Šta je novo?

Mediji u Hrvatskoj upozoravaju na orkanske udare

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.581
Zastrašujuće najave: Mediji u Hrvatskoj upozoravaju na orkanske udare, olujnu buru, tornada

Zagreb -- U Hrvatskoj se očekuje obilnija kiša praćena grmljavinom, na Jadranu olujna bura, a od ponedeljka u višim predelima moguć je i sneg, prenose hrvatski mediji.


Izvor: B92, Tanjug, Večernji list/Jutarnji.hr
Foto: Screenshot/Većernji list


Foto: Screenshot/Većernji list​

Ponegde je moguće i olujno nevreme i grad, a od nedelje uveče do utorka ujutro podno Velebita će verovatno biti i orkanskih udara vetra.


Na sajtu Državnog hidrometeorološkog zavoda za područje Velebitskog kanala upaljen je crveni meteoalarm, kojim se označava olujna bura i udari vetra u rasponu od 65 do 130 kilometara na sat, prenosi Index.hr.


"Savetujemo javnost da izbegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je verovatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju", navodi se u upozorenju DHMZ-a.

U nedelju popodne očekuje se snažna bura koja će krenuti od zapadne Slovenije prema severozapadnom delu Hrvatske, posebno Liki, Gorskom Kotaru i Kvarneru kao i Kornatima.

Vrhunac naleta vetra ocekuje se u ponedeljak, a predviđa se da bi bura mogla dostići brzinu od 120 do 150 kilometara na sat u zapadnoj Sloveniji, dok se u Hrvatskoj očekuje vetar od 140 do čak 180 kilometara na sat.

Od utorka vetar će postepeno slabiti a poboljšanje vremena očekuje se u drugoj polovini sedmice.

Crvena, narandžasta i žuta upozorenja

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske je putem Meteoalarma izdao niz upozorenja.

Za severozapadni deo unutrašnjosti, Istru, Liku i Gorski kotar, ka i severno primorje na snazi su narandžaste uzbune zbog olujnog vetra i obilne kiše.

Za podvelebitsko područje izdat je crveni alarm zbog orkanske bure, a u ostatku Hrvatske na snazi su žuta upozorenja zbog kiše i vetra.

Upozorenje stručnjaka: Hrvatsku bi mogao da pogodi razorni tornado

U Hrvatskoj je tek nedavno napravljena analiza pojave pijavica, odnosno, tornada nad morskom površinom za područje Jadrana za razdoblje od 2001. do 2013. godine

Istraživanje je pokazalo da se pijavice jednako javljaju duž cele obale i tokom cele godine, ali češće u letnim mesecima.

Godine sa najvećim brojem pijavica u Hrvatskoj su bile 2010, 2011. i 2013. kada ih je bilo čak 94.

"Iznenadan porast broja pijavica u poslednjih nekoliko godina verovatno nije rezultat nekog meteorološkog fenomena, već posledica veće dostupnosti podataka, kao i bolje razmene informacija preko elektronskih medija, kao i sve veće angažovanosti i rastuće aktivnosti ljubitelja meteorologije i entuzijasta", objasnila je za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Tanja Renko.

Večernji list upozorava da bi i Hrvatsku, s obzirom na ove tendencije, mogao da pogodi razorni tornado.
 
Top