Menja se čuveni beogradski krug dvojke

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.566
Menja se čuveni beogradski krug dvojke
Jedan od simbola Beograda - tramvajska linija broj dva, koja postoji skoro devet decenija, uskoro će biti izmenjena, a krug dvojke će oivičavati još uže jezgro.

Izvor: RTS, Mondo
15978481355efe22f22f71370735042_w640.jpg

Foto: Thinkstock.com
Stanovnici “u krugu dvojke” uvek su bili ponosni na činjenicu da žive u najužem gradskom jezgru, koji oivičava upravo ova tramvajska linija.

"Dvojka", naime, prema najavama nadćržnih, neće ići do Vukovog spomenika, već će se okretati kod Pravnog fakulteta.

Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta su u saradnji sa čelnicima grada Beograda projektovali novu mrežu linija javnog prevoza, a prema tom planu, mnoge tramvajske i autobuske trase biće izmenjene. Neće, kako je jutros javio RTS, biti izuzeta nijedna od najstarijih linija u Beogradu - čuvena "dvojka".

Iako nije najstarija linija u prestonici, "dvojka" je svakako najpoznatija. Kako je prevezla stotine hiljada putnika, tokom jednog veka ona je ucrtala i kružnu putanju u istoriju grada, dajući centru nezvanično ime "krug dvojke". Svaka izmena znači i privikavanje na novi krug.

Cilj je poboljšanje usluge, objašnjavaju na Saobraćajnom fakultetu. Da "dvojka" treba da se skrati pokazali su im, rezultati iz oktobra i novembra prošle godine kada su i sproveli veliko istraživanje brojanje putniika.

"Praktično, kičma sistema je zadržana, ali mi smo unapredili liniju dva jer je ispoljila određene bolesti u funkcionisanju. Ne može 1924. godine biti isti režim rada kao i 2015. mnogo se toga promenilo u ovih 100 godina. Linija broj dva ima jedan osnovni problem - protok putnika koji zahteva liniju broj dva, naglo opada u zoni Vukovog spomenika i Bulevara", objašnjava Slaven Tica, prodekan za naučno-istraživački rad na Saobraćajnom fakultetu.

Kako su izmene u javnom prevozu planirane u tri faze narednih godina, sličnu ili istu sudbinu dvojke, doživeće i druge linije. Nijedna putanja neće ostati bez prevoza, poručuju oni koji kroje gradske linije.

"Mi smo na osnovu onoga što je činjenično stanje u sistemu sa nekim malim prognozama u petogodišnjem periodu, projektovali novu mrežu linija. One neće biti tektonski poremećaj, ali će na zadovoljstvo građana biti usaglašena sa njihovim željama, sa njihovim relalnim potrebama. To je sa jedne strane, a sa druge strane izvršiće optimizaciju resursa koju grad ulaže u organizaciju transporta putnika", ukazuje Tica za RTS.
 
Top