Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
[h=1]Matthew Perry[/h]
Matthew-Perry.jpg



Metju Peri rođen je 19. avgusta 1969. u Masačusetsu. Roditelji su mu se razveli kada je imao manje od godinu dana i majka ga tada odvodi u rodnu Otavu, u Kanadu. Tamo je odrastao i bio uspešan mladi teniser. Bio je rangiran kao drugi teniser u kanadskoj juniorskoj konkurenciji. Sa 13 godina počeo je da se bavi i glumom, i to u školskoj pozorišnoj produkciji.

U petnaestoj godini odlazi na neko vreme ocu u Los Anđeles. Te godine gubi svoj prvi meč na US Open turniru za juniore i definitivno napušta tenis. Velika raskrsnica u njegovoj karijeri bio je poziv očevog prijatelja, režisera Vilijema Ričerta, da 1986. godine učestvuje na audiciji za njegov film "Noć na reci Finiks". Tada je dobio svoju prvu filmsku ulogu i odlučio da se posveti glumačkoj karijeri. Film je snimljen 1988. godine.

Do 1994. godine, glumio je u nekoliko kraćih serija i u filmovima od kojih su neki postigli određen komercijalni uspeh: "Zovite me Ana", "Paralelni životi" i "Smrtonosni odnosi". Godine 1994. dobija ulogu Čendler Binga u svetski popularnoj seriji "Prijatelji", koja je ubrzo postala i najpopularnija serija u američkoj istoriji.

U pauzama između snimanja ciklusa epizoda ove serije, Peri je snimio dva uspešna filma: "Troje za tango" i "Celih devet jardi", sa Brusom Vilisom. Tokom svoje karijere, pratili su ga različiti tračevi, uglavnom o zavisnosti od lakših droga i opijata.
Ovaj glumac do sada je bio u vezi sa glumicama Džasmin Blet, Džulijom Roberts i Rene Ešton.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0001612/
 
Natrag
Top