Šta je novo?

Masaža - Za dušu i telo

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Masaža - za dušu i telo

Drevno isceliteljsko umeće – masaža, od suštinskog značaja je za naše fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje, a blagotvorno utiče na osobe svih životnih doba. U kombinaciji sa zdravom ishranom i redovnim vežbanjem podstiče povećanje energije i vitalnosti, relaksaciju i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Blagotvorna za kožu, krvotok, limfotok, kosti, mišiće i nervni sistem.

U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko međusobno povezano. Masažom tela delujemo preko kože na organizam kao celinu. Prilikom masaže nadražuju se receptori u koži i potkožnom tkivu – to je efekat direktnog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na buđenje celog organizma.

Bez obzira na tip masaže njeno dejstvo je višestruko. Masažom kože šire se kožni kapilari i limfni sudovi, otvaraju se pore znojnih i lojnih žlezda, dolazi do bolje sekrecije, osveženja kože i potkožnog tkiva, do povećane elastičnosti i regeneracije, a smanjuju se ožiljci i bore. Masaža je blagotvorna i za krvotok i limfotok, jer se podstiče bolja opšta cirkulacija bez naprezanja srca, ubrzava se protok limfe i tako uklanjaju nepoželjne štetne materije iz organizma.

Efekti masaže su dobri i za skeletni sistem, jer dolazi do bolje snabdevenosti kostiju hranljivim materijama i kiseonikom, smanjuje se ukočenost i bol u zglobovima, a povećava njihova pokretljivost, otklanjaju se otoci.

Masažom se deluje i na mišićni sistem pošto dolazi do bolje ishrane mišića, smanjuje se zamor, bol i napetost, deluje na opuštanje, istezanje i jačanje mišića, održava se elastičnost samog mišića i vezivnog tkiva. Mišići se brže opuštaju masažom nego odmaranjem. Nervnom sistemu takođe prija masaža, jer smiruje, stimuliše, stvara zadovoljstvo i relaksaciju, poboljšava san, deluje direktno preko kože i indirektno preko hipofize lučenjem endorfina.

Svaka masaža predstavlja jako dobru anti - stres terapiju, a time i dobru preventivu kod svih psihosomatskih oboljenja.

Masaža ima jednu od najznačajnijih uloga i u odstranjivanju celulita. Kroz masno i vezivno tkivo neprestano kruže voda, krv, limfa, koje njima raznose kiseonik i hranljive materije, čisteći ga od štetnih materija. Promene nastaju kada je usporen proces otklanjanja, kada organizam nije u stanju da se oslobodi od štetnih materija. Masaža kao metoda za rešavanje celulita ima za cilj poboljšanje krvotoka, vraćanje elastičnosti i tonusa tkiva, te stimulaciju izlučivanja otpadnih materija iz organizma. Posebno pomaže onim delovima tela na koje se teško utiče vežbanjem, kao što su unutrašnja strana kolena ili gornji spoljni deo bedara.

Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam, jasno je zašto je masaža postala neizbežan deo svakodnevnice, što u zbog terapije, lične higijene, ili samo radi čistog uživanja.


Izvor: B92
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.511
Opustite mišiće i oslobodite se napetosti

Masaža otklanja bolove

Dušica Milojković| 02. 03. 2010. - 00:02h| Foto: Shutterstock| Blic Online

Gotovo svako od nas negde oseća napetost. Ali ko još sebi može da priušti skupu masažu? Da bi se mišići opustili često je dovoljna i samo blaga masaža sopstvenim dlanovima na odgovarajućem mestu. Ovde vam pokazujemo najjednostavnije i najefikasnije načine za masažu čitavog tela. Možete masirati i samo pojedinačne oblasti, ali možete sebi priuštiti i masažu od glave do pete, koja će učiniti da se ponovo osećate dobro.

1. OSLOBODITE BOLOVA GLAVU

Stres dovodi do toga da nam glava bukvalno puca. Mišići lica se zatežu, čvrsto stežemo vilicu. To može da izazove glavobolju i napetost. Nežni dodiri po čelu deluju naročito opuštajuće, a mogu čak i da odagnaju blagu glavobolju.

Kruženje po čelu

Srednji prst stavite na sredinu čela. Počevši odatle, lagano opisujte sve veće spiralne krugove, sve do najvećeg mogućeg. Prestanite, vratite se na sredinu čela, i ceo postupak ponovite tri puta. Na kraju nakratko ostavite prste da mirno počivaju na sredini čela.

Opuštanje lica

Po četiri prsta (osim palca) ravno položite na čelo i pravite pokrete od sredine ka spoljnom delu čela. Počnite odozgo, od mesta na kom vam počinje kosa, a zatim idite sve više nadole: preko obrva, zatvorenih očnih kapaka, nosa i usta, sve do brade, uvek iznutra ka spolja.

2. OPUSTITE VRAT

Rad za kompjuterom, teške torbe - sve to iza*ziva napetost u vratu. Mišići se stežu, a to može da bude zaista bolno. Masiranjem vrata ne podstičemo prokrvljenost samo tu već i u gornjem delu leđa i u ramenima.

Masiranje vrata

Srednji prst stavite u ugao između vrata i ramena. Malim, blagim kružnim pokretima (u smeru koji pokazuje strelica) prenjite se uz vrat, do linije na kojoj počinje kosa. Ponovite još dva puta, pri čemu prste pomerate sve više ka sredini.

Glađenje ušiju

Palčeve položite na zadnju stranu ušnih školjki, iza resica. Kružnim pokretima kažiprstom masirajte ušne školjke od gornjeg unutrašnjeg ruba nadole, sve dok ne stignete do palca. Ponovite tri puta. Ova masaža aktivira strujanje energije i vraća vas u formu.

3. UMIRITE GRUDI I STOMAK

Strah se često oseća upravo u grudima i u stomaku. Osećamo teskobu iza ključnih kostiju, ili stezanje u želucu. Blaga masaža ovog predela jako umiruje i donosi osetno olakšanje. Pored toga, ovo pomaže i da se umire akutne tegobe s varenjem, ili bolovi u želucu.

Kružna masaža stomaka

Četiri prsta ispružene šake položite na pupak. Spiralnim pokretima kružite oko pupka u pravcu kretanja kazaljke na satu i na taj način pređite čitavu površinu stomaka. Varirajte pritisak - čas slabije, čas intenzivnije. Ovo opušta, a pomaže i kod zatvora.

Kruženje po grudnom košu

Otvorene dlanove položite između grudi. U smeru koji strelica pokazuje gladite površinu ka spoljnom delu gornjeg dela grudi, do ključnih kostiju. Sa bočne strane idite naniže, a onda ponovo naviše, između grudi. Ponovite četiri puta.

Masaža od trbuha naviše

Na kraju, otvorene dlanove ponovo položite na stomak. Prođite između grudi, u smeru ključnih kostiju, i lagano pogladite i njih. Spustite dlanove i ponovo masirajte odozdo na gore. Ponovite četiri puta.

4. AKTIVIRAJTE LEĐA

Pošto sami sebe ne možemo dobro da izmasiramo po leđima, koncentrišite se na oblast krsta. Ona je - kao i stomak - gusto prožeta nervima, tako da dodir ovde deluje naročito blagotvorno i intenzivno.

Kružna masaža krsta

Položite tri srednja prsta jedne šake na krsnu kost (koštana površina iznad zadnjice). Spiralnim pokretima kružite oko ove kosti, pri čemu pokreti postaju sve širi i idu ka spolja. Nakratko prekinite, pa ponovo počnite (ukupno tri puta). U početku masirajte blago, a svaki sledeći put malo pojačajte pritisak.

Kružna masaža zadnjice

Masaža velikih mišića zadnjice takođe blagotvorno deluje na donji deo leđa i podstiče uklanjanje otpadnih materija iz cele ove oblasti. Otvorene šake položite na guzove i masirajte ih kružnim, spiralnim pokretima, pošavši iz sredine. Kad stignete do spoljnog ruba, prekinite nakratko, pa ponovite još dva puta.

Sami napravite ulje za masažu

Potrebno vam je: 100 ml bademovog ulja pomešajte sa 30 kapi eteričnog ulja geranije, 12 kapi ulja lavande i 8 kapi ulja jilang-jilanga. (Svi sastojci mogu se nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.) Ruke će vam bolje kliziti, a ovako načinjeno ulje ujedno i zagreva i predivno miriše.

Masiranje stopala za dobru cirkulaciju

Zadajemo im puno posla jer nose čitavu našu težinu. Osećaćete se bolje ako sa nekoliko jednostavnih zahvata podstaknete protok limfe, pa tako zahvaljujući masaži stopala i noge mogu da se opuste i da cirkulacija u njima ponovo proradi. To je ujedno i dobar završetak za masažu čitavog tela.

Kružna masaža gležnjeva

Sledeći niz pokreta u celini izvedite najpre na desnoj, a zatim i na levoj nozi: šake položite na unutrašnju i spoljnu stranu gležnjeva. Uz blag pritisak 15 puta kružite oko gležnjeva, a zatim kružne pokrete nastavite naviše, duž listova, sve do kolena. Ovo podstiče protok limfne tečnosti i sprečava zastoj krvi u stopalima.

Masaža prstiju

Temeljna masaža prstiju aktivira mnoštvo refleksnih zona. Obuhvatite šakom desni nožni palac, i lučnim pokretom palcem ruke više puta pređite od nožnog palca do malog prsta. Zatim palcem i kažiprstom izgnječite prostore između prstiju, i protrljajte i istegnite svaki prst pojedinačno.

Masaža tabana

Tabani se masiraju bez puno pritiskanja. S po tri prsta prelazite duž linije na sredini tabana, i gladite ih od sredine ka spoljnom rubu. Nakon toga, stopalo obuhvatite obema rukama i energično ga uvrćite oko sopstvene ose. Ovo opušta svod stopala i poboljšava pokretljivost.

Masaža gornjeg dela stopala

Na kraju, izmasirajte gornji deo stopala. Labavo obuhvatite ovaj deo stopala celom šakom i uz blag pritisak ga gladite u smeru prema prstima. Ponovite pet puta. Ovo obezbeđuje osećaj lakoće u stopalima. Na kraju čitav postupak ponovite i na levoj nozi.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.511
Masaža refleksnih zona tabana

S media 04.06.2010 23:48

174102_a.jpg


Refleksologija, odnosno masaža tabana na kojima postoje regije koje utiču na organe ljudskog tela pa samim tim i na zdravlje i lepotu, spada u širi domen medicine i kozmetike. Izgled stopala sa iscrtanom mapom organa celog tela izgleda interesantno.

Organi su ucrtani uglavnom od vrhova prstiju do pete, u zonama koje predstavljaju telo od glave do nogu. Svaka zona predstavlja jedan vitalni deo tela kojim refleksna masaža energetski aktivra više od 72.000 nervnih završetaka i dovodi u zdravo i normalno stanje.

Koliko je stara refleksologija?

Najranija saznanja o masaži stopala potiču iz Egipta, oko 2.500 godina p.n.e. a u Evropi se ova disciplina pojavila u 14 veku. Zvanično savremeno i medicinski potvrđeno dejstvo dao je Amerikanac dr Vilijem Ficdžerald, kada se zainteresovao za mogućnost lečenja organa putem pritiskanja tačaka koje su udaljene. U Velikoj Britaniji je sedamdesetih otvorena i škola za učenje refleksoterapije.

Refleksologija kao kretanje

Naši preci išli su bosi po zemlji i njihovi nervni završeci su stalno bili masirani kako su se oni kretali. Način života u poslednjoj dekadi 20. veka postao je sinonim za stres i loše zdravlje. Članovi zvanične, kao i alternativne medicine, veruju da su nedostatak vežbanja, loša ishrana, zagađenje, život u “brzoj traci” i emotivni stres uzročnici zastoja ili zagušenja energetskih puteva u telu.

Blagotvorna terapija masažom

Terapeut koristi palac i prste na refleksnim regijama stopala, na precizan i sistematičan način, primenjujući kontrolisani pritisak. Ako je regija koja se obrađuje van ravnoteže, na tom delu će se osetiti mekanost kada se pritisne i stepen te mekoće govori koliko je taj deo van ravnoteže. Terapeut će se koncentrisati na problematičnu regiju, ali će, takođe, masirati i celo stopalo pošto to doprinosi potpunoj relaksaciji i ima blagotvorni efekat na celokupno telo. Refleksologija ne garantuje da je “lek za sve”, ali daje dobre rezultate kod astme, glavobolja, hormonalnih poremećaja, problema sa disanjem, varenjem, cirkulacijom, kod menstrualnih bolova i problema sa leđima, pritiska i stresnih stanja. Tretman obično traje jedan sat, i potreban je određeni broj tretmana s obzirom na to da refleksologija deluje postepeno. Kao i kod drugih komplementarnih tehnika, gde telo asistira samo sebi u lečenju, mogu da se pojave određene reakcije. Pacijent može da se oseća letargično, može doći do prehlade ili osipa. Te reakcije su privremene i znak su da telo prolazi kroz proces lečenja, čisteći sve otrove i radeći na uspostavljanju balansa.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
Masaža u pet minuta!

lomilomi1-300x171.jpg


(net.hr)

Cak i ako imate novce nikako da nađete vremena za odlazak na krajnje nužnu masažu?

Privremeno olakšanje možete dobiti i petominutnim tretmanom vlastitim prstima i jednom tenis lopticom.

Lagano pritisnite mišiće nogu

Sjednite na pod ispruženih nogu. Stisnutih šaka, zglobovima prstiju pritisnite po bedrima i lagano klizite prema koljenima. Nastavite pritisak i dok ruke vraćate na početni položaj. Ponovite. Nastavite, mijenjajući smjer i jačinu pritiska koncentrirajući se na bolne točke, jednu minutu.

Izmasirajte donja leđa
Sjedite na stolicu, savijenih koljena. Stopala neka budu ravno na podu, a vi se gornjim dijelom tijela nagnite malo naprijed u kukovima. Ruke savijene u laktovima pomaknite iza leđa, dlanovi neka budu okrenuti od vas, stisnite ih u šaku. Zatim šakama nježno kružite uz donja leđa, s obje strane kralježnice. Nastavite prema gore nešto više od 1 minute.

Umirite umorne ruke
Stisnite lijevu šaku, savijte lakat, a palac neka pokazuje prema gore. Drugu ruku omotajte oko lijeve podlaktice i otvorenog dlana prihvatite lijevi lakat. Lijevom podlakticom rotirajte tako da palac pokazuje prema podu ili stropu - desnom rukom masirat ćete tako lijevu. Nastavite 30 sekundi. Ponovite s drugom rukom.

Olakšajte bol stopala
Sjedite u stolicu, stopala na pod. Ispod mekanog dijela jednog stopala postavite malu lopticu - za tenis ili golf. Lagano mičite stopalom tako da loptice prođe naprijed i nazad po stopalu. Nastavite tako 30 sekundi, pritišćući sve jače čim osjetite napetost na nekom dijelu stopala. Ponovite s drugom nogom.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
Blagodeti dobre masaže

Lepa Mastilović,najpoznatija kozmetičarka savetuje čitaoce "Života plus"

novosti.zivot+


v_620x0.jpg


Masaža je nesumnjivo najprijatniji deo fizikalne terapije. Počinje opuštajućim ritmom da bi se programski razvijala snaga i stručnost pokreta. Masaža prija svim uzrastima, posebno osobama sa lošom cirkulacijom, a i dobra je zamena za sportske aktivnosti za koje savremeni čovek nema vremena.
Masažom možemo najbrže da se relaksiramo, osvežimo i odmorimo, da se borimo protiv stresa. Može da je obavlja pravilno samo stručno lice sa izvežbanim pokretima i poznavanjem anatomije, kao i preparata sa kojim postiže dobre rezultate i aromaterapije. Pokreti masaže tela idu uvek sa periferije ka srcu i prate prirodne tokove krvotoka i limfe.

* Masaža se preporučuje svima koji se malo kreću, za održavanje lepe i glatke kože, protiv celulita, kod nepokretnih bolesnika koji imaju zdravo srce i normalan pritisak, kod skidanja viška kilograma da se održi elastičnost kože, kod otečenih nogu. Masažom se, takođe, uklanjaju i bolovi u leđima, ramenom pojasu, ispod lopatica...

* Masaža se ne preporučuje obolelim od neke zarazne bolesti, kod upale vena, tromboze, kožnih bolesti, raznih upalnih procesa, visoke temperature. Ne preporučuje se ni kod jačih krvarenja za vreme ciklusa.

m.jpg


* Vrste masaža su relaksaciona, hidromasaža, limfna drenaža, šijacu masaža, refleksna masaža, medicinska, sportska, masaža aromaterapijom, ajurvedska, kiropraktika, kozmetička, masaža toplim kamenjem i masaža čokoladom. Parcijalne masaže koriste se za posebne delove tela koji su ugroženi celulitom ili bolovima, pa se onda masiraju intenzivnije i sa specijalnim preparatima.

Masaža protiv stresa

Treba je raditi blagovremeno, jer se nagomilavanjem stresa stvaraju uslovi za nastajanje ozbiljnih problema. Osim delovanja na mišiće, koji su napeti, masaža preko određenih refleksnih zona deluje i na unutrašnje organe, debelo crevo, želudac, pluća, urogenitalni trakt, nervni sistem ... Masažom možemo najbrže da se osvežimo i odmorimo ceo organizam, kao i da se opustimo i smirimo nervni sistem.

Masaža protiv celulita

Skoro sve žene imaju predispoziciju za dobijanje celulita, a sve češće ga imaju i veoma mlade devojke. Kao i sve drugo i celulit se teže leči ako se zapusti. Ako se ne zaustavi na prvom sloju deformisanih ćelija, preko njega će se stvarati novi i deblji. Postoji mnogo anticelulit tretmana koji doprinose lečenju, ali ručna masaža je neophodna za potpun uspeh. Izvodi se uz pomoć specijalnih krema ili ulja odgovarajuće kombinacije i losiona, najbolje na bazi bršljena, da bi se što bolje i uspešnije eliminisali toksini preko znoja i urina.

Hidromasaža

Izvodi se u velikoj kadi sa toplom vodom na temperaturi od

38 do 42 stepena. Pod uticajem toplote koja se vodom prenosi na telo, opuštaju se mišići, smiruju bolovi, a spazam popušta. Na tako pripremljenom telu započinje se masaža toplom vodom pod pritiskom, kroz pokretne elastične cevi, kojima fizioterapeut masira svaki deo tela, a posebno bolna mesta ili otoke. Masaža traje pola sata ispod površine vode, što je veoma bitno, jer telo u vodi ne daje otpor masaži. Najviše prija obolelima od reumatizma zglobova, jer smanjuje bolove, a osim toga i poboljšava ishranu svih tkiva, a istovremeno podstiče izbacivanje toksina iz organizma. Đakuzi u kućnoj varijanti je dobra zamena za hidromasažu, jer ima ugrađene otvore iz kojih voda izlazi pod pritiskom.

m%20%281%29.jpg


Šijacu masaža

Ova drevna tehnika masaže dolazi iz Japana, radi se pritiskom na određene tačke na telu, slično kao kod akupunkture. Preko energetskih kanala i njihovih glavnih tačaka, vrši se preraspodela energije u organizmu. Ova masaža izvodi se na podu, maser ne razmišljajući o pozi, pritiska klijenta prstima, dlanovima, laktovima, kolenima ili stopalima. Iako tako ne izgleda, terapeut zaista strogo kontroliše jačinu i dubinu pritiska koji vrši na određene delove tela. Inača ova masaža postaje pravo uživanje tek kada se telo redovnim masažama dovede u opušteno stanje i uspostavi normalnu i zdravu prohodnost svih energetskih i limfnih puteva.

Masaža sa aromaterapijom


Ovo je sistem ciljano korišćenih aromatičnih ulja za lečenje. Njihova kombinacija zavisi od toga šta želimo da postignemo masažom. Svako etarsko ulje je lekovito, ali može da bude i otrovno ako se ne zna sa njim rukovati. Zato se njihove ekstrakcije rastvaraju u baznim uljima, a samo stručnjak sme da ih koristi za lečenje, u čistom stanju, uz pomoć krema za masažu. Masaža aromatičnim uljima može se koristiti pri svakom tipu masaže.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.873
Masaža kao univerzalni lek protiv bolova

Bolne mišiće efikasnije će izlečiti blaga masaža nego protivupalni lekovi, tvrde kanadski stručnjaci. Osim toga što smanjuje bol, stručnjaci ističu da masaža ima višestruko blagotvorno dejstvo na organizam – sprečava ukočenost mišića, olakšava disanje, opušta um i telo.

Umirujuća masaža delotvornija je kod smanjenja upalnih procesa i opuštanja bolnih mišića od lekova, pokazala su nedavna istraživanja koja su sproveli kanadski stručnjaci.

Genetskom analizom uzorka mišićnog tkiva, uzetog od volontera koji redovno vežbaju na biciklu naučnici su došli do takvog zaključka.

Uzorci su uzeti s obe noge ispitanika, pola sata pre i dva i po sata nakon vežbanja, s tim što su fizioterapeuti masirali jednu nogu, a drugu ne. Rezultati su pokazali da masirana noga ima pojačan nivo citokina, molekula imunološkog sistema koji olakšava upalne procese.

Naučnici veruju da bi adekvatna masaža mogla da zameni protivupalne lekove, jer ima efikasnije dejstvo.

"Korist od masaže mogu imati osobe svih starosnih grupa, a posebno oni u poznijim godinama i oni koji pate od bolova u mišićima i kostima, hronični bolesnici", rekao je doktor Mark Tarnopolski sa Univerziteta u Ontariju.

Rezultati istraživanja pokazuju da je korišćenje ručne masaže u medicinskoj praksi i te kako opravdano.

"Ne samo da olakšava bol, masaža smanjuje i ukočenost mišića, olakšava disanje, opušta i um i telo i lišava ljude umora", navodi se u istraživanju, prenosi RTS.


Izvor: S media
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.511
Dobrobiti masaže

masaza2.jpg

Drevna indijska poslovica glasi da bolesti ne prilaze onom tko se masira svaki dan.
Masaža je jedna od najpoznatiji metoda opuštanja i liječenja.

Riječ masaža potiče od arapske riječi massa što znači dodir.

Masaža obuhvaća niz različitih tehnika, ali bazira se na pritiskanju, lupkanju, istezanju i glađenju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom.

Najpoznatiji su švedska, sportska, shiatsu, aromaterapijska i ayurvedska masaža.

Kratka povijest masaže

Masaža je vjerojatno najstariji oblik liječenja. Primjenjivala se u svim vremenima i narodima.

Drevni kineski, indijski i egipatski rukopisi spominju kako su se masažom sprječavale i liječile bolesti i ozljede.

U Grčkoj i Rimu se masaža koristila nakon sportskih aktivnosti, za brži oporavak od bolesti, nakon kupanja i kod različitih tegoba poput astme, probavnih smetnji, pa i neplodnosti.

Masaža je sastavni dio ayurvede. Ayurvedska masaža uključuje korištenje različitih ljekovitih biljaka, začina i eteričnih ulja.

U Europi je veliki utjecaj na populariziranje masaže imao Šveđanin Per Henrik Ling, izumitelj švedske masaže. Danas se švedska masaža nudi u welness centrima i salonima za masažu posvuda u svijetu, a mnoge druge vrste masaže imaju korijene u švedskoj masaži.

Danas je opće prihvaćeno da masaža ima veliku terapijsku vrijednost. Tisuće ljudi diljem svijeta koriste ju kao izvrstan način očuvanja zdravlja i dopunu liječenju.

Kako djeluje masaža


Masaža snažno djeluje na zdravlje i raspoloženje, posebice ako se prakticira redovito.

Prikladna je za sve uzraste, a masirati se možete i sami. Da bi se postigao željeni učinak nije potrebno masirati cijelo tijelo.

Istraživanja pokazuju da čak devedeset posto bolesti nastaje zbog stresa. Masaža je odličan način da se oslobodite od stresa, a uz primjenu opuštajućih eteričnih ulja učinak može biti još bolji.

Masaža opušta tijelo psihički i fizički. Ako ste pod stresom priuštite si kvalitetnu masažu - ona će garantirano pružiti olakšanje. Odaberite vrstu masaže koja vam najviše odgovara.

Masaža predstavlja odlično rješenje i kod problema s nesanicom. Redovitom primjenom ona potiče dubok i kvalitetan san. Najbolje je napraviti masažu cijelog tijela, ali ako nemate vremena bit će dovoljna masaža leđa ili stopala.

Srčanim bolesnicima masaža je izuzetno korisna jer opušta, uspavljuje, snižava krvni tlak, a uz to može poboljšati apetit i raspoloženje.

Kod bavljenja sportom masaža ublažava grčeve i upale mišića, poboljšava izdržljivost i pokretljivost. Prije vježbanja izmasirajte mišiće koji će biti najaktivniji. Nakon vježbanja masaža olakšava umor i iscrpljenost.

Masaža pomaže i kod mršavljenja. Ona potiče cirkulaciju i probavu, ubrzava izlučivanje toksina, stimulira metabolizam i limfni sustav, potiče bolje držanje, jača volju i odlično djeluje na kožu.

Anticelulitna masaža učvršćuje tonus kože, pospješuje cirkulaciju i ubrzava gubitak masnih stanica na kritičnim mjestima.

Masaža je korisna kod...


  • bolova u leđima
  • reume i artritisa
  • stresa i nesanice
  • glavobolje i migrene
  • upale mišića
  • depresije i napetosti
  • celulita i pretilosti
  • umora i iscrpljenosti
  • oslabljenog imuniteta
  • srčanih bolesti
Primjena eteričnih ulja u masaži

Biljna i eterična ulja sastavni su dio opreme svakog masera. Ona daju masaži novu dimenziju, a njihovi mirisi mogu djelovati opuštajuće ili stimulirajuće.

Eterična ulja je uvijek potrebno razrijediti u baznom ulju, pažljivo ih zatvarati te držati na hladnom i tamnom mjestu.

Eterična ulja i njihovo djelovanje:

Bergamot – djeluje kao prirodni antiseptik, pomaže kod depresije i akni. Ulje je fototoksično što znači da nakon masaže s ovim uljem ne smijete kožu izlagati suncu.

Eukaliptus – prirodni je antiseptik, djeluje stimulativno, pomaže kod kašlja, prehlade i bolova.

Kamilica – djeluje umirujuće, antidepresivno, pomaže kod glavobolje, uboda kukaca i komaraca.

Lavanda – prirodan je antiseptik i analgetik, djeluje umirujuće, pomaže kod glavobolje i nesanice, potiče cirkulaciju.

Neroli – djeluje umirujuće, prirodan je afrodizijak, pomaže kod tjeskobe i nesanice, njeguje suhu kožu.

Ružmarin – djeluje stimulativno, poboljšava pamćenje, ublažava reumatske bolove. Prikladan je za sportsku masažu.

Ylang-ylang – djeluje antidepresivno i umirujuće, prirodan je antiseptik i afrodizijak, preporučuje se za njegu masne i osjetljive kože.

Ruža – prirodan je antiseptik, djeluje umirujuće i antidepresivno.

Čajevac – djeluje protiv gljivica i bakterija, umiruje.

Moć dodira je blagotvorna. Priuštite si kvalitetnu masažu ili razvedrite Vašeg bliskog dobrom masažom. Masaža je dar koji djeluje na onog tko je prima, ali i na onog tko je daje


Izvor: Alternativa
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.511
Samomasaža hladnim uljima

waQxFKE.jpg


Postoji zabluda da je masaža primjerena samo zimskim mjesecima jer zagrijava tijelo, no to uopće nije točno.
S rashlađujućim uljima i samomasažom pomoći ćete tijelu da se opusti, rashladi i pročisti.
Samomasaža je posebno dobra za ljude s osjetljivom kožom i idealna je za ljetne mjesece.
Tijekom ljeta koža postaje vrlo osjetljiva zbog pregrijavanja organizma.
Vrućina i često izlaganje suncu brzo joj naškode, pa se mogu pojaviti razni osipi, crvenilo, ekcemi ili akne.
Kako biste spriječili oštećenje kože, potrebna je određena njega da tijelo i kožu rashladite i hidratizirate.
Samomasaža pomaže da se oslobodite nečistoća i toksina koji se nakupljaju u vašoj koži.
Daje vam energiju, smiruje emocije, uravnotežuje sve tri doše (Vata, Pitta i Kapha), poboljšava ten i sjaj kože, hidratizira kožu i tonizira mišiće.
Ayurvedska masaža Abhyanga je jedna od najučinkovitijih ljetnih masaža.
Ona usporava proces starenja kože te njeguje, hrani i tonizira tijelo na dubokoj staničnoj razini.

Ljetna samomasaža hladnim uljima

Ljeto je vrijeme kada su razne aktivnosti izraženije nego inače.
Škola i fakulteti su završili, planiraju se putovanja, izleti, sportske aktivnosti, piknici.
Većina nas više vježba tijekom ljetnih mjeseci jer sunčani i lijepi dani mame da vrijeme provedemo na otvorenom.
Bilo da je riječ o vrtlarenju, trčanju, plivanju ili nekom društvenom sportu, aktivnosti tijela su povećane, a to može dovesti do naprezanja i istezanja mišića.
Samomasaža će pomoći u opuštanju i jačanju mišića.
Ljetne vrućine i vlaga mogu dovesti do oticanja i ukočenost zglobova. Redovita masaža pojačat će cirkulaciju, ublažiti otekline i omogućiti bolju pokretljivost udova i zglobova.
Vrućine, brojne aktivnosti, ljetna vreva i raznorazne obaveze mogu pojačati stres, nervozu i razdražljivost.
Masaža će pružiti vašem tijelu i umu opuštajuće trenutke u tišini, spojit će vas s vašim unutrašnjim bićem i napuniti pozitivnom energijom i snagom.
Tijekom ljeta, vašu dnevnu samomasažu Abhyangu radite s laganijim i hladnijim uljima.
Ako u ulje za masažu dodate par kapi ulja od sjemenki mrkve, osigurat ćete vašoj koži prirodnu zaštitu od sunca s kojom će ona dobiti dragocjeni vitamin D.


Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedno od najomiljenijih ulja u tropskim područjima. Lako se upija, ima prijatan miris, vlaži i štiti kožu od oštećenja.
Hidratizira i osvježava tijelo, opušta mišiće, pomlađuje kožu i čini je elastičnom, baršunastom i mekom. Ne masti kožu kao druge vrste ulja te je vrlo dobro za masažu i njegu beba.
Štiti kožu od mikroba i infekcija jer stvara nježan obrambeni štit koji čuva od svih neželjenih utjecaja iz okoline.

Suncokretovo ulje

Organsko suncokretovo ulje odgovara svakom tipu kože.
Ono je bogato vitaminom E zbog čega poboljšava zdravlje kože i regenerira stanice, štiti od sunčevih zraka, ima pomlađujući učinak te daje zdraviji sjaj koži.

Maslinovo ulje

Djevičansko maslinovo ulje je omiljeno ulje u mediteranskom području. Vrlo je slično sastavu kože i jedno je od najpoznatijih ulja za masažu.
Odlično hidratizira kožu, naročito suhu, te ima snažna regenerirajuća i pomlađujuća svojstva zbog kojih redovitom upotrebom koža postaje glatka, mladolika i čvrsta.
Pomaže u bržem zacjeljivanju rana, naročito kod iritacije kože ili opeklina od sunca.
Ova ulja možete nanijeti na vašu kožu neposredno prije izlaganja suncu, a možete i za vrijeme sunčanja.
U ljetnim mjesecima ova su ulja prava blagodat za kožu, a redovitom samomasažom pružaju vašem tijelu ono najbolje iz prirode.
Nakon samomasaže, napravite toplu kupku (ne vruću), a u vodu dodajte cvjetove lavande i ružinih pupoljaka za luksuzan, rashlađujući učinak.
Drevni ayurvedski tekstovi govore o kraljevskim kupkama koje su sadržavale latice ruža, mlijeko, med i kurkumu.
Sama kupka ima terapeutsko djelovanje jer opušta mišiće, vraća vlagu u tkiva, smiruje um i uravnotežuje emocije.
Nakon kupke, pošpricajte lice i tijelo s mirisnom ružinom vodicom koja hladi, revitalizira i dubinski hidratizira kožu.


Zaštite oči od ljetnih vrućina

Prema ayurvedi oči su jedno od glavnih sjedišta Pitta doše.
Tijekom ljetnih mjeseci preporučuje se obratiti pozornost i zaštititi oči od neželjenih učinaka vrućine i sunca.
Oči su prvi organ koji reagira na vrućinu i lako uzrokuju neravnotežu Pitte, bez obzira je li ta doša, kao tjelesna konstitucija, dominantna ili ne.
Postoje nekoliko jednostavnih tretmana kojima možete smiriti senzitivnost i iritaciju očiju zbog pojačanog izlaganja ljetnoj vrućini:


Jutarnje ispiranje očiju hladnom vodom

Ujutro nakon dizanja isprobajte ovaj jednostavan ayurvedski savjet - napunite usta hladnom vodom (bez gutanja) dok istovremeno umivate oči s jednako hladnom vodom.
Neka vam oči budu otvorene dok to radite. Na ovaj način, prema riječima ayurvedskog liječnika Dr. Vasanta Lada, "dolazi do dvostrukog učinka hlađenja izvana (oči) i iznutra (usna šupljina) što će vaše oči učiniti blistavim, radosnim i svježim."

Ružina vodica, krastavac i kamilica

Tijekom poslijepodnevnog odmora, stavite na oči vatice natopljene ružinom vodicom ili kamilicom
Također, možete isprobati i obloge s kolutićima svježeg krastavca, kojeg ayurveda iznimno cijeni za hlađenje tijela iznutra i izvana.
Pustite da se oči odmore desetak minuta.

Netra Tarpana

Netra tarpana je poseban ayurvedski tretman koji jača, smiruje, njeguje i štiti oči od sunčevih zraka
Kako biste improvizirali ovaj tretman tijekom ljeta, u vaše naočale za plivanje ulijte malo toplog ghee-ja. Stavite naočale pažljivo na oči, lezite na leđa s ručnikom iza glave pa otvorite oči i kružite njima slijeva na desno. Dozvolite da se vaše oči kupaju u gheeju oko 10 minuta.
Nakon tretmana vratite se u sjedeći položaj, nagnite se prema naprijed i dozvolite da se ghee vrati nazad u naočale. Obrišite oči, natopite vatice ružinom vodicom, prekrijte oči i odmorite se još 10 minuta.
Ovaj jednostavan i brz tretman poboljšava vid, regenerira, pomlađuje te smanjuje borice oko očiju.
Možete ga raditi 3 puta tjedno.


Ayurvedski mini-tretman prije spavanja

Prije spavanja, kada je tijelo naročito zagrijano nakon napornog ljetnog dana, primijenite ovu kratku, ali učinkovitu masažu tjemena i stopala.
Ulje izvlači vrućinu ili "vatru" iz tijela i time omogućuje duboki san.
Kokosovo ulje držite u hladnjaku pa izvadite komadić i njime istrljajte čelo, sljepoočnice, vrat i tjeme.
Hladnim komadićima stvrdnutog kokosovog ulja prijeđite po stopalima pa ih lagano istrljajte prije spavanja.
Na ovakav način brzo ćete rashladiti tijelo i lakše zaspati.

(Alternativa za Vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.511
Masaža prstiju od 5 minuta – Kompletno opušta, uklanja glavobolju i pročišćava dišne puteve!

pretty-sporty-young-woman-stretching-clasped-hands_23-2147941347-696x398eb75b93c3a8ec89b.jpg


Petominutna samo-masaža prstiju će vam donijeti maksimalno pozitivan efekt za minimalno vrijeme. Opustimo prste i iz njih će izaći napetost nagomilana u cijelom našem tijelu!

Naši prsti stalno rade za nas i zbog toga se u njima gomila napetost, a godinama postaju sve manje pokretljivi i gipki, piše uspesnazena.com.

Masaža se primjenjuje već stoljećima i smatra se vrlo učinkovitom metodom poboljšanja cjelokupnog psiho-fizičkog zdravlja čovjeka.

Zbog toga u posljednjih deset godina vidimo porast popularnosti masaže.

U njen pozitivan utjecaj na zdravlje više nitko ne sumnja, njene dobrobiti su pomno istražene i dokazane te postoje stotine vrsta masaža za razne namjene.

Na žalost, ljudi kojima je masaža najvažnija, prije svega oni koji vode aktivan način života, prezasićeni stresnim situacijama, najčešće ne mogu pronaći slobodno vrijeme za posjetu salonu za masažu, dok neki nemaju novca za platiti kvalificiranog masera.

Zbog toga, evo samo-masaže prstiju od 5 minuta koja vas kompletno opušta, uklanja glavobolju i pročišćava dišne puteve: ona se može raditi u bilo koje vrijeme, na svakom mjestu, u kući, na poslu, na putovanju.

Jednostavna je i dobivamo maksimalno pozitivan efekt za minimalno vrijeme.

Masažom prstiju opustiti ćemo napete mišiće, bit ćemo osvježeni i sretniji.

Postupak masaže:

Vježba 1


Uhvatite mali prst palcem i kažiprstom, lagano ga protresite, da bi otklonili mišićnu napetost. Zatim, dok vam je to ugodno, vrtite mali prst u smjeru kazaljki na satu. Poslije 10 sekundi promijenite smjer. Nakon toga, na isti način ovu vježbu ponovite i s ostalim prstima na ruci.

Vježba 2

Pritiskanjem korijena svakog prsta, možete izazvati povećanje životne energije. Npr na kraju palca nalazi se refleksna zona vezana za pluća i djelovanjem na nju čistite dišne putove i nosne šupljine.

Vježba 3

Stisnite ruku u šaku (pesnicu), ali tako da unutra ostane prazan prostor – i unutra stavite palac druge ruke. Skupite pesnicu, čvrsto zahvativši palac i lagano ga vucite, kao da pokušavate rastegnuti. Zatim to isto uradite i s drugim prstima.

Vježba 4

Na kraju protresite šake. Trebali bi u njima osjetiti ugodnu toplinu i opuštenost.

Probajte odmah!

(uspesnazena.com)
 
Top