Šta je novo?

Mazda CX-7 diesel

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
TEST Mazda CX-7 diesel


Izvor: autoweb.hr
Autor Krešimir Prtenjak
Mazda_CX-7-13.jpg

Kao zamjena za ne pretjerano uspješan Tribute, krajem 2007. godine na europskim tržištima predstavljena je Mazda CX-7. CX-7 ne može se svrstati u kategoriju tipičnog SUV automobila, pa su ciljani kupci oni koji želi pokretljivost sportskog sedana ali istovremeno i praktičnost jednog SUV-a, koji će omogućiti i povremene „lakše“ off road izlete.
Do nedavno, u ponudi su bili samo benzinski motori, što je prilično ograničavalo tržišni udio. No, sada je uz lagani redizajn, CX-7 dobio i dizelski pogon od 173 KS koji će zasigurno pojačati prodajne rezultate. Prema tvrdnjama iz Mazde, CX-7 predvodi novu kategoriju takozvanih sport-crossovera. Razvijen je iz 2005-e prikazanog koncepta MX-Crossport, i doista mu nije lako pronaći konkurenta. Nissan Murano? Ne baš. BMW X6? Bliže, no zbog cijene opet i puno dalje. Karijera Mazde CX-7 započela je u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz sitne, ali bitne modifikacije - među kojima je šest-stupanjski ručni umjesto automatskog mjenjača možda najznačajnija razlika - krenula je u pohod i na Europu. Mazda puca u gusto naseljenu SUV-klasu, gdje je moćan dizelaš jedan od ključnih imperativa. Od kad je krajem prošle godine uveden u ponudu na našem tržištu, većina kupaca odlučuje se za CX-7 pokretan upravo tim dizelskim motorom.
Mazda_CX-7-3.jpg

Mazda_CX-7-1.jpg


Nekoliko godina nakon lansiranja prve generacije, došlo je vrijeme za lagani facelifting. Kako je i prvotni dizajn prilično uspio, nije bilo potrebe za većim promjena. Nova maska prednjeg dijela sa kromiranim rubom, nešto masivniji pragovi te novi atraktivni naplatci najuočljivije su novosti. Niti unutrašnjost nije značajnije mijenjana - nove kombinacije boja i materijala, upravljač i displej glavne su novosti.
Mazda_CX-7-14.jpg

Mazda_CX-7-15.jpg

Mazda_CX-7-17.jpg


Mazda_CX-7-11.jpg

No, najveća novost odnosi se upravo na pogonski agregat, moćni 2.2 litarski dizel koji razvija najveću snagu od 173 KS pri 3500 o/min. No, kad govorimo o automobilu teškom skoro dvije tone, od maksimalne snage puno je važniji okretni moment. Ravnomjerno raspoređenih 400 Nm (najveći moment je na 2000 o/min) omogućava vrlo ugodnu vožnju i ravnomjerna ubrzavanja. Odaziv na papučicu gasa gotovo je trenutan, a turbo rupe praktično i nema. Ubrzanja pri pokretanju nešto su slabija, gdje se ipak uočava da se radi o vozilu velike mase.
Ručni mjenjač sa 6 brzina vrlo dobro je usklađen sa pogonskim agregatom. Naravno, želite li izvući maksimum, potrebno je ponešto češće posezati za ručicom mjenjača, no uzevši u obzir namjenu vozila to se ne može uzeti kao značajni nedostatak. Automatski mjenjač u kombinaciji sa dizelskim motorom nije u ponudi, a prema informacija iz Mazde u ovoj generaciji CX-7 i neće biti.
Mazda_CX-7-8.jpg

Tijekom našeg sedmodnevnog druženja prosječna potrošnja goriva kretala se oko 9 lit/100 km, no umjerena vožnja na otvorenoj cesti zahtijeva tek oko 7 lit / 100 km.
Raspodjela pogona na prednju i zadnju osovinu je automatska, što je danas standard za vozila te klase. U normalnim uvjetima snaga se prenosi samo na prednju osovinu, a „praćenjem“ uvjeta vožnje sustav se brine da na zadnju osovinu može otići do 50 posto snage. Kao što smo već napomenuli, terenske ambicije ovog modela nisu prevelike. Radi se ipak o automobilu čija je primarna namjena drugačija, no manje off road zahtjeve savladati će elegantno i bez problema.
Mazda_CX-7-10.jpg

Mazda_CX-7-5.jpg


Kada se naviknete da sjedite za volanom automobila od gotovo dvije tone, prilično direktan ovjes u kombinaciji sa velikim kotačima omogućavaju vrlo precizno upravljanje i brze prolaske kroz zavoje.
Testni model bio je opremljen paketom Revolution Luxury Navi, što uključuje zaista podužu listu, iz koje izdvajamo: šest zračnih jastuka, ABS i EBD, DSC/TCS elektronska kontrola stabilnosti i proklizavanja, multifunkcionalni displej sa kamerom za vožnju unazad, Premium Bose audio uređaj sa 9 zvučnika, CD izmjenjivač za šest diskova, Bluetooth handsfree, progresivni servo upravljač podesiv po dubini i visini, kožom obložena unutrašnjost, automatski klima uređaj …
Mazda_CX-7-12.jpg

Mazda CX-7 zanimljiv je automobil, slobodno možemo reći da se radi o osvježenju u SUV segmentu. Od samog lansiranja kupci su ga dobro prihvatili, a jedan od razloga je i razumna cijena. No, nedostatak dizelskog pogona bio je ograničavajući faktor za još bolje prodajne rezultate. Atraktivan, svestran i veliki automobil kao što je CX-7 pokretan vrlo dobrim dizelskim motorom, bogato opremljen u pravilu znači i povisoku cijenu.
Cijena testiranog modela iznosi 312.900 kn (+metalik boja 4.200 kn), što zaista ne smatramo pretjeranim te je ipak prilično pristupačniji od automobila sličnih karakteristika.
 
Top