Mauricijus

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mauricijus - Luksuz i istorija

Mauricijus je fascinantan svet u malom, parče raja. Već njegovo spominjanje u svest priziva slike tropskog luksuza i zapanjujuće ekstravagancije

idila.jpg


I dok su mnoge tropske destinacije čuvene po tirkizno plavom moru, belim peščanim plažama i luksuznim hotelima, Mauricijus nije samo to. Pruža, čak, toliko mogućnosti da je ponekad teško odlučiti se. Na ostrvu se nalaze brojna istorijska nalazišta, a kulturna raznovrsnost i geografske različitosti pružaju neograničene mogućnosti naročito turistima kojima puko izležavanje na plaži nije presudno.

2.jpg


Mauricijus se prvi put pominje još u desetom veku kada su ga otkrili Arapi. Portugalski mornari iskrcali su se na, tada još nenaseljeno, ostrvo 1507. Međutim, kada su se tri broda Holandske flote nasukala 1598. baš tu nasukala, nazvali su ga Mauricijus u čast princa Morisa od Nasaua, a prvi doseljenici iz Holandije stigli su 1638. Ipak, zbog klime s brojnim ciklonima napustili su ga nekoliko decenija kasnije. Francuzi koji su već kontrolisali susedni Reunion, tu su videli svoju priliku, prisvojili mauricijus i preimenovali ga u Ostrvo Francuske. Pod njihovom vlašću ostrvo je doživelo procvat naročito u prouizvodnji šećera. Britanci su nasledili Francuze posle pobede u napoleonovim ratovima. od 1968. godine Mauricijus je nezavisna država. Danas je ovo ostrvo najrazvijenije u arhipelagu, a glavni grad Port Luis najbogatiji u celoj Africi.

dreamstime_10734116.jpg


Curepipe
Drugi po veličini grad na Mauricijusu najčuveniji je po kišama i šopingu. Nalazi se u unutrašnjosti i na visini (550 metara nadmorske visine). Temperature su znatno prijatnije nego u priobalju, ali je često oblačno. Zbog vlažne klime zgrade imaju pomalo plesnivu patinu. Kiša pada tokom cele godine bez ikakve najave. Stanovnici Mauricijusa kažu da curepipe ima dve sezone: malu seyonu velikih kiša i veliku sezonu malih kiša.

Pamplemousses
Ovde se nalaze čuvene botaničke bašte, sa brojnim biljnim endemskim vrstama. Najpoznatiji su svakako džinovski lokvanji (victoria amazonica), ali i različite vrste palmi. Jedna od najinteresantnijih palmi je Talipot koja, navodno, cveta svakih 60 godina, posle čega umrie. Ova oaza je i dom jelena i kornjača.

Tamarin
Prijatan kraj sveta. I pored divnih plaža ništa od njega ne oliči manje na more. Ovde se dolazi zbog surfovanja (od maja do septembra), ali i pored toga deluje kao zaboravljeni grad. Najpoznatija zgrada je Shree Sathya Saj Semelan Centre, obojena u jarku ružičastu i narandžastu boju. TAmarin je okružen najsuvljom zemljom na celom ostrvu, a glavna industrijska grana je proizvodnja soli.

Chamarel

Ustalasani krajolik različitih i kontrastnih boja i senki - plave, zelene, crvene i žute - kao rezultat erozija vulkanskog pepela. Vodopadi Chamarel u neverovatnoj bogatoj flori čudesno su lepi.

Ganga Talao
Veliki basen s dva prirodna jezera. Ovo je takođe i značajno mesto za hindu hodočasnike naročito tokom festivala Maha Shivaratri posvećenog bogu Šivi. U jezeru žive gigantske jegulje, a šetnja do vrha planine preporučuje se zbog čudesnog pogleda.

Le Morne Brabant

Vidljiv s južnog dela ostrva, Le Morne Brabant (556m) je stena po kojoj je celo poluostrvo dobila ime. Četiri kilometra divnih plaža, gotovo nenaseljeno (osim turista), poluostrvo je sasvim poseban deo ostrva. Prema predanjima, u 19. veku su ovde došli robovi uspaničeni kada su videli vojnike. Iako je ropstvo bilo ukinuto oni su, uplašeni da će ih vojska ponovo porobiti, izvršili masovno samoubistvo skačući sa stene pravo u smrt. Iako ne postoje istorijski dokazi za to, to je podsetinik za brutalnu istoriju ostrva.

INFO

Glavni grad: Port Luis
Jezik: engleski (zvanični), ali i
francuski, kreolski,
hindu, urdu
religija: hinduizam (52 odsto),
hrišćanstvo (28,3 odsto), islam (16,6 odsto)
Površina: 2040 km2
Stanovništvo: 1.250.000 stanovnika
Valuta: mauricijska rupija
(1 evro - 41,98 MUR)
Klima: tropska
Vremenska zona: +4

Ah, plaže!
Sve treba videti, ali te plaže! Od ušuškanih peščanih laguna, do popularnih javnih plaža i pitoresknih ostrvaca, ovde stvarno svako može da nađe mesto po svoj ukusu. Ako se na sve to doda uživanje u kineskoj, indijskoj, francuskoj i afričkoj hrani, izazovni ritam sega muzike i zarazni duh domaćeg stanovništva, postaje jasno zašto je Mauricijus za mnoge ostvarenje raja na zemlji.
M.J.G.

Press

 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mauricijus: Dodo na grbu

3. april 2009.

Mauricijus: Dodo na grbu


Ako postoji raj na zemlji, svetski putnici kažu da je jedno tačno: on se nalazi na Maurucijusu, nevelikom ostrvu vulkanskog porekla u Indijskom okeanu

Autor: Snežana Prljević
Izvor: Politika


127098024149d50e4c7dfd3785826292_huge.jpg


Za Mauricijus kažu da je raj na zemlji. Ko može da izdvoji dovoljno novca i vremena da bi se zaputio do ove ostrvske zemlje neće zažaliti. Uživaće u njenim prirodnim lepotama, jer je to zemlja koja se ugnezdila u Indijski okean. Nalazi se na oko 855 kilometara istočno od Madagaskara i na 2.000 kilometara udaljenosti od istočne obale Afrike.

Mauricijus su otkrili Portugalci davne 1505. godine, a vrlo je interesantno da se oko ostrva, kao ogrlica, nalazi koralni greben koji ga štiti od velikih talasa kao i ajkula. Zato je plivanje u laguni potpuno bezbedno za razliku od većine drugih okeanskih ostrva.

Klima na ostrvu je tropska, što porazumeva da su zime tople i suve, a leta vlažna i vrela. Dodo, izumrla vrsta ptica koje su živele samo na Mauricijusu, bile su potomci podvrste golubova. Kako nisu imale prirodnih neprijatelja, izgubile su potrebu da beže od predatora i tokom evolucije izgubile su moć letenja. Živele su i gnezdile se na zemlji hraneći se voćem koje je padalo sa drveća. Portugalci, kao prvi ljudi koji su kročili na tlo ostrva, osnovali su koloniju koja je uglavnom služila trgovačkim brodovima kao mesto za odmor na dugom putu ka Indiji. Dodo, koja je težila i do 25 kilograma, bila je odličan izvor svežeg mesa i Portugalci su ih rado lovili i uživali u ukusnom mesu. Po odlasku Portugalaca, na ostrvo dolaze Holanđani koji osnivaju pravu koloniju i sa sobom donose domaće životinje, a uz brodove dolaze i pacovi koji se kasnije naseljavaju na ostrvo. Sve ove životinje hranile su se jajima ptice dodo, čime su vrlo brzo dovele do njenog izumiranja. Predanje kaže da je poslednji primerak ptice dodo ubijen 1681. godine.Ipak, dodo je ostao večno da živi – nalazi se na grbu Republike Mauricijus.

Glavni i najveći grad je Port Luis, koji se nalazi na zapadnoj strani ostrva. Najpoznatije turističke destinacije nalaze se na severozapadnoj i severnoj strani ostrva, a među njima se ističe Grand Bej sa velikim brojem hotela.

Na ostrvu živi 1,2 miliona stanovnika. Možda deluje neuobičajeno, ali na Mauricijusu su dva jezika zvanično u upotrebi. To su engleski i francuski. Govori se i kreolski jezik.

U poslednjim decenijama ekonomija Mauricijusa se značajno oslanja na turizam, naročito u severnom delu ostrva, gde je izgrađen veliki broj hotela visoke klase. U njih na odmor dolaze mnoge poznate ličnosti, od političara do umetnika, sa svih strana sveta. Na ovom nevelikom ostrvu nema mesta za masovni turizam, ali je to nadoknađeno ekskluzivnim turizmom. Da bi se iskoristile sve prirodne blagodeti, na obali okeana podignuti su luksuzni hoteli, svi visoke klase, sa četiri, pet i šest zvezdica. To su stilski hoteli, u čiju gradnju je uložen dodatni napor da se ne poremeti kolorit okruženja. Svaki od njih ima vlastitu peščanu plažu i golf teren, kao i teniska igrališta, teretane, bazene, ali i brojne restorane.

Interesantna je i ostrvska kuhinja. Ona je svojevrsna mešavina indijske, francuske i kreolske kuhinje. Odlikuje se korišćenjem začina. Stanovništvo najčešće večeri provodi u nekom od velikog broja restorana širom celog ostrva i može se naći hrana za svačije ukuse, od indijskih restorana, preko kineskih, kreolskih, južnoafričkih pa do restorana sa evropskom kuhinjom. Takođe su prisutni i veliki svetski lanci restorana. Mauricijus može da se pohvali i kvalitetnim pivom, kao i rumom.

Dok je severni deo ostrva, uz obalu od severozapada, preko severa do severoistoka, uglavnom okrenut turizmu, pa se tako i stanovništvo u tom delu ostrva uglavnom odlučuje za uslužne delatnosti, južni je više okrenut poljoprivredi i ribolovu.

U centralnom delu ostrva, u mestima Rouz Hil, Katr Born i Kjurpajp uglavnom živi urbano stanovništvo koje je u velikom procentu zaposleno u Port Luisu ili u mnogobrojnim hotelima na obodima ostrva, a na ostrvu živi i radi dosta visoko kvalifikovanih radnika iz Evrope.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Mauricijus

Izvor: fortuniviatges.com
carte-ile-maurice_dd2fdced336c4fc6371854724074bb4a.jpg
Mauricijus je jedno fantasticno ostrvo smesteno na vulkanskom tlu, na jugu Indijskog okeana. Okruzeno je koralnim grebenima i granici se sa prostranim plazama belog peska, sto ga cini ne samo tropskim rajem karakteristika slicnih Havajskim ostrvima, vec i veoma pristupacnim za svaki dzep; ali zbog toga njie manje privlacan turistima.
stay_fcceabd6401defa5040b423e2638d82a.jpg

Port%20Luis_9b6d90310dc5744c2eac7a5a23214cbe.jpg
Zahvaljujuci sopstvenim uticajem razlicitih kultura, iskustvo na Mauricijusu nudi putniku priliku da se sretne sa jedinstvenim bogatstvom kulture nudeci mnogoborojne mogucnosti onima koji imaju cast da ga posete. Najveci prirodni rezervat predstavljen je u vidu Nacionalnog Parka „Black River Gorges“ koji se nalazi na samom jugozapadu, medju ostatkom prirodnih rezervata.
27_0c996d646307d647515caaed7e2a055f.jpg


34_9d43d11db84782dbdce977cb17cb46aa.jpg

Pristup posetiocima je ogranicen, obzirom da je vecina parkova mala i da su stanista neverovatnih primeraka egzoticnih vrsta.
Ne bi bilo zaista nista cudno ni neobicno ako bi posetioci Mauricijusa videli iz bliza neku od tih egzoticnih vrsta. U unutrasnjosti, cak postoji mogucnost da se susretnu sa veprovima i grupom makaki majmuna.
mauricio_07Mauricio_d0e667b7ef6eda71ad7ff991f2ffc868.jpg


8_3243b62c4af599a0c32928206ecd0c63.jpg

Mauricijus je mesto narocito poznato po tome sto je idealno za surf, surfing, plovidbu kajakom i za one radoznalije, postoji mogucnost da probaju ronjenje, u odelima od olova, po obliznjim rtovima.
25_e0498afe971928dadd4986be78e25295.jpg

31_5c0dc65b741cd3405792232f9f7016db.jpg

35_9ed100a0215491a36c051412d0b9343b.jpg

Takodje, medju mnogobrojnim mogucnostima za upoznavanje uzbudljivog podvodnog zivota Mauricijusa, postoje setnje brodicima sa staklenim podom i u polu-podmornicama koje omogucavaju da se otkrije bogat podvodni svet. Taj svet cine: korali, mekusci, kornjace, delfini i cetiri vrste kitova. Isto tako se radi i o mestu idealnom za ribolov, obzirom da su njegove vode bogate vrstama kao sto su sabljarke, tunjevina zutih peraja, razlicite vrste ajkula i predivna takozvana riba jedro.
16_4ce31467f354ec9c57e36a08a64560f9.jpg


1156967040_4da0a1367b71aa66233f176c0f17f05d.jpg
Najrazlicitije ekskurzije su aktivnosti koje se mogu organizovati na ostrvu. One su za ljubitelje prirode koji ce imati priliku da istrazuju ostrvo preko puteva koji nude jedinstvene i spektakularne poglede. Ali ne treba zaboraviti da je Mauricijus, pre svega, magicno mesto, savrseno za odmor i opustanje i gde se moze naci rajski prostor koji cini da zaboravimo na stres i izgubimo pojam o vremenu.

12_b00b6dd27643c3b8d7a6ca3dab3899e3.jpg

Valuta:
Lokalna valuta je mauricijski rupij (Rs) ciji kurs nije fiksni. Krece se izmedju 40 i 44 mauricijskih rupija za jedan evro. Gotovo svuda prihvataju kreditne kartice, a pored toga u glavnim mestima ima i bankomata.

Klima:
Suptropska. Imaju dva godisnja doba: leto, od novembra do aprila i zimu, od maja do oktobra. U leto, prosecna temperatura je 30° C, klima je topla i postoji odredjena vlaznost. Najtopliji mesec je februar. U zimu, temperatura dostize 26°C u toku dana i 20°C u toku noci. Klima se rashladi zbog konstantnih tropskih vetrova.

Jezik:
Jezik koji se najbolje govori je engleski, zatim kreolski i francuski. Medju orijentalnim jezicima najrasprostranjeniji je hindi.

Dokumenta:
Vazeci pasos, ne stariji od sest meseci po datumu odlaska. Nije potrebno vakcinisanje.
1156553533_881d1248cede6aeb979b544a61f837c6.jpg


1156553506_4e758f2ab533f9ec0888121094186a6c.jpg
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čista egzotika Mauricijusa

Čista egzotika Mauricijusa

Istočno od Madagaskara, u prelepom afričkom arhipelagu na Mauricijusu, nalazi se egzotično odmaralište "Constance Le Prince Maurice"...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

kP5GR.jpg


Xm49a.jpg


VRLS2.jpg


Z3qxo.jpg


Fq1iP.jpg


lP7SQ.jpg


DAXqm.jpg


mhQi8.jpg


sGtjo.jpg


jPvCw.jpg


Nu8RC.jpg


UeChz.jpg


EG2t7.jpg


BpIb2.jpg


tMmiR.jpg


bk5Kk.jpg


"Constance Le Prince Maurice", nalazi se na samo 25 minute vožnje od glavnog grada Mauricijusa, Port Louisa, odnosno 15 minute vožnje helikopterom od arodroma.


Samim dolaskom, gosti će biti fascinirani arhitekturom koja krasi odmaralište. Svaki detalj odiše egzotičnošću. Sobe će gostima ponuditi superluksuzni komfor, "začinjen" prelepim pogledom. Celim rizortom "pruža" se zanosni miris okeana, koji dodatno doprinosi egzotičnom osećaju. "Constance Le Prince Maurice", poseduje 76 "Junior" apartmana, 12 "Senior", i jedan "Princely" apartman. Svaki je opremljen luksuznim nameštajem i poseduje najmodernije opremljeno kupatilo...
Stručno osoblje stoji gostima na raspolaganju za časove tenisa ili joge. Za ljubitelje golfa, tu je teren sa 18 rupa. Ukolliko vam je boravak na prekrasnoj plaži, i kupanje u kristalno čistom okeanu nedovoljno za potpuni užitak, tu je savremeni spa centar... Cena noćenja u ovom egzotičnom odmaralištu, kreće se od 335 evra.

Izvor: Luxlife.rs




 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
10 razloga da posetite Mauricijus
B92
Mauricijus je ostrvo u Indijskom okeanu poznato po bogatoj istoriji na koju su imale uticaj tri velike kulture – britanska, francuska i azijska.

9417486085419975c47f3e322055677_orig.jpg



Zbog toga je Mauricijus danas izuzetno popularna destinacija za odmor.

Predivno plavo more, retke životinje, palme i peščane plaže samo su deo onoga što ovo ostrvo može ponuditi.

Port Luis
21218914435419975dac3dc310435875_v4%20big.jpg


Nijedna poseta ovom ostrvu nije potpuna, ako ne obiđete ovaj živahni grad. Šoping i muzeji samo su deo bogate ponude. U ovom gradu nalazi se druga po starosti staza za formulu 1.

Svakako vredi posetiti muzej Blue Penny u kom je prikaz cele kolonijalne istorije. Takođe, Prirodnjački muzej ima interesantne eksponate uključujući i skelet izumrle ptice dodo.

Flik an Flak
14072229075419975e7db25732674043_v4%20big.jpg



Ne, nije reč o nekoj kartaškoj igri. To je naziv sela u kojem se nalaze neki od najluksuznijih odmarališta na ovom ostrvu. Flik an Flak ima najdužu plažu na Mauricijusu, čiji beli pesak čini ovu plažu nezaboravnim mestom.

Ronjenje
2062420745419975fdadfa864434811_v4%20big.jpg



Mauricijus ima brojna mesta koja imaju idealne uslove za ronjenje. Koralni grebeni privlače brojne ronioce iz svih delova sveta. Popularan je i podvodni ribolov, kao i jedrenje.

Domen de L’Etual
414836455419976185bfc607725897_v4%20big.jpg



Domen de L’Etual nekada je bila plantaža šećerne trske, a dans eko oaza u kojoj možete da se bavite raznim aktivnostima na otvoenom. Savršeno je izletište i mesto za one koji žele da istraže prirodne lepote ostrva.

Destilerija Rhumerie de Chamarel
136730651754199762db82c403477375_v4%20big.jpg



Iako je Mauricijus najpoznatiji po proizvodnji šećera, popularna je i proizvodnja ruma. Turistima se nude ture po svetski poznatim destilerijama u kojima se proizvode neke od najboljih sorti ruma na svetu. Tako u destileriji Rhumerie de Chamarel možete degustirati različite vrsta ruma, a nakon svega se odmoriti u prvoklasnom restoranu smeštenom u neposrednoj blizini.

La Vallee des Couleurs
6169509195419976426665138505226_v4%20big.jpg



Naučite sve o vulkanskom pejzažu i zanimljivoj flori i fauni uz licenciranog vodiča koji će odgovoriti na svako vaše pitanje. Ovaj park je vredan višesatnog pešačenja.

Krokodili, džinovske kornjače i prirodni rezervat
140624751154199765ac247082925467_v4%20big.jpg



Mauricijus je dom nekim od najspektakularnijih bića na svetu. Na ostrvu se nalazi jedan prirodni rezervat koji je prepoznat u svetu kao pravo mesto za uživanje u prirodnim lepotama bez obzira na vaše godine. Ovaj rezervat nalazi se unutar kišne šume, a posetioci mogu uživati u posmatranju krokodila i džinovskih kornjača.

Pampelmousses botanička bašta
4442856715419976747c41176336928_v4%20big.jpg



U ovoj bašti rastu džinovski viktorijini lokvanji koji su toliko veliki, da doslovno možete stajati na njima. Svi ljubitelji baštovanstva i botanike smatraće Mauricijus rajem na zemlji.

Susreti s delfinima i kitovima
89742976554199768394e0423917782_v4%20big.jpg



Mauricijus je jedno od retkih mesta na zemlji sa kojih možete da imate savršen pogled na kitove, delfine i druge morske sisare.

Bois Cheri
Najstarija plantaža čaja na ostrvu privlači najviše turista. Ova plantaža nalazi se uz Čajni put i na njoj se uzgajaju mnoge vrste poznatog mauricijskog čaja. Preporučuje se vođenu turu po plantaži uz pijuckanje čaja i uživanje u panoramskim pogledima.
 
Natrag
Top