Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321

113496767654b239390570b861154360_640x519.jpg
Meril Strip
(engl. Meryl Streep; rođena 22. juna 1949. u Samitu, Nju Džerzi, SAD) je američka pozorišna, filmska i televizijskaglumica. Glumačku karijeru započela je 1971. u pozorišnoj predstavi „Seviljski plejboj“, a prvu filmsku ulogu dobila je 1977. u dramiDžulija Freda Zinemana. Najpoznatiji filmovi u kojima je glumila su Lovac na jelene, Žena francuskog poručnika, Moja Afrika, Mostovi okruga Medison, Đavo nosi Pradu i Sumnja. Za ulogu u drami Kramer protiv Kramera dobila je Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, a za uloge u filmovima Sofijin izbor i Čelična dama nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Osamnaest puta je nominovana za nagradu Oskar (od kojih je osvojila tri), a 27 puta za nagradu Zlatni globus (od kojih je osvojila sedam). Dobitnica je dva Emija, jedne kanske Zlatne palme, jednog Zlatnog i jednog Srebrnog medveda, i dve nagrade BAFTA. Pet puta je nominovana za nagradu Gremi a jednom za nagradu Toni. Američki filmski institut joj je 2004. dodelio Nagradu za životno delo.

Meril Strip je jedna od najboljih i najviše nagrađivanih glumica svih vremena,a često se, pored dame Džudi Denč, navodi kaonajbolja glumica svoje generacije.Tu titulu joj je još osamdesetih predvidela legendarna Beti Dejvis

Rođena je kao Meri Luiz Strip (engl. Mary Louise Streep) u Samitu, Nju Džerzi (SAD) u porodici Harija Vilijama Stripa Mlađeg, apotekara, i Meri, likovnog urednika. Pradeda njenog oca doselio se u Sjedinjene Države iz grada Lofenaua u Nemačkoj. Po dolasku u SAD, dotadašnje prezime Štreb (nem. Streeb) je promenio u Strip (engl. Streep).Njen pradeda živeo je u Švajcarskoj. Majčini potomci poreklom su iz Pensilvanije i sa Roud Ajlanda. Vilijam Pen, osnivač Pensilvanije, dalji joj je rođak.

Pohađala je versku školu „Bernards“ (Bernards), a diplomirala je glumu 1971. na koledžu „Vasar“ (Vassar). Tu je privukla pažnju glumice Džin Artur,koja joj je povremeno davala savete i instrukcije. Nekoliko godina kasnije magistrirala je umetnost na Univerzitetu „Jejl“. Za vreme školovanja na Jejlu dobila je i prve uloge: glumila je Helenu u predstavi San letnje noći, a potom osamdesetogodišnju nepokretnu ženu u kolicima

Nakon diplomiranja na Jejlu, nastupila je u nekoliko njujorških predstava kao što su „Henri Peti“ i „Ukroćena goropad“,gde joj je partner bio Raul Hulija. U predstavi „Mera za meru“igrala je pored Džona Kazalea sa kojim se ubrzo verila. Nastupila je i na Brodveju u komediji „Srećan kraj“ po delu Bertolta Brehta. Godine 1976. počela je da se interesuje za dobijanje filmskih uloga. Na kastingu za film „King Kong“ reditelj filma je, ugledavši Stripovu, na italijanskom rekao: „Zašto ste mi doveli ovo stvorenje? Ružna je!“, ali je bio vrlo iznenađen kada mu je Meril odgovorila na tečnom italijanskom

Njena prva filmska uloga bila je u drami „Džulija“ Freda Zinemana. Radilo se o maloj ulozi, ali za nju vrlo značajnoj.Tada je živela u Njujorku saDžonom Kazaleom kome su iste godine lekari dijagnostikovali rak kostiju.Kazale je sledeće godine dobio ulogu u filmu „Lovac na jelene“ Majkla Čimina. Iako nije bila previše zainteresovana za taj film, prihvatila je sporednu ulogu kako bi na snimanju bila sa verenikom.Filmski kritičari su visoko ocenili njenu izvedbu: nominovana je za nagradu BAFTA i nagradu Zlatni globus, kao i za prvi Oskar u karijeri. Iste godine je, zbog finansijskih poteškoća, prihvatila ulogu arijevke udate za jevrejina u TV-filmu „Holokaust“. Zbog snimanja se preselila u Evropu, dok je Kazale ostao u Njujorku. U to vreme bolest se naglo pogoršala i Džon Kazale je preminuo 12. marta 1978. - samo nekoliko dana po povratku Stripove u SAD. Tada je izjavila da jedino rad može olakšati njenu patnju.Tako je prihvatila uloge u filmu „Zavođenje Džoa Tinana“ i u predstavi „Ukroćena goropad“.

Iste godina dobija sporednu ulogu u romantičnoj drami „Menhetn“ sa Vudijem Alenom i Dajanom Kiton. Kasnije je izjavila da joj je Alen strogo zabranio svaku improvizaciju tokom snimanja, makar to bila jedna reč.Ubrzo je prihvatila i glavnu žensku ulogu u filmu „Kramer protiv Kramera“. Smatrala je da je lik Džoane Kramer previše zao, pa je reditelj Robert Benton prepravio scenario, davši njenom liku humanije karakteristike.Dastin Hofman, koji je tumačio lik Teda Kramera, rekao je o Meril Strip: „Izuzetno je vredna, skoro opsesivno! Ne misli ni na šta drugo sem na posao!“.

Za uloge u oba filma bila je nominovana za nagradu BAFTA, dok je za ulogu u Krameru protiv Kramera dobila prve nagrade u karijeri: Zlatni globus iOskar za najbolju sporednu glumicu.

Nakon dve nominacije za Oskara, Meril Strip je počela dobijati sve kvalitetnije uloge.Prva od takvih uloga bila je u filmu „Žena francuskog poručnika“ reditelja Karela Rajša iz 1981. U tom filmu Stripova je glumila dve ličnosti - Saru i Anu. Sara je žena iz doba kraljice Viktorije, a Ana - mlada glumica koja će 1980. glumiti Saru. Ljubavne priče dveju žena su skoro identične i odvijaju se paralelno, s tom razlikom što će se jedna od njih završiti tragično. Ovom ulogom Stripova je zaslužila treću nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus. Iako nije osvojila nijednu od nagrada za koje je bila nominovana, Meril Strip je svojim nastupom u Ženi francuskog poručnika skrenula na sebe pažnju britanskih filmskih kritičara i javnosti, što je materijalizovano nagradom BAFTA za najbolju glavnu ulogu koju je glumica dobila 1982. Ispostaviće se da je to jedina britanska filmska nagrada koju je Meril Strip dobila u toku cele svoje glumačke karijere.

Drugog Oskara u karijeri, a prvog za glavnu ulogu, Stripova je dobila 1982. za ulogu Sofi Zavistovski u drami Alana Pakule „Sofijin izbor“. Sofi je mladaPoljakinja koja je u Drugom svetskom ratu preživela genocid.Uloga je prvobitno bila nuđena Ursuli Andres,ali je Stripova nekako nabavila kopiju scenarija, detaljno proučila lik Sofije i onda otišla do Alana Pakule, reditelja filma i preklinjala ga da joj dodeli ulogu.Scene izbora snimala je samo jedanput i nije želela ponavljanja, jer su joj te scene, kako je rekla, bile „izuzetno bolne i emocionalno iscrpljujuće“.I kritika i publika su hvalili njenu izvedbu, a pored Oskara, glumica je dobila još i Zlatni globus za najbolju glavnu ulogu, dok je nagrada BAFTA, za koju je bila nominovana, ipak otišla u ruke Džuli Volters.

Njena karijera i nakon Sofijinog izbora ide uzlaznom putanjom, da bi tako, za ulogu u drami „Silkvud“, po peti put bila nominovana za Oskara. Radilo se o prvom filmu biografskog žanra u njenoj karijeri i u njemu tumači lik političke aktivistkinje Karen Silkvud.Usledile su uloge u romantičnom „Zaljubljivanju“,gde joj je partner bio Robert de Niro, zatim u britanskoj drami „Obilje“,da bi 1985. tumačila lik Karen Bliksen u romantičnoj drami „Moja Afrika“ saRobertom Redfordom u sporednoj ulozi. Film je komercijalno bio izuzetno uspešan zaradivši 128.500.000 dolara.Sudeći po povoljnim reakcijama filmskih kritičara, kao i po nagradama za koje je bila nominovana, radi se o jednom od najboljih filmova koje je snimila.Po šesti put je bila nominovana za Oskara, a filmsku romansu između nje i Redforda Američki filmski institut je proglasio za trinaestu najlepšu romansu svih vremena.

Krajem osamdesetih je igrala u dva ljubavna filma, „Ljubavna boljka“ i „Čelični korov“, oba sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi. Za uloge u Ljubavnoj boljci oboje glumaca je bilo nominovano za Oskara. U filmu „Plač u tami“ iz 1988. našla se u ulozi Lindi Čejmberlen, australijanke optužene za ubistvo svoje dvomesečne kćerke.Za ovu ulogu je na Kanskom festivalu nagrađena Zlatnom palmom za najbolju glumicu. Poslednji film u toj deceniji u kom je glumila bila je „Đavolica“ rediteljke Suzan Sajdelman, ujedno i prva komedija u njenoj karijeri.Za ulogu u tom filmu žiri stranih novinara nominovao je Meril Strip za Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji.

Meril Strip je i devedesetih nastavila da bira veoma različite uloge. Najpre je dobila ulogu u drami „Razglednice iz pakla“, snimljenoj po romanu Kari Fišer.U sporednoj ulozi je bilaŠirli Maklejn. Stripova je 1991. glumila u filmu „U odbranu života svog“ - romantičnoj komediji sa elementima fantastike. Sledeće godine je na nagovor dugogodišnje prijateljice Goldi Hon, snimila crnu komediju „Smrt joj pristaje“.Pored njih dve, sporedne uloge u filmu tumače Brus Vilis i Izabela Roselini. Iako je film dobio generalno loše kritike,postao je veliki bioskopski hit zaradivši 150 miliona dolara u bioskopima.Dve godine kasnije igrala je Gejl u trileru „Divlja reka“. Za poslednja dva pomenuta filma nominovana je za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Biograf Karen Holinger je opisala ovaj deo karijere Meril Strip kao period kada su popularnost i kvalitet njenih filmova opali.Stripova je na to rekla da su se njene mogućnosti smanjile kada se preselila u Los Anđeles, kako bi bila sa porodicom.

Godine 1995. nastupila je u jednom od najuspešnijih filmova u njenoj karijeri. To je bila ljubavna drama „Mostovi okruga Medison“, gde joj je partner bio Klint Istvud, koji je ujedno bio i režiser filma. Film je zaradio 182 miliona dolara širom sveta te tako devetostruko premašio svoj budžet.Stripova je za ulogu Frančeske Džonson, devojke koja je sa čovekom svog života provela samo četiri dana, što je bilo dovoljno da u njega bude zaljubljena do kraja života,bila nominovana za Zlatni globus, Oskar i Nagradu Udruženja glumaca za najbolju glumicu.

Krajem devedestih, igrala je u dramama „Pre i posle“ i „Marvinova soba“, pored Dajane Kiton i Leonarda Dikaprija, zatim u filmu „Prava stvar“ i „Muzika srca“, za koji je morala da nauči da svira violinu.[34] Za poslednja dva je bila nominovana za Oskara za najbolju glavnu glumicu.

Stripova je 2001. godine pozajmila glas Plavoj vili u Spilbergovom naučnofantastičnom filmu „Veštačka inteligencija“. Zajedno sa Lijamom Nisonom bila je domaćin dodele Nobelove nagrade za mir u Oslu.Sledeće godine dobila je sporedne uloge u dva filma, i za obe nominovana za najprestižnije filmske nagrade. Prvi film je bio „Adaptacija“ - drama o životu američke novinarke Suzan Orlin, kolumnistkinje „Njujorkera“ i dopisnice „Roling stouna“.Iako je bilo očekivano da će dobiti Oskara za najbolju sporednu glumicu, pošto je dobilaZlatni globus, ta nagrada je otišla u ruke Ketrin Zita-Džouns za ulogu u mjuziklu „Čikago“.Druga je bila drama „Sati“. Film prati život tri žene različitih godina, koje žive u različitim vremenima. Jedino što ih povezuje jeste roman „Gospođa Dalovej“, ljubav prema istom polu i misao o promašenom životu.Druge dve glavne uloge tumače Nikol Kidman i Džulijana Mur - obe nominovane za Oskara za svoje izvedbe. Sve tri glumice su bile tadašnje dobitnice Srebrnog medveda za najbolju glumicu.

Godine 2003. je, pored Ala Pačina i Eme Tompson, tumačila glavnu ulogu u šestočasovnom tv-filmu „Anđeli u Americi“. Film govori o epidemiji side u SAD, i Reganovoj politici prema ugroženom delu stanovništva.Stripova je tada dobila svoj drugi Emi za najbolju glavnu glumicu u tv-filmu, kao i svoj peti Zlatni globus. Sledeće godine je od Američkog filmskog instituta, za obogaćivanje američke kulture, dobila Nagradu za životno delo.

Njeni sledeći filmovi su bili „Mandžurski kandidat“ i crna komedija „Serija nesrećnih događaja Lemonija Sniketa“ pored Džima Kerija. Ovaj film je postao veliki hit u bisokopima širom sveta, gde je zaradio 209 miliona dolara.Godine 2005. prihvatila je ulogu u romantičnoj komediji „Tuđe je slađe“ saUmom Terman, a 2006. ulogu u drami „Kućni prijatelj iz prerije“ - poslednjem filmu režisera Roberta Altmana.Iste godine dobila je glavnu ulogu u komediji „Đavo nosi Pradu“. Ovde glumi moćnu ali i zločestu Mirandu Pristli, glavnu urednicu njujorškog modnog časopisa. Njenom diktatorskom ponašanju će stati na kraj mlada i nesigurna Endi (En Hatavej), koja samo što je završila fakultet i došla u Njujork, u potragu za poslom.Ovo je jedan od najcenjenijih filmova u karijeri Stripove.Za njega je osvojila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominovana za Oskar, BAFTA nagradu, Nagradu filmske kritike i za Nagradu Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu. Pored svih ovih nagrada, Đavo nosi Pradu je zaradio 326 miliona dolara širom sveta, zbog čega je postao komercijalno najuspešniji film u dotadašnjoj karijeri Meril Strip.Krajem godine, pozajmila je glas za film „Lukas u svetu mrava“. Posle tog filma, nastupila je u drami „Tamna materija“, trileru „Pod istragom“, zatim filmu „Glineni golubovi“ koji prikazuje rat sa više aspekata, a u kojem je glumila uz Toma Kruza i Roberta Redforda, kao i drami „Predvečerje“, sa Glen Klous, Kler Dejns i Vanesom Redgrejv.

Godine 2008. Stripova je snimila dva izuzetno uspešna filma.Prvi je bio mjuzikl „Mamma Mia!“, baziran na hitovima grupe ABBA. Zaradivši 610 miliona dolara u bisokopima širom sveta, ovo je treći najkomercijalniji mjuzikl svih vremena, i rekorder kada je u pitanju zarada filmova Meril Strip.Glumačku ekipu ovog ostvarenja činili su još i Kolin Fert i Pirs Brosnan. Drugi film je drama „Sumnja“, sa Filipom Simorom Hofmanom i Ejmi Adams u sporednim ulogama. Ovde Meril glumi konzervativnu i strogu kaluđericu Alojšis Buvije, koja je zahvaljujući svojoj pronicljivosti uspela da otkrije seksualno zlostavljanje u religioznoj školi, u kojoj radi kao direktor.Za svoj performans, dobila je Nagradu Udruženja glumaca i Nagradu filmske kritike, a bila je nominovana za Zlatni globus, BAFTA nagradu i jubilarni, petnaesti po redu Oskar,posle trideset godina na filmu.

Sledeće godine, igrala je glavnu ulogu u komediji „Džuli i Džulija“, za koju je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu i Nagradu filmske kritike, koju je podelila sa Sandrom Bulok. Nominovana je i za Oskar za najbolju glavnu glumicu, ali je on otišao u ruke Bulokovoj. U komediji „Komplikovano je“, Meril je bila u ulozi Džejn Adler, žene koja želi novi život i novu ljubav, ali ne uspeva da zaboravi svog bivšeg supruga Džejka (Alek Boldvin), sa kojim održava burnu seksualnu vezu.[54] Krajem 2009. godine, dobila je ulogu u animiranom filmu„Fantastični gospodin Lisac“.


U leto 2011. našla se na desetom mestu liste najplaćenijih glumica na svetu, sa zaradom od deset miliona dolara po filmu.Pred kraj iste godine snimljen je film „Čelična dama“, gde je Meril bila u glavnoj ulozi.Ova biografska drama prikazuje mladost britanske premijerke Margaret Tačer, suočavanje sa problemima za vreme Folklandskog rata i ekonomske krize, ali i njenu svakodnevnu borbu sa nostalogijom i žalost za preminulim suprugom.Stripova je za svoje izvođenje posle trideset godina nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu u drami, i drugom u karijeri Nagradom BAFTA. Nekoliko dana posle dodele Nagrada Britanske akademije, Meril je otputovala u Berlin, gde joj je uručen Zlatni medved za životno delo.U februaru je za film Čelična dama nagrađena trećim u karijeri Oskarom za najbolju glavnu glumicu.

Stripova je sredinom 2012. promovisala romantičnu komediju Začin za brak, gde glumi sa Tomijem Lijem Džounsom. Film je ostvario znatan finansijski uspeh budući da je na budžet od trideset miliona došla zarada od gotovo stodeset miliona dolara, a glumica je pritom dobila još jednu nominaciju za Zlatni globus za najbolje žensko izvođenje u komediji. U septemrbu iste godine je počelo snimanje filma Avgust: Okrug Osejdž, crne komedije o nekoliko žena, koje se sticajem okolnosti vraćaju u centralnu Oklahomu, u porodičnu kuću u kojoj živi njihova psihički neuravnotežena žena. Matrijarha porodice glumi upravo Meril Strip, dok jednu od njenih kćeri igra Džulija Roberts. Film u svetske bioskope izlazi u novembru 2013. godine.

Stripova je debitovala u pozorištu predstavom „Seviljski plejboj“ 1971. godine,da bi 1976. godine nastupala u komadima Tenesija Vilijamsa „Dvadeset sedam vagona punih pamuka“ i Artura Milera „A Memory of Two Mondays“,za koju je bila nominovana za nagradu Toni za najbolju glavnu glumicu u predstavi. Igrala je i u dramama „Višnjik“ i„Galeb“,Antona Pavloviča Čehova, kao i u predstavi „Srećan kraj“ Bertolda Brehta. Pošto je njena filmska karijera krajem sedamdesetih doživela doživela bum, Meril je odlučila da prestane sa radom u pozorištu.

Godine 2001. vratila se predstavom Galeb,pored Kevina Klajna i Natali Portman, a 2006. je nastupala u drami „Majka hrabrost i njena deca“

Stripova je poznata po svojoj sposobnosti da uspešno imitira govor drugih dijalekata.U filmu „Moja Afrika“ njen engleski je poprimio danski akcenat, a u drami „Sofijin izbor“, gde je glumila poljakinju, govorila je engleski i nemački, i u oba uspela da unese prizvuk slovenskog izgovora. Za film „Ples u Lughnasi“ izvežbala je irski, a za „Mostove okruga Medison“ - italijanski naglasak. Za ulogu novozelanđanke u filmu „Plač u tami“, preslušavala je snimke sa suđenja Lindi Čemberlejn, kako bi svoj govor što više približila njenom. Njen britanski engleski u filmovima „Obilje“ i „Žena francuskog poručnika“ bio je prominentan.
Filmografija


1. The Deadliest Season (1977).....Sharon Miller
2. Julia (1977).....Anne Marie
3. The Deer Hunter (1978).....Linda
4. Manhattan (1979).....Jill
5. The Seduction of Joe Tynan (1979).....Karen Traynor
6. Kramer vs. Kramer (1979).....Joanna Kramer
7. Kiss Me, Petruchio (1981).....Katherine
8. The French Lieutenant's Woman (1981).....Sarah / Anna
9. Alice at the Palace (1982).....Alice
10. Still of the Night (1982).....Brooke Reynolds
11. Sophie's Choice (1982).....Spohie
12. Silkwood (1983).....Karen Silkwood
13. Falling in Love (1984).....Molly Gilmore
14. Plenty (1985).....Susan Traherne
15. Out of Africa (1985).....Karen
16. Heartburn (1986).....Rachel Samstat
17. Ironweed (1987).....Helen Archer
18. A Cry in the Dark (1988).....Lindy Chamberlain
19. She-Devil (1989).....Mary Fisher
20. Postcards from the Edge (1990).....Suzanne Vale
21. Defending Your Life (1991).....Julia
22. Death Becomes Her (1992).....Madeline Ashton
23. The House of the Spirits (1993).....Clara del Valle Trueba
24. The River Wild (1994).....Gail Hartman
25. The Bridges of Madison County (1995).....Francesca Johnson
26. Before and After (1996).....Dr. Carolyn Ryan
27. Marvin's Room (1996).....Lee
28. ...First Do No Harm (1997).....Lori Reimuller
29. Dancing at Lughnasa (1998).....Kate 'Kit' Mundy
30. One True Thing (1998).....Kate Gulden
31. Music of the Heart (1999).....Roberta Guaspari
32. A.I. Artificial Intelligence (2001).....Blue Mecha
33. Adaptation. (2002).....Susan Orlean
34. The Hours (2002).....Clarissa Vaughan
35. Stuck on You (2003).....Herself
36. The Manchurian Candidate (2004).....Eleanor Shaw
37. Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (2004).....Aunt Josephine
38. Prime (2005).....Lisa Metzger
39. A Prairie Home Companion (2006).....Yolanda Johnson
40. The Devil Wears Prada (2006).....Miranda Priestly
41. The Ant Bully (2006).....Queen (voice)
42. Dark Matter (2007).....Joanna Silver
43. Evening (2007).....Lila Ross
44. Rendition (2007).....Corrine Whitman
45. Lions for Lambs (2007).....Janine Roth
46. Mamma Mia! (2008).....Donna
47. Doubt (2008).....Sister Aloysius Beauvier
48. Julie & Julia (2009).....Julia Child
49. Fantastic Mr. Fox (2009).....Mrs. Fox (voice)
50. It's Complicated (2009).....Jane Adler
51. The Iron Lady (2011).....Margaret Thatcher
52. Hope Springs (2012).....Kay
 
Top