Član
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poruka
167
2.jpeg

Životopis


Djetinjstvo je uglavnom provodio u Istri, iako su ga životne okolnosti odvele prvo do Italije, pa zatim do Australije. Srednju školu pohađa i završava u Zagrebu gdje započinje njegova glazbena karijera.
Godine 1983., kao vođa legendarne new wave / synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi - Sjaj u tami, te dvije godine kasnije drugi album Za tvoje oči. Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući fenomenalnom prepjevu grupe Walker Brothers The sun ain't gonna shine anymore, ali i upečatljivom glasu Massima Savića.

Nakon razlaza grupe započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u suradnji s Zrinkom Tutićem. Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u suradnji s Tutićem - Benzina 1995. godine. Upravo u vrijeme zenita hrvatske "dance" glazbe otpjevao je jedan od najduhovitijih hitova Benzina, a da nije iznevjerio fanove, već je u isto vrijeme dobio i nove.

Nakon pet godina stanke, izvanredni pjevač koji je nebrojeno puta zadužio hrvatsku glazbenu scenu, objavljuje novi album jednostavna naslova Massimo, a potom su uslijedili hvaljeni albumi Vještina i Vještina 2 koji su Massima vratili u sam vrh hrvatske mainstream pop-rock glazbe.
Nakon više nominacija, godine 2004. napokon dobiva diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe. Uspjeh je ponovio i sljedeće dvije godine.


Nagrade Porin


2004. za izvedbu Znam zašto te osjećam
2005. za izvedbu skladbe Bacila je sve niz rijeku,
za najbolju voklanu suradnju Massimo/Merita's Odjednom ti
2006. za izvedbu skladbe Ne plači (live)
2007. za izvedbu skladbe Da mogu
2009. za najbolju vokalnu suradnju/pjesmu godine Zar više nema nas

Diskografija • Dorian Gray - Sjaj u tami (Jugoton, 1983.)
 • Dorian Gray - Za tvoje oči (Jugoton, 1985.)
 • Stranac u noći (Jugoton, 1987.)
 • Riječi čarobne (Jugoton, 1988.)
 • Muzika za tebe (Jugoton, 1989.)
 • Zemlja plesa (Jugoton, 1990.)
 • Elements (Helidon, 1992.)
 • Metal Guru - Body, Energy & Emotions (Labin Art Express, 1993.)
 • Benzina (Croatia Records/Tutico, 1995.)
 • Metal Guru - Hero in 21st Century (Labin Art Express, 1998.)
 • Massimo (Aquarius/Multimedia Records, 2003.)
 • Vještina (Aquarius/Multimedia Records, 2004.)
 • Massimo - Zlatna kolekcija (Croatia Records, 2004.)
 • Apsolutno Uživo - live Iz Kluba Aquarius (Aquarius, 2005.)
 • Vještina 2 (Aquarius, 2006.)
 • Sunce se ponovo rađa (Aquarius, 2008.)
izvori: wikipeda, massimo, porin
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Masimo Savić
masimo-savic.jpg


Rođen je 1962.godine u Puli, a detinjstvo je uglavnom provodio u Istri. U ranoj mladosti je živeo u Italiji, a zatim i u Australiji. Srednju školu pohađa i završava u Zagrebu gde i započinje njegova muzička karijera.

Karijeru započinje 1982. godine u Zagrebu kao pevač i gitarista benda Dorian Gray - legendarne new wave / synth-pop grupe sa prvim albumom - Sjaj u tami, a dve godine kasnije i drugi album Za tvoje oči.
Nakon raspada grupe Dorian Gray, Massimo započinje uspešnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutićem, orijentišući se na pesme bliže zabavnoj nego rock muzici. Na MESAM-u je izvodio pesmu "Zadnja noć" i dobio nagradu za najbolju interpretaciju, a na izboru za Pesmu Evrovizije predstavio se pesmom "Samo jedan dan" Zrinka Tutića.
Tokom 1986. godine boravio je u Švedskoj gde je radio sa producentom Tinijem Vargom, ali ništa od snimljenog materijala nije objavljeno.
Sa početkom rata seli se u Labin i 1992. godine snima album "Elements" na engleskom jeziku. Godine 1995. objavljuje peti album "Benzina" ponovo u saradnji sa Zrinkom Tutićem. Na ploči se nalaze obrade "Da li znaš da te volim" Dade Topića i grupe Time i "Dilajla" Toma Džonsa (Tom Jones).

Tokom karijere Massimo je sarađivao sa grupom Ekatarina Velika, pevao je na njihovom drugom albumu iz 1985. godine, učestvovao je na pločama grupe Film, Denis & Denis i Geto, a povremeno je nastupao sa grupom Le Cinema. Svoj muzički doprinos dao je u TV rock opereti "Kreatori i kreature" Vladimira Milačića. Taj muzički materijal objavljen je na ploči "Kreatori i kreature" (PGP RTB 1988.). Sarađivao je sa pozorišnom trupom Kugla glumište u predstavi "Neprigušeni titraji" i član je pozorišne trupe Labin Art Express. Promo CD "Body+Energy+Emo-tions" snimio je 1995. godine sa članovima multimedijalne grupe, Deanom Zahtilom i Krešimirom Farkašem u okviru projekta Metal Guru.

Nakon pet godina pauze Massimo objavljuje novi album Massimo, a potom slede i albumi Vještina i Vještina 2 koji su Massima vratili u sam vrh mainstream pop-rock pravca.

Nagrade Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu
* 2004. za izvedbu Znam zašto te osjećam
* 2005. za izvedbu skladbe Bacila je sve niz rijeku
* 2006. za izvedbu skladbe Ne plači (live)
* 2007. za izvedbu skladbe Da mogu

Diskografija

* Dorian Gray - Sjaj u tami (Jugoton, 1983.)
* Dorian Gray - Za tvoje oči (Jugoton, 1985.)
* Stranac u noći (Jugoton, 1987.)
* Riječi čarobne (Jugoton, 1988.)
* Muzika za tebe (Jugoton, 1989.)
* Zemlja plesa (Jugoton, 1990.)
* Elements (Helidon, 1992.)
* Metal Guru - Body, Energy & Emotions (Labin Art Express, 1993.)
* Benzina (Croatia Records/Tutico, 1995.)
* Metal Guru - Hero in 21st Century (Labin Art Express, 1998.)
* Massimo (Aquarius/Multimedia Records, 2003.)
* Vještina (Aquarius/Multimedia Records, 2004.)
* Massimo - Zlatna kolekcija (Croatia Records, 2004.)
* Apsolutno Uživo - live Iz Kluba Aquarius (Aquarius, 2005.)
* Vještina 2 (Aquarius, 2006.)
* Sunce se ponovo rađa (Aquarius, 2008.)

Izvor: Muzička centrala


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979

Preminuo Massimo Savić

masimo-avic.jpg


Preminuo poznati hrvatski pevač Massimo Savić u 61. godini.

O iznenadnoj smrti oca i muža objavile su na Fejsbuku njegova ćerka i supruga.

„Naš tata, muž, ponos i ljubav Massimo Savić nas je napustio nakon kratke, ali herojske borbe.

Iako je napustio ovaj svet, on će zauvek živeti u našim dušama; nasmejana, topla, snažna, puna ljubavi i satkana od umetnosti.

Bićemo tvoje devojke zauvek.

Eni i Mirna’ – stoji u objavi na Fejsbuku.

Tužnu vest je potvrdila i diskografska kuća Akuarius Records.

Savić je preminuo u Vinogradskoj bolnici gde je bio na lečenju od raka pluća.

Masimo Savić je rođen 6. juna 1962. godine u Puli.

Detinjstvo je uglavnom provodio u Istri, iako su ga životne okolnosti odvele prvo do Italije, pa zatim do Australije.

Srednju školu je pohađao i završio u Zagrebu, gde je započeo svoju muzičku karijeru.

Godine 1982. postao je član zagrebačke art-rok grupe Dorijan Grej i sa njom objavio svoj prvi album pod nazivom Sjaj u tami, a dve godine kasnije i album Za tvoje oči. Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući prepevu pesme The sun ain’t gonna shine anymore grupe Walker Brothers, ali i upečatljivom glasu Masima Savića

Nažalost, članovi grupe su tih godina eksperimentirali s drogom. Oni su na to gledali s umetničke strane „kao na podsticaj za stvaranje muzike“. Grupa se raspala 1986. godine zbog novčanih problema. Naime, članovi su u Švedskoj potrošili dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman da plati pa su tražili od grupe da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa.

Menadžer Marijan Crnarić uspeo je da dogovori 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji, što je članovima sastava bilo dovoljno da zarade jedino za dnevnice, dok je ostatak zarade otišao na pokrivanje duga Jugotonu. Grupa se na kraju raspala zbog besparice i međusobnih optuživanja, podaci su sa Wikipedie.

(Danas)
 
Natrag
Top