Mesec u znaku Mihajla Pupina

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Manifestacija posvećena čuvenom naučniku u pripremi


Mesec u znaku Mihajla Pupina





Izvor: Blic S. Šulović | 26. 02. 2011. - 00:02h | Foto: V. Lalić

Beograd će od 14. aprila do 14. maja biti u znaku Mihajla Pupina, velikog naučnika i dobročinitelja. U muzejima, teatrima, školama i naučnim ustanovama, ali i na beogradskim ulicama, tokom tih mesec dana odvijaće se brojne izložbe, predstave, koncerti, radionice i predavanja posvećena Pupinu.
120034_bgmuzej-nauke-foto-v-lalic_f.jpg


U Muzeju nauke posetioci će 19. aprila čuti spoj muzike i matematike


- Manifestacija je zamišljena kao inicijalna kapisla koja će pomoći da se osmišljenije krene u 2012. kao godinu nauke u Srbiji, ali koja će biti i podrška kandidaturi Beograda za kulturnu prestonicu Evrope 2020. godine. Ideja je da se umreže kulturne i naučne institucije, podstaknu mladi i predstavi naučno, tehnološko i duhovno nasleđe Mihajla Pupina koje nije dovoljno poznato našoj javnosti - kaže Aleksandra Ninković Tašić, koja je, zajedno s Davorom Arsićem, početkom godine osnovala Udruženje “Quality Concept“, organizatora prve ovakve manifestacije.
Pun naziv manifestacije je “Mihajlo Pupin Touching the Hot Spots of Life”. Ideja za nju postoji već godinama, a kako kaže sagovornica, u budućnosti neće imati nastavak poput uobičajenih festivala, već je zamišljena da pokrene druge inicijative koje se odnose na Mihajla Pupina.


- U Muzeju nauke i tehnike biće zanimljivo 19. aprila, kada će na orguljama iz 1926. godine biti izvedena dela koja je Bah komponovao primenjujući principe matematike, a posebno se radujemo vraćanju u život Pupinovog autobiografskog dela “Od pašnjaka do naučenjaka”, za koje je dobio Pulicerovu nagradu - najavljuje Ninković Tašić i dodaje da su u planu i dva specijalna dešavanja na otvorenom.

Kalendar manifestacije čine, između ostalog, izložbe u Muzeju nauke i tehnike i Istorijskom muzeju Srbije, igrokaz lavirint Milice Kralj, a biće organizovana i drugačija “Otvorena vrata” brojnih ustanova, naučni, likovni i literarni konkursi, kao i humanitarne akcije. Na nekoliko lokacija u gradu nalaziće se kiosk-terminali, koji će predstavljati virtuelnu mapu događaja.
 
Natrag
Top