Šta je novo?

Microsoft dobio dozvolu da preuzme Skype

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Microsoft dobio dozvolu da preuzme Skype
Evropska komisija (EK) danas je odobrila plan američke kompanije Microsoft da preuzme Skype za 8,5 milijardi dolara.Do sada najveću akviziciju, na koju se sprema dominantni svetski proizvođač softvera za personalne računare, američka Federalna trgovinska komisija odobrila je još u junu.

EK je ispitivanjem predloga došla do zaključka da se aktivnosti dve firme na ključnom tržištu videokomunikacija preklapaju i da njihovo spajanje neće ugroziti konkurentnost.

"Komisija smatra da na tom tržištu u usponu, na kome je aktivan niz igrača, uključujući i Google, nema razloga za bojazan za privrednu konkurenciju", naveo je izvršni organ Evropske unije.

Microsoft je nameru da preuzme operatera besplatnog telefoniranja preko Interneta objavio u maju.

Softverski gigant nastoji da se proširi na polju mobilnog telefoniranja i interneta i da sustigne konkurentske kompanije Google i Apple.

Microsoft namerava da Skype poveže sa Xboxom, Outlookom i pametnim telefonima koji koriste Windows Phone.

Skype svakog meseca ima u proseku oko 150 miliona korisnika, a popularan je naročito u malim preduzećima. Firma je, međutim, u gubicima jer je većina ljudi koristi za besplatne razgovore.

Mnogi analitičari su sumu koju je Microsoft ponudio za kupovinu Skypa ocenili kao preteranu, prenele su svetske novinske agencije.

(Tanjug)
 
Top