Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
14. 02. 2011.
lekarinfo.com

Meditacija menja strukturu mozga za 8 nedelja

Učešće u osmonedeljnoj meditaciji izgleda da dovodi do merljivih promena u regionima za memoriju, samosvesnost, empatiju i stres. Ova teza proverena je u studiji sprovedenoj u januaru, koju je predvodio tim Massachusetts General Hospital (MGH). Ovo je prva studija koja prati aktivnosti i promene u sivoj masi mozga

''Iako je meditacija povezana sa osećajem mira i fitičke relaksacije, naučnici su dugo tvrdili da meditacija takođe pruža kognitivne i psihološke prednosti koje opstaju tokom dana,'' rekla je Sara Lazar,Psihijatar sa istraživačkog programa Neuroimaging. '' Ove studije pokazuju da promene u strukturi mozga u osnovi dovode do poboljšanja kod ljudi, ne samo zbog toga što provode vreme u relaksaciji, ovde dolazi do dugoročnih promena.

Prethodna istraživanja dr Lazar fokusirana su na nalaženje strukturne moždane razlike između iskusnih praktičara meditacije i lica bez iskustva u meditaciji, pri čemu je posmatrana kora velikof mozga, a posebno delovi zaduženi za pažnju i emotivne integracije. Ova istraga nije mogla biti dokumentovana jer su se sve razlike između ove dve grupe ispoljavale tokom meditacije.
U aktuelnoj studiji rađena je magnetna rezonanca moždane strukture kod 16 ispitanika, dve nedelje pre osmonedeljnog ispitivanja.Pored nedeljnih sastanaka meditacije, gde je sve usresređeno na mentalnu svest o osećajima, o osećanjima i stanju uma, učesnici su dobili i audio zapis za odražavanje meditivne prakse i zamoljeni su da prate koliko vremena dnevno provode u meditaciji.
Tokom sličnog vremenskog intervala urađen je i niz magnetnih rezonanci kod kontrolnr grupe koja nije pristupila meditaciji.
Grupe koje su pristupile meditaciji u proseku su vežbale 27 minuta dnevno. Upoređujući ovo i upitnike koje su popunjavali vidi se značajno poboljšanje u moždanoj strukturi. Analizom MR slika, koje su fokusirane na oblasti koje su povezane sa meditacijom, vide se značajno povećanje gustine sive mase u hipotalamusu, što je jako važno za učenje, memoriju, samosvesnost i osećanja.
Zaključeno je i da je smanjenje gustine sive mase povezano sa stresom i anksioznošću. Naučnici navode da dugoročne meditacije mogu dovesti do značajnih poboljšanja u moždanoj strukturi u ovim oblastima. Nijedna od promena nije uočena u kontrolnoj grupi, što znači da ne postoje neki drugi parametri koji menjaju moždanu strukturu.
''Fascinantno je videti plastičnost mozga kroz meditaciju. Ovo znači da možemo igrati aktivnu ulogu u poboljšanju kvaliteta našeg života,'' rekla je Britta Holzel, jedan od vodećih autora ove studije. '' Postoji još studija, na ovu temu, koje su pokazale da meditacija može napraviti značajna poboljšanja kod različitih simptoma.''
Amishi Jha, doktor neurolog sa Univerziteta u Majamiju, koji istražuje efekte meditacije na pojedince u visoko- stresnim situacijama, kaže: '' Ova istraživanja pokazuju da stres kroz meditaciju ne može u potpunosti biti smanjem za ovih 8 nedelja, ali da je jako bitna promena u amigdalama koja otvara vrata za mnoga dalja istraživanja, kako za zaštitu od stresa tako i za razne druge poremećaje, kao što su post-traumatski poremećaj.'' Amishi Jha nije bio jedan od istražitelja u ovoj studiji.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Meditacija čuva mozak

Osobe koje dugotrajno meditiraju imaju usporen gubitak moždane mase u starijoj životnoj dobi, pokazalo je novo američko istraživanje

pjWB5uI.jpg


VAŠINGTON - Osobe koje dugotrajno meditiraju imaju usporen gubitak moždane mase u starijoj životnoj dobi, pokazalo je novo američko istraživanje.

Osobe koje su s bavile meditacijom prosečno 20 godina imale su veći volumen mozga od prosečne osobe, izvestili su naučnici u časopisu "Frontiers in Psycology".

Inače, zna se da se volumen sive mase smanjuje s godinama, a vođe istraživanja su očekivali da će videti više moždane sive mase samo u određenim delovima mozga među osobama koje se godinama bave meditacijom.

Florijan Kurt s Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu kaže da njegov naučni tim na osnovu tog istraživanja ne može da tvrdi da je meditacija dovela do manjeg gubitka moždane mase, jer i druge navike takvih osoba mogu da utiču na volumen mozga.

Ranija istraživanja su pokazala da meditacija može da unapredi pažnju, pamćenje, govor, kreativnost i sposobnost rada.

U okviru istraživanja naučnici su snimali mozak 50 osoba koje se bave meditacijom i 50 osoba opšte populacije stare od 24 do 77 godina.

Snimci mozga su pokazivali da se mozak s godinama smanjuje, ali je kod osoba koje su se bavile meditacijom bio bolje očuvan.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako započeti meditirati i koja je najučinkovitija meditacija u ovom dobu?

K3ZDBPz.jpg


Krećemo odmah od pretpostavke da želite meditirati i da znate zašto to želite “raditi”. Što dalje napraviti, kako započeti?

Kako početi meditirati?

Kao prvo, trebate shvatiti što nije meditacija. To nije samo sjediti u sobi i misliti. Sjediti u tišini sobe može biti divan način za opuštanje, ali to nije meditacija.

U početku, pronađite tiho i mirno mjesto. Udobno sjednite sa ispravljenim leđima. Ne trebate se brinuti o nekoj formalnoj poziciji tijela. Samo držite leđa uspravno, duboko dišite, polako i ravnomjerno udahnite kroz nos. Lagano zadržite zrak i izdahnite opet kroz nos. Učinite to u određenom ritmu. Fokusirajte se na disanje. Neki ljudi koriste plamen svijeće, cvijet ili sliku kao predmet fokusa.

Sada dolazi škakljivi dio. Usmjeri pažnju, bez napora, bez očekivanja kako disati. Kada ti misli odlutaju, nježno ih dovući u središte svoje pažnje. Um će se buniti i pokušati će misliti o svakojakim stvarima koje postoje pod kapom nebeskom. Nemoj se razočarati, to je posve normalno. Nježno ga dovući natrag koliko god puta je potrebno. Fokusiraj se koliko god se osjećaš ugodno. Deset ili dvadeset minuta je uglavnom, za početak, dovoljno. Ne razmišljaš kako dosegnuti cilj. Što god da se desi, u redu je. Pozornost u meditaciji je kao da pokušate uhvatiti živu između dva prsta. Što jače pokušavaš, to teže ide.

Meditacija je prirodan proces, neka se desi bez napora. Prve dvije godine svoga života ste živjeli s pozornošću. Vraćate se u prirodno stanje. Što dulje prakticirate, to postaje sve lakše.

Na što meditirati?

Najjednostavniji i najuzvišeniji oblik meditacije koji svatko, pa čak i dijete, može prakticirati je pjevanje, mantranje ili meditacija na božja imena. Bog ima mnoga imena. Božje ime se ne razlikuje od Boga. Sva moći i istina Boga je sadržana u Njegovu imenu. Jedan je učitelj meditacije rekao: „Ne bi trebao meditirati na božje ime. To je samo riječ.“ Ali to nije samo riječ. To je uzvižena transcendentalna vibracija. Najveći sveci i najmilostiviji sluge društva kroz povijest su slavili uzvišenost, čistoću i ultra-potenciju božjeg imena, a također i svi sveti spisi potvrđuju isto.

Božje ime je inkarnacija samog Boga koja je uvijek prisutna u ovom svijetu. Sva moć, snaga, slava i čistoća Boga su sadržani u Njegovu imenu. Sva ljepota, slatkoća i sva ljubav Boga je u Njegovu imenu. Objašnjeno je da se u ovom dobu Kali, dobu mraka, svađe i licemjerja, Bog inkarnira u obliku Svojeg Svetog Imena. Stoga, izgovarajući Njegova imena i meditirajući na Njih mi zapravo povezujemo svoju svjesnost direktno s Bogom. Bog je uvijek savršeno čist. Ako se družimo s nekim tko je potpuno čist i mi postajemo pročišćeni. Ako se družite s Bogom, poprimate Njegove božanske odlike i Bog je tako dostupan putem prekrasnog zvuka Svoga imena.

Kada svane sunce, dolazi svjetlo. Na sličan način, kada spoznaja Boga dođe u vaše srce, automatski nastupa moksha, prosvjetljenje. U svetim je knjigama rečeno da je mukti ili oslobođenje oslobođeno stanje iznad dualnosti ovog svijeta, dok je bhakti pozitivan ulaz u duhovni svijet.

Evo kako početi…

Kako mantrati

Mantra je vibracija, zvučna forma, dužine od jednog sloga do čitave pjesme. Mantra se može izgovarati na glas ili ponavljati u umu i ne mora je čuti nitko drugi osim osobe koja je izgovara. Savršeno ovladavanje mantrom je kada ona postane neprekidna zvučna vibracija koja ima svoj tok. Tehnika ponavljanja mantre naziva se japa. U tu svrhu možemo koristiti brojanicu kako bismo svaki dan mogli mantrati određeni broj mantri, što pomaže razvijanju discipline. Kao što svaki dan ponavljamo disanje, hranjenje, probavu, spavanje itd., na sličan način, neophodno je imati svakodnevnu duhovnu praksu kako bismo postigli željeni rezultat.

Srila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, jedan od najzaslužnijih duhovnih učitelja za popularnost mantre na Zapadu govori kako mantrati možemo bilo kad i bilo gdje, kad god nešto radimo, vozimo se, šetamo, kuhamo i sl. Možemo mantrati u umu, tiho izgovarati ili naglas pjevati.

Ali ipak, mantra ima svoj najbolji učinak kada se za nju izdvoji određeno vrijeme u danu, posebno rano ujutro kada su svjetovne energije još uspavane, a život se polako budi. Tada je pri izgovaranju mantre najbitnije koncentrirano slušanje same mantre. Slušanjem se ona apsorbira, ulazi u srce i tu spoznaje.

“Sam zvuk ima učinak na materiju i svjesnost: zvuk može potaknuti, pročistiti, izazvati ili privući pažnju. Kad zazovemo nečije ime, uspostavljamo komunikaciju i razmjenu, pozivamo osobu da se druži s nama. Slično tome, kad pjevamo različite mantre, uspostavljamo duhovne veze. Mantre su moćne i djeluju kao mačevi, sijeku negativnu energiju koja nas okružuje. Različite mantre imaju različite svrhe. “Ma” dolazi od sanskritske riječi “Manas” i znači um, a “tra” od riječi “Trayate” i znači osloboditi. Kad se oslonimo na te vibracije, osjetit ćemo razliku: tjelesno, mentalno i duhovno jer mantra može prodrijeti kroz različite slojeve nečistoća i otpora.”
(iz knjige Duhovni ratnik II., Bhakti Tirtha Swami)

Vrste mantri

Mantre i njihovu raznoliku upotrebu možemo pronaći u mnogim tradicijama i duhovnim školama. One potječu iz vedske tradicije pa tako njihovu upotrebu pronalazimo u Budizmu, Sikizmu i Đainizmu te ostalim školama koje potječu iz Veda. Sličan princip ponavljanja molitvi ili pjevanja je temelj mnogih svjetskih religija (Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje…).

Prema Bhagavad Giti, kranji cilj korištenja mantri jest dostizanje bhakti ili nivoa čisto i spontanog dubokog osjećaja ljubavi prema Bogu pa tako i prema svim živim bićima te spoznavanje naše izvorne duhovne prirode.

U tom ćemo duhu predstaviti nekoliko najvrijednijih mantri koje se najčešće koriste u vaišnavskoj tradiciji Veda i njihovo značenje.

Ovo su najpoznatije mantre…

OM

„Vedska zvučna vibracija om ili omkara, glavna riječ u vedskoj literaturi, osnova je svih vedskih zvučnih vibracija. Zato omkaru trebamo prihvatiti kao zvučnu reprezentaciju Svevišnje Božanske Osobe i rezervoar kozmičke manifestacije.“ Caitanya Caritamrita Adi 7.128

Om je osnovni princip svih vedskih mantri. Predstavlja sveukupnost postojanja, kako materijalnog tako i duhovnog. Vibriranjem transcendentalnog sloga Om, osoba može dostići duhovno oslobođenje i spoznati Apsolutnu Istinu bilo u neosobnom, lokaliziranom ili u osobnom obliku, ovisno o želji onoga tko prakticira mantranje sloga Om.

Om se sastoji od tri slova: a, u i m te se prilikom izgovaranja pokušava imati to na umu. Om je jako moćan kada se izvodi u grupi u kojoj bi bilo idealno pogoditi sličnu intonaciju tako da se zvuk spoji u jednu vrlo moćnu zvučnu harmoniju. Također izgovara se smirena uma, s dubokim udisajem i nešto dužim izdisajem prilikom kojeg izgovaramo om.

OM NAMO BHAGAVATE VASUDEVAYA

Mantra kojom započinje veliki vedski spis, Srimad Bhagavatam koji je, kako ističe i sam autor Veda, summum bonum sveg vedskog znanja. Ime Vasudeva posebno ukazuje na osobni aspekt Svevišnje Božanske Osobe, koji je uzrok svih uzroka. Sve što postoji izvire iz Njega. Vasudeva se također odnosi na jednu od 4 glavnih ekspanzija zaduženih za stvaranje materijalnog očitovanja. Mantranjem ove mantre povezujemo se s izvorom stvaranja.

HARE KRIŠNA MAHA MANTRA

hare krišna hare krišna
krišna krišna hare hare
hare rāma hare rāma
rāma rāma hare hare

Hara se odnosi na Božju energiju, u vokativu glasi: Hare. Krišna i Rāma su Božja imena. Hara je personificirana Božja energija – Šakti, kojoj se obraćamo kroz mantru (Hare) i odnosi se na ženski aspekt Boga, odnosno Božicu – Radhu. Krišna znači sve-privlačan što znači da Bog duhovno neodoljivo privlači svakoga (čak i Njegove neprijatelje). Rama znači: vrhunsko/duhovno zadovoljstvo ili: ocean zadovoljstva, a može se razumjeti i kao Gospodin koji je vrhovni uživalac.

Na mnogim mjestima je opisano kako je upravo ova mantra najmoćnija mantra za doba u kojem se trenutno nalazimo. Mnoge škole joge koriste upravo ovu mantru kao temelj svoje duhovne prakse.

SRI NRSIMHA MANTRA

jaya narasimha sri narasimha
jaya jaya narasimhadeva
praladesa jaya padma
mukha padma bhrnga

(Jaya se izgovara kao đaja) Jako moćna mantra namijenjena zaštiti našeg tijela, zdravlja i svih negativnih vanjskih utjecaja. Također se mantra kada se nalazimo u nekoj opsanoj situaciji ili kada smo napadnuti.

GOVINDA JAYA JAYA

govinda jaya jaya gopala jaya jaya
radharamana hari govinda jaya jaya

Mantra koja budi uspavane osjećaje ljubavi, privrženosti te prijateljstva i razigranosti. Go na sanskritu također predstavlja osjetila te je ova mantra zapravo slavljenje Gospodara Osjetila koji nam može pomoći u samokontroli.

Izvor: Atma.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Poznati indijski guru tvrdi: “Ne treba vam za to tehnika – nisam vidio moćniju meditaciju od OVE!”

mohandji-meditira-696x398f1a022e537362ebc.gif


Mi nosimo u sebi puno toga nepotrebnog. Svakog trenutka sakupljamo različite stvari i zadržavamo ih u sebi. Ne možemo znati koliko smo toga nagomilali i konačno, to nas u životu čini sve težim.

Svaki događaj svakog dana ostavlja u našem sistemu utiske (impresije). Dok god te utiske ne otpustimo, ne možemo evoluirati. Ne samo na duhovnom planu, već ne možemo promijeniti ni svoj svakodnevni život. Akumulirali smo toliko toga i dok ne otpustimo ili ostavimo sve to, ne možemo biti Svjetlo.

Zašto uopće meditiramo? Nama zapravo ne treba meditacija, ali naš um je toliko rasijan. Mi patimo zato što se ne možemo povezati sa sobom. Svi mi smo cjeloviti sami po sebi. Nitko nije bolji, ili gori. Jedina razlika je koliko tereta nosimo.

Kakav teret mi to nosimo? To je teret uskladištenih podataka, kao što su stvari koje su se dogodile u prošlosti, emocije kojima smo se vezali za ljude, situacije i svaki drugi aspekt života. Sve to postaje vrlo teško. I ako sagledate vlastiti život, možete vidjeti da se sve ponavlja.

Jedna te ista stvar ponavlja se tijekom vremena uvijek iznova i iznova. Jedan dan našeg života podudara se s utiscima iz prošlosti. Na sanskrtu, to se zove purva samskara, što znači „utisci iz prošlosti“. Sve što smo nakupili u prošlosti, počinje se ponavljati kao naša realnost u sadašnjosti, ili u budućnosti. To što smo danas, svežanj je naših prošlih utisaka. Ovo vrlo jasno možemo vidjeti u odnosima. Ponekad uporno privlačimo pogrešne partnere. Mnogi ljudi zbog toga pate. To je zato što utisci traju kroz vrijeme u nedogled.

Pa, kako da to riješimo? Kako to da otpustimo? Najbolji način je da budemo svjesni. Budite svjesni da se stvari ponavljaju. Budite svjesni i ako ih ne energizirate, otići će. Jednom kada ste načisto sa svojim mislima, riječima, blokadama svog vlastitog života, počinjete se odvezivati od toga. To je razlog zašto kažem – provedite vrijeme sami sa sobom.

Tu čak i ne mislim na meditaciju. Pokušajte razumjeti sebe. Što vas čini ljutim? Što vas čini tužnim? Što vas uznemirava? Što čini da mrzite ljude, određeno mjesto ili stvar? Razumite sebe. Morate provesti vrijeme sa sobom. Dozvolite da vam nešto kažem. Možete se osjećati slabima, ali niste slabi nikada. Ono što vas čini slabima je um koji je ispunjen konceptima.

Nisam vidio moćniju meditaciju, nego što je promatranje sebe. To je moćnije nego bilo koja meditacija.

Ako odlučite provesti vrijeme sa sobom, samo promatrajte svoje misli, riječi, djela i razumite sebe sve više i više. Istražujte sebe sve više, prakticirajte samopromatranje. Naročito kada postanete bijesni, tužni, ili kada osjećate da vas drugi ignoriraju, kada vam se događaju razne nesigurnosti, samo promatrajte sebe. Nastavite promatrati. Što se događa? Situacija može biti vrlo loša, ali vi i dalje možete biti moćni, ako ste povezani sa sobom.

Ne iznosim vam ovdje teorije. Govorim vam iz vlastitog iskustva. Kada stvari krenu nizbrdo, sve ide nizbrdo. U točno tom trenutku, ako odaberemo da smo sa sobom, i ako odaberemo prebroditi sve oluje, onda smo uspješni. Uspjeh se prvo događa unutar nas samih. Prvo se mora dogoditi bogatstvo u nama, pa tek onda se događa bogatstvo van nas. Ako ste samouvjereni i sigurni u sebe, ako ste sigurni da ste jedno sa sobom, sva vrata vam se otvaraju. Vrata se otvaraju na svakoj razini.

Zadatak uma je da stalno luta i da bude nemiran. Ali, vi niste um. Dakle, ako se um izuzme, vi ste vrlo moćni. Što više podržavate svoj um, to ste slabiji, jer vas um održava u kretanju. Um ne dozvoljava tišinu, a tišina je priroda duše.

Brahmarishi Mohanji

mohandji.rs
(Atma.hr)
 
Natrag
Top