Medaljoni na razne načine

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medaljoni sa dva preliva

Medaljoni sa dva preliva



Za 4 osobe:
4 svinjska filea od po 200 g, 100 g slanine, 6 krušaka srednje veličine, 1,5 kg praziluka, veza bosiljka, 50 g malsaca, malo mleka, so i biber.

Praziluku uklonite zeleni deo i korenčiće, prepolovite ga po dužini i isecite na trake, pa 10 minuta kuvajte na pari da omekša. Kuvani praziluk izmiksajte, preručite u tiganj, posolite, pobiberite, dodajte 30 g maslaca i malo toplog mleka i kratko kuvajte na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje, da se masa zgusne. Skinite s ringle, začinite iseckanim bosiljkom i ostavite sa strane. Kruške prepolovite, uklonite im semenke, isecite na kockice i kratko ih izdinstajte na preostalom maslacu, zajedno sa sitno iseckanom slaninom. Od mesa isecite medaljone, pecite ih na električnom roštilju, po 2-3 minuta sa svake strane, posolite, pobiberite i servirajte sa dve vrste preliva i obarenim krompirom.



 
Član
Učlanjen(a)
23.08.2009
Poruka
12
Panirani medaljoni

POTREBNO JE
600 g pilećeg belog mesa, veza zeleni, 1 jaje, kriška belog hleba, malo mleka, so, biber, 50 g maslaca, 200 g šampinjona, manja glavica crnog luka, 200 g gaude

ZA POHOVANJE brašno, jaje, kukuruzno brašno

PRIPREMA
Zelen očistite kao za supu, nalijte vodom i stavite belo meso da se skuva s povrćem. Kuvano meso prohladite i sameljite. Sredinu hleba natopite u mleko, iscedite i dodajte mlevenoj piletini. Dodajte jaje, omekšali maslac, so i biber, pa masu dobro izmesite rukama. Šampinjone propržite s lukom, a sir isecite na tanke listove. Mleveno meso podelite na četiri dela i od svakog napravite četvrtast oblik. Po sredini poređajte listove sira, preko njega stavite nadev od šampinjona, preklopite i rukom oblikujte medaljone. Uvaljajte ih u brašno, zatim u jaja, pa u kukuruzno brašno. Pržite na zagrejanom ulju da lepo porumeni.

3861_panirani-medaljoni-dreamstime_5227636-Dyoma_if.jpg





Оргинално јело! Савршено!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Teleći medaljoni u tamnom sosu

Teleći medaljoni u tamnom sosu

m-(4).jpg

Potrebno je: 9 telećih medaljona, 2 kašike maslinovog ulja, 3 šargarepe, glavica crnog luka, veći koren celera, 2 čena belog luka, 2 dl crnog vina, 2 dl jake supe od goveđe kocke, 50 g crne čokolade, kašičica ljute paprike, so i biber po ukusu.

Rernu zagrejte na 150 stepeni, u tiganju sa nelepljivom podlogom na ulju ispržite medaljone sa obe strane, posolite i pobiberite. Izvadite iz tiganja i odložite da se hlade. U ulju u kojem se pržilo meso izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, zatim dodajte šargarepu i celer isečene na sitne kockice i ljutu papriku, promešajte i pržite na umerenoj temperaturi desetak minuta. Kad povrće omekša meso vratite u tiganj, sipajte vino i supu, promešajte i poklopite, sačekajte da provri, pa smanjite temperaturu i dinstajte 20 minuta. Sipajte u tanjir i prekrijte folijom, neka odstoji dva-tri sata da meso omekša i bude ukusnije. Sklonite foliju, istopite čokoladu i prelijte preko mesa. Servirajte odmah uz kuvano povrće, ili pire krompir.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medaljoni u zelenom sosu

Medaljoni u zelenom sosu

MEDALJONI-U-ZELENOM-SOSU.jpg

Za 4 osobe: 2 svinjska filea od po 240 g, 400 g krompira, 40 g maslaca, 3 kašike mleka, kašika maslinovog ulja i 40 g brašna.
Za zeleni sos: 3 veze peršuna, 2 jajeta, 2 čena belog luka, 5 inćuna iz ulja, kriška hleba od 50 g, 5 kašika maslinovog ulja i 3 kašike sirćeta.

Uklonite koricu sa kriške hleba i sredinu prelijte sirćetom. Jaja skuvajte u ključaloj vodi, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite, izvadite žumance i izgnječite ga viljuškom. Peršun, beli luk i dobro oceđene inćune izmiksajte i pomešajte sa izgnječenim žumancima i oceđenom sredinom od hleba. Mešajte da dobijete homogenu, ali prilično tečnu masu. Krompir kuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite, ispasirajte, dodajte maslac, mleko i so, pa snažno mešajte da dobijete homogen pire. Čuvajte na toplom. Medaljone uvaljajte u brašno i pecite dva-tri minuta s obe strane u vrelom ulju. Pržene medaljone ređajte na sredinu većeg lista kolačarskog papira, prelijte ih zelenim sosom, preklopite papir, napravite paket i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte sa krompir pireom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Svinjski medaljoni sa šunkom

Svinjski medaljoni sa šunkom

159574_svinjski-medaljoni_f.jpg

Sastojci:
4 svinjska medaljona (po 150 gr. svaki)
8 režnjeva šunke
2 kašike maslinovog ulja
150 ml suvog belog vina
2 kašike seckanog peršunovog lista
4 koluta limuna
2 kašike brašna
50 gr. putera
so
biber


Priprema:

Medaljone operite, prosušite, malo izlupajte i začinite biberom i solju. Zgužvajte po dva režnja šunke i stavite na svaki komad mesa, odozgo stavite kolut limuna i sve pričvrstite čačkalicom. Obe starne madaljona uvaljajte u brašno.

Zagrejte maslinovo ulja pa u njemu pržite svaku stranu medaljona oko 5 minuta, zatim ih izvadite i ostavite na toplom. U ulje u kom se meso peklo sipajte belo vino i na jakoj vatri pustite da ispari do pola.


Skinite posudu sa šporeta i u njoj istopite puter, dodajte peršun, začinite solju i biberom. Vratite medaljone u ovako spremljen sos, malo ih zagrejte i odmah servirajte. Služite uz obareno povrće i mešanu salatu.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medaljoni u siru

MEDALJONI U SIRU

23343_medaljoni-uvijeni-u-sir-stock-photo-a-plate-with-meat-croquettes-shutterstock_16365043_iff.jpg

POTREBNO JE

4 pileća medaljona (pljeskavice), 100 g svežeg hleba, 50 g tvrdog ovčijeg sira, veza peršuna, 2 jajeta, ulje za prženje, so, biber

PRIPREMA

Isečen hleb, ovčji sir i šaku listova peršuna usitnite u blenderu da dobijete mrvice. Uvaljajte medaljone u umućena jaja s malo bibera, zatim u smesu od sira, pritiskajući rukama da bi se smesa dobro prilepila. Panirane medaljone pržite na umerenoj vatri dok ne porumene s obe strane. Izvadite ih na papirnati ubrus i poslužite uz obareni spanać ili pomfrit.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dukatići

DUKATIĆI

23341_dukatcici-stock-photo-breaded-chicken-pieces-served-with-sauce-shutterstock_85827862_iff.jpg

POTREBNO JE
400 g svinjskog filea, šoljica i po brašna, so, jaje, šoljica ledene mineralne vode

PRIPREMA

Umutite jaje i dodajte brašno pomešano sa solju. Sipajte ledenu mineralnu vodu i lagano, žicom, zamesite testo malo gušće nego za palačinke. Meso isečeno na kolutove umačite u testo i spuštajte na vrelo ulje. Pržite dok ne porumeni s obe strane.


 
Natrag
Top