Mediteranska salata

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
MEDITERANSKA SALATA



thumbnail.php




Priprema



Patlidžan oljuštiti i iseći na kolutove. Posoliti ga i ostaviti da odstoji, ocediti i svaki kolut uvaljati u brašno i ispeći na ulju. Vaditi i staviti na papirnatu salvetu da upije višak ulja. Crvenu papriku ispeći i oljuštiti i očistiti od semena. Crveni paradajz iseći na kolutove.
Zatim pripremiti preliv - marinadu od sitno seckanog belog luka, seckanog peršuna i maslinovog ulja i soli po ukusu. U ciniju redjati: red paprike, kolutovi patlidžna, pa kolutovi paradajza i preliti sa marinadom i tako redom, dok se ne utrosi materijal.
Na kraju redjati paprikue, posuti odozgo sa susamom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mediteranska salata od pirinča

Mediteranska salata od pirinča

Za 6 do 8 osoba:
crvena paprika, krastavac, pola veze mladog luka, 100 g crnih maslinki, 150 g feta sira, 500 g spanaća, 200 g pirinča, 1,5 dl limunovog soka, 0,5 dl maslinovog ulja, čen belog luka, kašičica C origana, četvrtina kašičice C crnog bibera, četvrtina kašičice C čilija i jedna kašičica soli.

Papriku, krastavac, masline, spanać i mladi luk očistite i iseckajte. Pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, sitno seckani beli luk, C origano, C biber, C čili i so, pa sve snažno umutite viljuškom da se dobro sjedini. Dodajte topli pirinač koji ste obarili u slanoj vodi i procedili. Promešajte, stavite listove spanaća, malo prodrmajte posudu i sačekajte 20 minuta da se pirinač malo ohladi. Na kraju dodajte preostale sastojke i lagano promešajte. Servirajte hladno.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mediteranska salata

Za 4 osobe potrebno je: 600 g očišćenih lignji, 4 pečene crvene paprike, 800 g leblebija, 5 kašika svežeg seckanog peršuna, 1 ljuta paprika, 2 čena belog luka, 1 dl maslinovog ulja, sok i izrendana kora od jednog limuna.

Pečene paprike oljuštite, odstranite peteljke i očistite od semenki, isecite na rezanca i stavite u veliku činiju za salatu. U manjoj posudi pomešajte sok od limuna, peršun i sitno iseckani beli luk, ljutu papriku, pa ga prelijte preko paprika i dobro promešajte. Dodajte leblebije u činiju i ponovo dobro promešajte. Odložite salatu sa strane. U tiganju sa teflonskom podlogom zagrejte dobro maslinovo ulje tako da počne da se dimi, pa stavite očišćene i na rezance iseckane lignje. Pržite ih minut-dva, neprekidno mešajući varjačom, pa odmah potom preručite, zajedno sa uljem, u činiju sa salatom. Posolite, pobiberite po ukusu i dobro promešajte salatu. Na kraju dodajte rendanu koru limuna i ponovo promešajte. Sačekajte da se lignje ohlade u salati i poslužite.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mediteranska salata od leblebije

Mediteranska salata od leblebije

1.jpg

Potrebno vam je:
100g pečenog tofua, iseckanog na kocke
1 i 1/2 šolja kuvane leblebije
šaka listova mente
1/4 šolje maslinovog ulja
1 čen belog luka, usitnjen
kora jednog (neprskanog ili organskog) limuna, izrendana
morska ili himalajska so i biber
2 kašike limunovog soka
1 šolja čeri paradajza
2 šake rukole
kriške limuna, po želji

Priprema:
U posudi pomešajte tofu, leblebiju, mentu, maslinovo ulje, beli luk i koru limuna, i začinite solju. Marinirajte na sobnoj temperaturi, 15 do 30 minuta. Dodajte limunov sok i čeri paradajz isečen na pola. Razdvojite listove rukole na porcije i preko njih servirajte salatu. Začinite biberom po vrhu i ukrasite kriškom limuna.

(Zdrav život)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MEDITERANSKA SALATA

3Ku4UuT.jpg


Za 2 osobe: 425 g kukuruza šećerca iz konzerve, 150 g slanine, 2 avokada, glavica crvenog luka, 4 kašike maslinovog ulja, limun, 2-3 kašičice tabaska, prstohvat šećera, nekoliko listića korijandera, so i biber po ukusu.

Slaninu isecite na režnjeve, ispržite u tiganju bez masnoće dok ne postanu hrskavi, izvadite i stavite na papirni ubrus. Kukuruz operite hladnom vodom, ocedite, pomešajte sa sitno seckanim crvenim lukom i stavite u činiju za salatu. Avokado prepolovite, oljuštite, izvadite košticu, izrežite na kriške i dodajte u činiju. Sok od limuna umutite sa tabaskom, maslinovim uljem, prstohvatom šećera, posolite, pobiberite i prelijte salatu. Ukrasite listićima korijandera i servirajte sa hrskavom slaninom.

(Novosti)
 
Natrag
Top