MEĆAVA PARALISALA BEOGRAD: Prestonica pod snegom i udarima košave od 100km/h

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.303
MEĆAVA PARALISALA BEOGRAD: Prestonica pod snegom i udarima košave od 100km/h; Zimska služba radi u dve smene, GSP redovno
Tanjug |
Beograd je osvanuo jutros pod prvim pokrivačem snega koji je padao celu noć i, uz udare košave, sve više pada. Vožnja gradom je otežana. Pucale cevi na Čukarici i Vidikovcu
Foto Tanjug


Na gradskim ulicama danas je više od stotinu ekipa preduzeća "Beograd-puta" koje uklanjaju sneg sa ulica, a najveće probleme stvara pucanje cevi, izjavili su član Gradskog veća Dragomir Petronijević i direktor JKP "Beograd-put" Ivan Tejić.

lg.php
match

Petronijević je rekao da je najveći problem sa takvim vremenskim uslovma to što pucaju cevi, ali da su već problemi rešeni na Vidikovcu i Čukarici.

"Beogradski vodovod i kanalizacija zatvara te cevi, a 'Beograd-put' odmah nakon toga svojim mašinama razbija led, jer je jako opasno ukoliko se led zadrži. Imali smo par prekida na linijama gradskog saobraćaja, ali i to je rešeno i sada se gradski saobraćaj odvija nešto otežano, ali bez zastoja", rekao je Petronijević.

Problem je, dodao je, na Mirijevskom vencu zbog velike uzbrdice, ali ekipe i to rešavaju.

Sva gradska preduzeća rade koordinirano i aktivno oslobađaju trotoare na pešačkim prelazima.

"Više od stotinu ekipa je na terenu, aktivno je svih 14 baza “Beograd-puta” i eventualne probleme odmah rešavamo", naglasio je Petronijević za televiziju Pinki i apelovao na sugrađane da imaju strpljenja.

Tejić je kazao da je i više od stotinu kamiona tog preduzeća na gradskim ulicama, da su radnici 24 sata na terenu, iako vetar koji duva brzinom od 80 do 100 kilometara na sat znatno otežava situaciju, saopštila je Služba za informisanje grada.

"Beograd-put” je sve vreme bio u pripravnosti i sneg ih nije iznenadio, održava se i obilaznica oko Beograda, sve je prohodno, a na gradskim ulicama sneg se više zadržava jer ga vetar vraća sa trotoara.

Vetar duva brzinom od 80 do 100 kilometara na sat, što nije uobičajeno. Ovo nije prvi put da su ovakve prilike i “Beograd-put” se lako bori i sa ovakvim vremenskim uslovima", istakao je Tejić.

Prema Operativnom planu Zimske službe, dodao je Tejić, imamo dva do četiri sata nakon prestanka padavina za čišćenje gradskih ulica prvog prioriteta, a 48 sati nakon toga drugi prioritet.

VESIĆ: BEOGRADSKA ZIMSKA SLUŽBA RADI U DVE SMENE

Zimska služba grada Beograda od sinoć na gradskim ulicama radi sa 103 kamiona, 37 specijalizovanih vozila, 14 mašina i sa 300 radnika u dve smene po 12 sati, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

"Za 12 sati je već utrošeno 775,43 tona soli, 252,66 tona mešavine i 3780 kilograma kalcijum hlorida koji se baca, kada je temperatura niža od minus 5 stepeni", rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Kako je naveo, uprkos naporima, košava, čija je brzina šest metara u sekundi, a sa udarima do 17 metara u sekundi, ponovo nanese sneg na ulice čim bude očišćen. "Slično je bilo u Banatu 2013. godine kada je mali sneg napravio velike smetove i zavejao puteve. To je prirodna nepogoda sa kojom moramo da se borimo i zato molimo građane za strpljenje", rekao je Vesić.

Istakao je i da su radnici Beograd puta svojim radom obezbedili da sve linije gradskog prevoza rade, kao i da nijedna linija nije danas skraćena, što je, ističe, prvi prioritet.

"Prema informacijama koje imam, sneg će padati noćas do 22 sata, pa ujutru kraće vreme ponovo kada će snežne padavine prestati. Košava će duvati do prekosutra ujutru. Iskoristićemo noć da sve ulice kojima saobraća gradski prevoz budu ocišćene za jutarnje polaske", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak tokom dana sneg će preći u ledenu kišu, koja je mnogo opasnija i koja može da prouzrokuje više problema u vožnji.

"Zato molim građane da narednih dana budu veoma oprezni, da koriste gradski prevoz i da ne koriste privatna vozila ako ne moraju, ili ako nisu iskusni vozači", naglasio je gradski menadžer.

MEĆAVA I OLUJNA KOŠAVA

Beograd je osvanuo jutros pod prvim pokrivačem snega koji je padao celu noć i, uz udare košave, sve više pada, a hladno i pretežno oblačno vreme sa snegom za danas je prognozorano i za celu Srbiju.

mecava-2.jpg

Na temperaturi od pet Celzijusovijh stepeni ispod nule, ulice glavnog grada su uglavnom puste.
mecava.jpg

Danas će, kako je saopštio Republicki hidrometeorološki zavod, duvati umeren do jak vetar, povremeno sa olujnim udarima, a temperatura će biti od minus pet do minus tri.
mecava-4.jpg

Vožnja gradom je otežana jer ulice, iako su čišćene, sneg koji bez prestanka pada iznova prekriva.
S

mecava-5.jpg

lab do umeren sneg pada na gotovo celokupnoj teritoriji zemlje, a kiša koja se ledi pri tlu može stvoriti dodatni problem vozačima, uglavnom u jugozapadnim krajevima Srbije, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).
mecava-6.jpg

Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama povremeno sa olujnim udarima pa se očekuje i stvaranje snežnih nanosa, kao i formiranje snežnog pokrivača u visini od 10 do 20 centimetara.
mecava-7.jpg

Po takvim vremenskim uslovima neophodno je prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće rastojanje između vozila, jer je zaustavni put vozila duži, pa je samim tim i opasnost od sletanja sa kolovoza i izazivanja lančanih sudara veća, poručuju iz AMSS-a.

BEOGRAD: GSP REDOVNO RADI, SNEG IH NIJE IZNENADIO

Predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP), i pored snega, redovno radi, da je na beogradskim ulicama 699 vozila i da nije ukinuta nijedna linija.

Nikodijević je, prilikom obilaska glavnog dispečerskog centra GSP na Dorćolu, rekao da na gradskim ulicama ima 560 autobusa GSP-a i privatnih prevoznika, 80 tramvaja i 89 trolejbusa.

On je istakao da na linijama GSP ima samo manjih iskakanja i da će ti priblemi biti sređeni do sutra, prvog radnog dana u novoj godonii, kada će na ulicama biti 1.027 autobusa, 151 tramvaj i i 94 trolejbusa, što je standardno za ovaj period godine.

Nikodijević je rekao da bi padavine trebalo da stanu do ponoći i da su "Beograd put" i GSP spremni za slučaj da padne ledena kiša, kako je najavio Republički hidrometeorološki zavod.

On je dodao da će se u ponedeljak saobraćaj u Beogradu odvijati potpuno normalno.

Direktor GSP-a Željko Milković je istakao da su dispečeri na raspolaganju građanima 24 sata, da su sve ekipe na terenu i da GSP nije iznenađen ovom situacijom, s obzirom da su propreme obavljene još tokom leta.

Na pitanje da li svi autobusi GSP-a imaju zimske gume, on je rekao da sva vozila imaju "zimsku šaru", odnosno kombinovane gume M+S, kooje se koriste tokom zimskog perioda.

Prema njegovim rečima, takve gume se inače koriste za tip autobuisa koje ima GSP i one su potpuno zadovoljavajuće.

On je dodao da u funkciionisanju tramvajskog saobraćaja probleme stvara zaleđivanje skretnica
 
Top