Šta je novo?

Masovno trovanje pasa na jugu Srbije

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Masovno trovanje pasa na jugu Srbije
[/h]Na jugu Srbije, najviše u Lebanu i Leskovcu, vlasnici pasa prijavili su desetine uginuća ljubimaca u dvorištu svojih kuća ili u neposrednoj blizini, ali je uzrok za sada nepoznat.

da2cd1ae610e6e4c1d898a7552b7bbf8_S.jpg


Dr Goran Stanković, koji radi kao veterinar u ambulanti u selu Turekovcu, kaže da analiza uzroka ugunuća životinja može da se izvrši jedino na Veterinarskom fakultetu u Beogradu.

- Za sada takve analize, bar kada je u pitanju naš kraj, nema i ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo šta je dovelo do uginuća pasa, ali je ta pojava uočljiva i na području naše ambulate, a prijave su podnosili sami meštani - kaže dr Stanković.

Slavica Stojiljković, iz Lebana, koja se obratila našoj redakciji, kaže da su 16. januara u dvorištu njene porodične kuće, kao i okolnim ulicama, pronađena tri uginula psa i veći broj mamaca.

- Sa ovim slučajem upoznata je veterinarska inspekcija koja je posle prijave izašla na lice mesta, sačinila zapisnik i po propisima uklonila leševe životinja - kaže Slavica Stojiljković.U Lebanu, Leskovcu i drugim mestima na jugu Srbije, gde je primećena ova pojava, ukazuju da način na koji su psi ubijeni predstavlja veliku opasnost za život ljudi, naročito dece, ali i životinja.

- Bilo je slučajeva da su otrovani psi koji nikada nisu izašli iz dvorišta, a poslednjih nedelja u mojoj okolini ubijeno je najmanje 10 pasa - kaže Stojiljkovićeva.

U Leskovcu, sa druge strane, veliki problem predstavljaju psi lutalice. Dr Goran Stanković navodi primer iz okoline Turekovca, odnosno lokacije u blizini tamošnjeg Mesokobinata, gde se skoro svakog dana može videti čopor od desetak pasa lutalica koji raznose bačene mesne otpatke.

životinje.rs

 
Top