Šta je novo?

"Mazda 6 fl sport cd 129 te

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.574
"Mazda 6 fl sport cd 129 te

E.A.D. | 03. avgust 2010. 13:32 | Večernje novosti

Novosti test - Automobil je zabavan za vožnju a štedi gorivo i proizvodi minimalnu količinu CO2.
MAZDINA automobilska filozofija predstavljena je krilaticom "zum-zum". Nama ponekad izgleda i pomalo neobično, ali čelnici ove japanske kompanije istrajavaju na tome - "zum-zum"!
Rezultati prodaje, povećana potražnja skoro na svim tržištima su najbolja potvrda da su umovi iz Hirošime u pravu.
U istom, istočnjačko-filozofskom maniru, osmišljena je i nedavno restilizovana ("fejslift"), lepotica "mazda 6".
O ovom automobilu, kome nisu smo "zategnute bore", opširno smo pisali nakon prvog testa, proletos na evropskoj premijeri u Barseloni, ali i na sjajnoj prezentaciji "Mazde Srbija" na obroncima Kosmaja.
Zato smo na novom susretu, na višednevnom testu "mazde 6 FL sport CD 129 TE", koju smo vozili zahvaljujući ljubaznosti firme "Profil" odlučili da "proverimo navode iz reklamne brošure", koja se nudi na uvid potencijalnim kupcima.
Dakle - "zum-zum"!

"BUDITE DRUGAČIJI" - Tražite automobil zabavan za vožnju,ali koji štedi gorivo i proizvodi minimalnu količinu CO2. Svi vizuelni znakovi su tu. Način na koji aerodinamične linije klize niz auto. Dramatične aluminijumske felne. Širina i snaga. Osetite kako je dinamična i kako reaguje na putu. Razmislite o najnovijoj tehnologiji koja omogućuje "mazdi 6" da postigne i 5,2 litra na 100 km u skladu sa normom "Euro 5"... Tako počinje priča u brošuri...
O izgledu, naravno, prosudićete sami na osnovu fotografija. O vožnji verujte nama. Sjajna ubrzanja, precizan uravljač i još precizniji menjač. A, potrošnja! "Prijavili" smo ljudima iz "Profila" očitanu "cifru" na putnom računaru - 4,9 litara dizela na 100 km! U proseku! Priznajemo, trudili smo se da vozimo štedljivo, ali treba da znate i da smo 60 odsto testa vozili po gradu. Uostalom "profil" je na kraju Karađorđeve u Beogradu, a vozilo smo preuzeli u 15 sati (četvrtak), vratili u 9.00 (ponedeljak).
I da ne zaboravimo, pod haubom auta na etsu 2,2 litra zapremine sa 130 KS i menjačem od šest stepeni!

"EFIKASNIJI" - kažu dalje u brošuri, a ovaj odeljak počinju pitanjem "Jeste li ikada pokušali da hodate uspravno po jakom vetru". Naravno "Mazda" hvali aerodinamičnost "šestice". Najniži je u klasi, a "strujanje vazduha" ide i iznad i ispod vozila.
Mi potvrđujemo - "mazda 6" je nečujna, stvarno "klizi" i kao prilepljena je za put.

"BUDITE U KONTROLI" - Krivine? "Mi ih obožavamo i volimo da proizvodimo automobile kji ih obožavaju", hvale se opet Japanci u brošuri.
Sad znamo da "mazda 6" ima dvostruko prednje vešanje i zadnje multilink vešanje u stilu sportskih automobila sa sistemom elektro-servo volana i kočnice! Sjajne! Volan se prilagođava brzini kojoj vozite a i karoserija od čelika je vrhunske čvrstoće, pa ako tome dodate silne elektronske sisteme protiv blokiranja točkova, proklizavanja i slično, nekako postaje logino da "mazda 6" ide kao po šinama.

"SAVESNI" - Eto razloga za novu pohvalu. Ekologija. Štedljivi motori, niske emisije gasova. Nemamo šta da dodamo. Idemo dalje.

"ZAINTRIGIRANI" - Sledi nabrajanje sve sile tehnoloških inovacija oput AFS (osvetljavanje puta iza krivina). Potrajalo bi, a novinski prostor je ograničen...
Naš model na testu košta 24.560 evra sa svim dažbinama.
Najjeftiniji u ponudi je benzinac 1,8 FL CE sa cenom od 20.460 evra.
Najjeftiniji dizelaš "FL CD 129" 22.660 evra.
Najskuplja "šestica" ima oznaku "FL sport kombi CD 180 GTA navi vest" i koša 30.860 evra.

ZABAVITE SE
Od vrhunske navigacije, blutut uređaja, CD radija sa MP3 plejerom "bose" zvučnicima "subvuferima i vuferima", do sistema za dinamičku kontrolu stabilnosti, izbegavanja blokiranja točkova, upozorenja u slučaju naglog kočenja, pomoć pri vožnji uzbrdo, dvostrukih prednjih jastuka, prednjih i zadnjih jastuka u obliku zavese i sijaset drugih stvari. Sve su to Japanci stavili u auto.
Naravno, broj opcija koje možete izabrati je zaista neverovatan. U ponudi su sjajni motori, benzinski i dizel, neverovatni nivoi opreme.

TEHNIČKI PODACI

MOTOR:"CD 129"
ZAPREMINA: 2.184 cm
SNAGA: 129 KS
OBRTNI MOMENT: 310 nm
0-100 KM/č: 10,7 sek
MAKS.BRZINA: 195 km/čas
POTROŠNjA: Lit/100 km.
GRAD: 6,9
VAN GRADA: 4,5
KOMBINOVANO: 5,4
DUŽINA: 4.755 mm
VISINA: 1.440 mm
ŠIRINA: 1.795 mm
MASA: 1.550 kg
REZERVOAR: 64 lit.
PRTLjAŽNIK: 510/1.702 lit.

 
Top