Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MATIJA DEDIĆ

Matija.jpg

Matija Dedic rodjen je 2. ozujka 1973. u Zagrebu, a klavir je poceo svirati s pet godina. Nakon zavrsene Glazbene srednje skole "Vatroslav Lisinski" 1991. godine, odlazi u Graz na Jazz akademiju gdje je 1997. godine diplomirao pod mentorskim vodstvom profesora Haralda Neuwirtha, te imao privatne satove kod J. Taylora. Zbog cinjenice da je odrastao u obitelji okruzenoj pop glazbom i tradicionalnim glazbenicima, vrlo je rano poceo slusati razlicite vrste glazbe. Uskoro je otkrio jazz i cinjenicu da mu on dozvoljava apstraktniji i osobniji glazbeni izricaj. Nakon povratka u Zagreb 1997. godine pocinje cesce svirati, te je njegov rad postao poznat u Hrvatskoj i izvan nje. Tih je godina svirao s vlastitim bendom pod nazivom "Boilers Quartet", s kojima je svirao s glazbenicima poput B. Golsona, K. Burella i "All Stars Banda". U medjuvremenu dobio je priliku svirati i u "Tamara Obrovac Quartetu", te u "Ladislav Fidrij Quartetu". 1998. godine oformio je "Matija Dedic Trio" u kojem je okupio iskusne jazz glazbenike iz "Tamara Obrovac Quarteta" - Ziga Goloba na basu, te Kruna Levacica na bubnjevima. Tijekom godina svirao je u Italiji, Njemackoj, Slovackoj, Engleskoj, Brazilu, Belgiji, Turskoj, Spanjolskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Svedskoj, Svicarskoj i Madjarskoj s velikanima poput A. Queena, M. Drewa, R. Ringwooda, B. Petrovica, M. Murphy Banda, Patrizije Conte i Davida Gazarova, G. Bassa, M. Griffitha, O. Fokana, J. L. Rassinfossea i A. Parghela. Pise glazbu za televiziju i kazaliste, a takodjer i povremeno svira s poznatim imenima hrvatske glazbene scene. 1998. godine osvojio je nagradu Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg jazz pijanista godine. 1999. godine osvojio je dva Porina; za najbolji jazz album godine, "Octopussy", te za najbolju jazz skladbu, "Pictures". Te je godine ponovo osvojio i nagradu Status za najboljeg pijanista godine.

Na Porinu 2000. godine ponovo je osvojio nagradu za najbolju jazz skladbu godine, ovaj put za skladbu "To the Lite". Iste je godine potpisao za izdavacku kucu Cantus Records. Drustvo hrvatskih skladatelja nagradilo ga je za album "Octopussy" titulom najboljeg autora i najboljeg novog jazz izvodjaca u posljednjih deset godina! 2000. godine Cantus je izdao prvi solo album Matije Dedica, "Solo Part 1", a u prosincu 2001. i drugi, "Handwriting", za koji je 2002. osvojio tri Porina. U lipnju 2002. nastupio je na Montreux Jazz Festivalu u Francuskoj kao jedan od 11 finalista koji su bili izabrani medju 400 pijanista diljem svijeta.
Krajem 2004. godine izdavacka kuca Dallas Records izdala je najnoviji album Matije Dedica pod nazivom "Tempera". Album je briljantna kompilacija najpoznatijih pjesama najpoznatijeg hrvatskog pjevaca Gibonnija, koje je Matija sam obradio u jazz verziji. "Tempera" je jos jednom pokazala sve Matijine talente, i potvrdila ga kao vodeceg i najzaposlenijeg hrvatskog jazz pijanista. 2005. godine snimio je svoj najnoviji album, "Drugi pogled", u kojem je obradio najpoznatije pjesme svojeg oca. Taj album je takodjer izasao pod etiketom Dallas Recordsa. Njegov otac, Arsen Dedic, dobitnik je nagrada Premio Tenco i Jacques Brel, a njegova majka Gabi Novak u svojoj je karijeri pjevala s L. Armstrongom, G. Burtonom, P. Woodsom, T. Tielmansom, G. Merrilom i J. Turnerom.


Izvor: Barikada







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Matija Dedić pred nastup U Beogradu: Žao mi je što Arsen nije čuo novi album

Poznati muzičar Matija Dedić večeras (19.30) će prvi put u Beogradu predstaviti svoj internacionalni džez sastav u kome su još bubnjar Džin Džekson (SAD) i kontrabsista Joris Tepe (Holandija), a kao specijalni gost pridružiće mu se naš pijanista Vasil Hadžimanov.

15c0cde70f92c8966.jpg

Matija Dedić

- Često sviram u Beogradu, ali uz dužno poštovanje projektu "Matija svira Arsena", kolegama Zoranu Predinu, Džiboniju, majci Gabi, nisam se dugo predstavio u onome što je moja prava vokacija, u šta verujem i što me najviše veseli. Koncert će biti podeljen u tri dela i sviraću samo autorske stvari - najavljuje Matija Dedić u razgovoru za "Blic".

On dodaje da iako često sarađuje za brojnim kolegama koji izlaze iz okvira džeza, ovo za njega predstavlja najveći osećaj slobode.

- Zaista ne bih nikoga da uvredim, radim sa puno kolega i svi oni mi daju neku neophodnu slobodu, ali ovde je moja sreća najveća. Moram da priznam da program "Matija svira Arsena" koji niko nije očekivao pa ni ja kad sam seo za klavir u "Lisinskom", u pauzi snimanja jednog mog drugog albuma i odsvirao Arsenove pesme, da će to i diskografski i koncertno tako zaživeti... Bilo mi je lepo u tom projektu, ali malo sam se ulenjio nakon toga, što se tiče autorskog rada. Zato ovaj nastup dolazi u pravom trenutku - objašnjava poznati pijanista. Iako je to bio njegov najkomercijalniji album koji mu je doneo najviše publike, Matija je svestan da se ne može živeti od stare slave.


- Bila je godina kada nas je Arsen napustio. To što sam tada odsvirao desilo se. Ni na jednom koncertu, ni pre ni posle nisam odsvirao to kao tada u Lisinskom. Onu malo veću bazu publike koju sam imao sarađujući sa Džibonijem, sa Gabi, Predinom i naravno osim što sam Arsenov sin, bio sam i njegov pijanista 10 godina, sa ovim albumom ta baza je još narasla. Tim albumom sam sigurno otvorio sebi još neka dodatna vrata, ali moram i ja da idem dalje. Nedavno sam objavio album na kome je Merima Ključo gošća. Moram raditi dalje iako će svaki uspeh biti teško merljiv sa uspehom "Matija svira Arsena" - priča Matija Dedić.


On priznaje da mu nedostaje otac, da čuje njegove nove kompozicije koje je objavio na albumu "Dedicated"

- Meni je žao da Arsen nije čuo novi album, i fali mi moj otac kao što fali i mnogima, on kao takav, a ne mogu da kažem dali mi fali kao kritičar...Sa druge strane, imam majku koja me samo hvali ceo život. Činjenica je da mi nedostaje, a koliko vidim nedostaje mnogima u regionu - objašnjava muzičar koji je uspeo da se probije svojim trudom i vežbanjem, a ne samo kako kaže, porodičnim zaleđem.


- Uvek kada se malo branim, kažem da imam i svoju inostranu biografiju koja nije loša - dodaje priznati pijanista i sa osmehom zaključuje:

- Sviram stalno i mislim da je to velika stvar već sama po sebi s obzirom gde svi zajedno živimo - zaključuje Matija Dedić.

(Blic Online)
 
Natrag
Top