Šta je novo?

Metan gorivo budućnosti

Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
metan_gas-300x197.jpg

U Srbiji je sve veće interesovanje za metan kao pogonsko gorivo za automobile, ali za sada postoje samo četiri pumpe koje ga nude. Međutim, na pomolu je rešenje koje će na jednostavan način omogućiti distribuciju ovog gasa na bilo koje mesto u našoj zemlji. To će pomoći vozačima da štede, ali i da voze na ekološki čisto gorivo.
Osnovna preokupacija vozača u Srbiji je kako se što jeftinije voziti, što je sasvim opravdano s obzirom na to da su cene goriva kod nas najnestabilnije u regionu. Zbog nastojanja da što više uštede, logično se nameće želja vozača da izbegnu skupe ugradnje instalacija na alternativni pogon u svoja vozila. Vožnja sa najmanjim troškovima biće omogućena tako što će mreža pumpi, odnosno točionih mesta sa ovom vrstom gasa, biti rasprostranjena po celoj Srbiji.
Do gasa bez gasovoda
Naime, sprema se veliki projekat koji ima za cilj da ponudi metan “na svakom ćošku”. Reč je o takozvanom mobilnom gasovodu, koji će isporučivati ovu vrstu goriva svakoj pumpi koja želi da ga prodaje. Za ovakav poduhvat nije potrebna posebna priprema pumpe, jer će se metan dovoziti u specijalnim kamionima- mobilnim rezervoarima. Kada se rezervoari isprazne, odvoziće se na ponovno punjenje. Primarna ideja je da gas bude omogućen svim domaćinstvima u čijoj blizini nema gasovoda, pa će ljudima tako biti dostupno grejanje na gas.
Za sada u Srbiji ima samo nekoliko servisa koji ugrađuju uređaje za pogon na metan u automobile. Cene su različite i zavise od više faktora- od modela automobila, zapremine i snage motora, broja i rasporeda cilindara. Takođe, broj vozača koji koriste ovu vrstu goriva sigurno će se povećati, jer je ovo karika koja je nedostajala. Osim toga automobili na KPG pogon popraviće sliku Srbije, doprinoseći boljem ekološkom statusu naše zemlje.

Izvor:magazin.navidiku.rs
 
Top