Šta je novo?

Medvedi sami sebe leče

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Medvedi sami sebe leče


Blic


Istraživanja američkih lekara i zoologa pokazala da crni medvedi poseduju iznenađujuću sposobnost u samoisceljivanju rana tokom zimskog sna. Rane zarastaju gotovo bez ikakvih ožiljaka, i ne dolazi do razvijanja infekcija.


Američki crni medved


Grupa naučnika, koja proučava crne medvede u Minesoti već 25 godina, nada se da će moći da otkriju kako ove životinje uspevaju same sebe da izleče u toku zimskog sna, u toku kog im je telesna temperatura smanjena, a otkucaji srca i metabolizam usporeni.

Zapaženo je da između novembra, kada se medvedi povlače u svoje jazbine, i marta (otprilike mesec dana pre nego što napuštaju skloništa) “dolazi do zalečenja rana, koje ostavljaju neznatne ožiljke”.

Za vreme hibernacije, ili zimskog sna, medvedi ne jedu, ne piju, ne izbacuju urin ni stolicu. Otkucaji srca spuštaju se sa 55 na samo pet otkucaja u minuti.

Kod ljudi, međutim, u okolnostima smanjene telesne temperature ili kada dođe do usporene ili ometene cirkulacije, dolazi do ozbiljnih komplikacija u izlečenju rana.

Zbog toga se naučnici nadaju da će uspeti da otkriju mehanizam koji stoji iza izuzetne sposobnosti medveda da izleče sami sebe.

 
Top