivač bi jednostavno nestao kada bismo ga pokušali staviti iznad ikone koja služi za povećavanje prozora. No vjerujemo da će ove nedostatke Microsoft ispraviti do vremena izlaska Windowsa 11 na tržište. (Windows 11 na tržište bi trebao izaći najkasnije do završetka ove godine.)Nadograđene mogućnosti kontrole glasnoće

I u pogledu kontrole glasnoće postoji jedna malena promjena: ako desnim klikom miša kliknete na ikonu za reguliranje glasnoće, koja se nalazi na programskoj traci, ondje ćete pronaći ”Troubleshooter” iliti korisničko sučelje zaduženo za rješavanje problema sa zvukom.Nove GIF mogućnosti za kineske korisnike

Za sve ljubitelje posebnih kineskih GIF-ova, odnosno kaomojija u sustavu Windows 10, Microsoft za Windows 11 priprema novo iznenađenje. Naime, Microsoft se udružuje s kineskim kreatorom GIF-a, weshineapp.com, kako bi ponudio GIF-ove kineskoj publici.

To bi (trenutno) bilo sve što se tiče novosti i vijesti u vezi Windowsa 11! Microsoft je na svom službenom blogu objavio detaljnu evidenciju svega onoga što je ispravio i popravio svojim novim beta verzijama Windowsa 11, tako da svi zainteresirani mogu ondje baciti pogled i na taj način dobiti još bolju predodžbu onoga što će nas čekati kada Windows 11 i službeno osvane na računalima korisnika!PC CHIP
 
Natrag
Top