Mehanizacija za iskop i utovar

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Mehanizacija za iskop i utovar




Bageri (eng. excavators) je tehničko sredstvo koje se najviše koristi za mašinski rad pri građenju. Obuhvataju širok raspon vrsta, podvrsta i tipova mašina namenjenih za površinski, podzemni i podvodni iskop u tlu i steni ,odnosno za iskop i utovar zemljanih i kamenih materijala. Koriste se takođe za planiranje i oblikovanje nasipa bilo od zemlje ili kamenih materijala.
mobilba.jpg




Dozeri su mašine za zemljane radove koji se sastoje od osnovne bazne mašine - traktora guseničara ili dvoosovinskog traktora na pneumatskim točkovima i rama na čijem je prednjem delu raonik sa nožem.
D65PX-15.jpg



Utovarivači (engl. loader) se koriste za utovar vezanog i nevezanog zemljanog materijala, ili za iskop zemlje prve i druge kategorije i utovar. Utovarivač je samohodna mašina, a radni organ je izdužena kašika, montirana na traktoru sa gusenicama ili pneumaticima. Zapremina kašike se kreće od 0,3 do 4,0 mˆ 3, a može biti i veća. Princip koji treba koristiti za ostvarenje ekonomičnog rada transportnih vozila je da ona moraju biti 3 - 5 puta veće zapremine od zapremine utovarne lopate. Rukovanje je pomoću mehaničke ili hidrauličnih komandi. Utovarnom lopatom utovarivač zahvata materijal, te istresa uglavnom čeono ili bočno u transportno sredstvo. Radi toga u radu izvodi tzv. "V" kretanje. Kod standardnih zglobnih utovarivača na gumenim pneumaticima prednji točkovi i utovarna lopata zglobno su vezani za zadnji deo mašine na drugom paru pneumatika. Gumeni pneumatici utovarivača su najčešće zaštićeni ili oštećenja mrežom lanaca koja ih obavija. Mogućnost višestruke izmene radnih alata daje utovarivaču obeležje univerzalne građevinske mašine. Posebne celine čine bageri - utovarivači (kombinirke), teleskopski utovarivači, tunelski (podzemni) utovarivači posebno konstruisani za rad u podzemlju, zatim miniutovarivači
utovarivac2.jpg


Skejper, skreper je vrsta koša (engl. scraper) - alat za iskop zemljanih materijala struganjem, u vidu sanduka ili koša, koji se prilikom povlačenja puni. Osnovni je alat bagera sajlaša (dreglajn).
naslovna-tandem.jpg



Grejder (engl. grader, motor grader) je vrlo brza, pokretljiva mašina za razastiranje, planiranje i oblikovanje svih vrsta rastresitih materijala. Grejder čini traktorska osnova na gumenim pneumaticima (dva ili četiri pozadi, dva napred), na čiji je središnji okvir (povezuje prednji i zadnji deo)učvršćen u svim smerovima dugačak i uzak nož. To je osnovni alat čija pokretljivost u radnim položajima, daje grejderu obeležja univerzalne građevinske mašine. Može biti s prednje strane opremljen manjim dozerskim nožem, a sa zadnje rijačem koji omogućuju olakšan iskop i razaranjem nekih vrsta tla.
346-1.jpg
 
Natrag
Top