Masakr kod Mladenovca: Ubio 13 komšija, pa pucao u ženu i sebe

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Masakr kod Mladenovca: Ubio 13 komšija, pa pucao u ženu i sebe


Ljubiša Bogdanović (60) ubio je jutros iz vatrenog oružja 13 komšija u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca. Ubijeno je šest muškaraca, šest žena i beba, saznaje "Blic".

1.jpg
Uviđaj u Velikoj Ivanči i dalje traje: Policija je blokirala prilaze svim kućama

Kako javlja reporter "Blica" sa mesta zločina, prema priči komšija, Ljubiša Bogdanović je najpre u svojoj kući ubio sina hicem u glavu, a potom se uputio ka kućama komšija gde je napravio masakr.

- U svojoj kući Ljubiša Bogdanović prvo je ubio sina Branka i majku. Potom je izašao iz kuće i krenuo u smrtonosni pohod u kom je napravio masakr u četiri komšijske kuće. U kući porodice Stekić usmrtio je majku i ćerku, Danicu i Draganu, a potom u kući porodice Despotović ubio je Mikaila i Milenu, njihovog unuka Gorana Despotovića, njegovu devetnaestogodišnju suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina. U sledećoj kući, porodice Mijailović, ubio je bračni par Velju i Olgu, a potom u kući porodice Ješić ubio je majku i sina, Ljubinu i Miloša - rekle su komšije za "Blic".

2.jpg

Kako sazanjemo, zločin je prijavila njegova supruga Javorka i dok je bila na vezi sa policijom čuo se jauk, zbog čega se pretpostavlaj da je on pucao u nju u tom momentu. Mčadenovačka policija je odmah krenula na mesto zločina i zatkla Ljubišu u dvorištu svoje kuće. Kako saznajemo, on je pucao u sebe pred policijom.

Prema nezvaničnim informacijama, Bogdanović je potom najverovatnije pokušao da ubije i sebe. U ovom trenutku ubica i njegova supruga daju osnovne znake života i u teškom su stanju.


Vriska i plač se prolamaju selom, preživeli u šoku

3.jpg

Kako javlja reporter "Blica", oko 9 sati u Veliku Ivanču je došle i Bogdanovićeve ćerke bliznakinje, koje nisu živele sa roditeljima. Selom se prolama vriksa i plač preživelih. Ćerke su u teškom stanju i nalaze se u kući komšija, odakle se čuje plač.

Policija je blokirala prilaz svim kućama u kojima su ubijeni živeli. Komšije kažu da se tragedija dogodila jutros oko 5 sati i da je policija dolazila i kod njih da ih obiđe i proveri da li su dobro.

- Tako smo saznali za masakr. On je bio miran čovek. Ne znamo šta je dovelo do ove tragedije. Čuli smo samo da je sina ubio hicem u glavu - pričaju šokirane komšije.

4.jpg

Kako javlja naš reporter, nekoliko dodatnih uviđajnih ekipa stiglo je oko 8.30 časova, a ka Velikoj Ivanči krenuo je i dirktor policije Milorad Veljović. Zločin se desio u kraju koji se naziva Prevale, a Bogdanović je zaobišao samo dve kuće u tom mestu.

Žena stabilno

Kako "Blic" saznaje u Urgentnom centru, zdravstveno stanje Javorka Bogdanović je stabilno. Zadobila je povredu vrata, tačnije metak joj je bio u vratu. Ona je svesna, razgovara sa lekarima, pokreće i ruke i noge. Prebačena je na odeljenje šok B. Sa druge strane, Ljubiša je u komi i njegovo zdravstveno stanje je kritično.

Veljović: Motiv još nepoznat

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je 12 osoba ubijeno na licu mesta, a da je trinesta osoba preminula u Urgentnom centru u Beogradu. Veljović kaže da se dve osobe bore za život među kojima je, kako je naveo, najverovatnije i počinilac ovog užasnog zločina. Veljović kaže da trenutno nije moguće reći šta je bio motiv ovog zločina.

Izvor: Blic Online

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Profil ubice: Bio na ratištu, nema dosije, prošle godine ostao bez

Profil ubice: Bio na ratištu, nema dosije, prošle godine ostao bez posla

Ljubiša Bogdanović (60), koji je jutros ubio 13 komšija u mestu Velika Ivanča kod Mladnovca, nije imao policijski dosije, a policija istražuje zbog čega je ovaj miran čovek, kako ga opisuju poznanici, počinio ovakav užasan zločin.

1.jpg

Prema nezvaničnim podacima Bogdanović je pucao u sebe tek kad je video policiju ispred svoje kuće
- Ubica je iz mirne porodice i nije imao policijski dosije. Videćemo šta je motiv ovog stravičnog ubistva, jednostavno svi smo zatečeni - rekao je Veljović.

Kako je naveo direktor policije, Bogdanović je devedesetih bio na ratištu u Slavoniji. On je rekao i da ubica ima dozvolu za držanje oružja još od 1981. godine. Direktor policije je naveo i da su Bogdanović i njegov sin prošle godine ostali bez posla.

- Nije imao zdravstveni karton. Nemamo evidencija da se radi o čoveku koji je mogao da ovako nešto učini. Svi govore da se radi o normalnom čoveku. Sada sve proveravamo, svi smo zatečeni - rekao je Veljović.

On je napomenuo da su komšije rekle da Bogdanović nikada nije bio konfliktna ličnost, što su oni potvrdili i za "Blic".

- On je bio miran čovek. Ne znamo šta je dovelo do ove tragedije - rekle su šokirane komšije.

Prema nezvaničnim podacima Bogdanović je pucao u sebe tek kad je video policiju ispred svoje kuće.

Porparol Hitne pomoći Nada Macura je rekla da Bogdanović prema njenim saznanjima nije bio psihijatrijski bolesnik i ne zna se šta ga je nateralo da ubije te ljude. Prema nezvaničnim podacima, Bogdanovićev otac i stric pre više godina izvršili su samoubistvo iz nepoznatih razloga.

Izvor: Blic Online
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Masakr u Velikoj Ivanči udarna vest i u svetskim medijima

Masakr u Velikoj Ivanči udarna vest i u svetskim medijima

Vest o stravičnom zločinu u Velikoj Ivanči obišla je i svetske medije. Na Bi-Bi-Siju je to jedna od udarnih vesti, kao i na mreži "Al Džazira", na Si-En-Enu, "Telegrafu", "Dejli mejlu"...

1.jpg
Vest o masakru u Ivanči na sajtu BBC-a

"Šestorica muškaraca, šest žena i dete ubijeni su pre nego što je napdač pokušao da ubije sebe i svoju ženu. Par je trenutno u teškom stanju", navodi Bi-Bi-Si.

Na sajtu ove medijske kuće navodi se da u selu Velika Ivanča, na 50km od Beograda, policija ispituje okolnosti pod kojima se zločin desio, ali da je motiv još uvek nepoznat.

2.jpg

Nezapamćenim zločinom kod Mladenovca bavi se i najposećeniji svetski njuz portal "Dejli mejl"

Britanski "Telegraf" zločin naziva "najgorim masakrom u mirnodopskoj Srbiji". List piše da su ovakvi masakri retki u Srbiji, uprkos činjenici da u Srbiji i dalje ima mnogo oružja ostalog iz ratova iz 1990-ih godina, zbog čega je zemlja u šoku.

Na veliko prisustvo oružja u Srbiji posle ratova upozorava i "Skaj njuz", uz napomenu da na Balkanu postoji jaka tradicija vezana za držanje oružja u kući.

Jedan od posetilaca sajta Si-En-Ena ostavio je ovaj komentar: "Svi žele da budu kao SAD", na šta je usledio odgovor drugog čitaoca: "Niko ne želi takvu reputaciju, to je uvreda".

VIDEO > Prilog BBC-a iz Srbije:

Izvor: Blic Online
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lekari: Žena ubice stabilno, njegovo stanje kritično

Lekari: Žena ubice stabilno, njegovo stanje kritično

Zdravstveno stanje Javorke Bogdanović, supruge Ljubiše Bogdanovića (60) koji je jutros ubio 13 ljudi u Velikoj Ivanči, je stabilno, saznaje "Blic" u Urgentnom centru.

1.jpg

- Zadobila je povredu vrata, tačnije metak joj je bio u vratu. Ona je svesna, razgovara sa lekarima, pokreće i ruke i noge. Prebačena je na odeljenje šok B. Sa druge strane, Ljubiša je u komi i njegovo zdravstveno stanje je kritično - rečeno je "Blicu" u Urgentnom centru.

Porparol Hitne pomoći Nada Macura potvrdila je da je jedna osoba u Velikoj Ivanči kod Mladenovca ubila 13 osoba i da su dve teško povređene.

Macura je rekla da je podatke dobila od kolega iz Hitne pomoći u Mladenovcu, a povređene osobe su prevezene u Urgentni centar. Među povređenima je, kako je rekla, Ljubiša B. koji je pucao iz vatrenog oružja, njegova supruga i jedna mlađa ženska osoba.

Macura je rekla da Ljubiša B. prema njenim saznanjima nije bio psihijatrijski bolesnik i ne zna se šta ga je nateralo da između 4.30 i 5.00 ubije te ljude. On je iz vatrenog oružja ubio šest muškaraca, šest žena i jednu bebu, a prema nezvaničnim informacijama nakon toga je pokušao da ubije svoju ženu i sebe.

Prema Tanjugovim informacijama iz Urgentnog centra u tu zdravstvenu ustanovu su dopremljene tri osobe, od kojih je jedna u medjuvremenu preminula. Portparol te ustanove Zorica Marković je rekla da se dve osobe nalaze na odelenju reanimacije.

Dežurni lekar iz Hitne pomoći pri Domu zdravlja Mladenovac dr Vasilj Žmiko rekao je za Tanjug da je, prema informacijama kojima za sada raspolaže, ubijeno osmoro ljudi.

- Dve lekarske ekipe su otišle na lice mesta, obe su na putu za Beograd, jer ima troje ranjenih - rekao je Žmiko, ističući da je poziv lekarima upućen rano jutros oko 05.40 časova.


VIDEO > Direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončarević:

Izvor: Blic Online
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Stravično: Svi ubijeni na spavanju hicem u glavu

Stravično: Svi ubijeni na spavanju hicem u glavu

Trinaest žrtava bilans je tragičnog ubistva koji je rano jutros počinila jedna osoba u pet kuća u Velikoj Ivanči, kod Mladenovca, potvrdio je direktor policije Milorad Veljović koji se nalazi na licu mesta. On je rekao da je ubica žrtvama pucao u glavu dok su spavali.

1.jpg

- Svi su ubijeni na spavanju. To su seoska domaćinstva i većina kuća je bilo otključano - rekao je Veljović.

Veljović je rekao da je 12 osoba ubijeno na licu mesta, a da je trinesta osoba preminula u Urgentnom centru u Beogradu. Prema informacijama kojima raspolaže, Veljović kaže da se dve osobe bore za život među kojima je, kako je naveo, najverovatnije i počinilac ovog užasnog zločina.

Veljović kaže da su policijske ekipe na licu mesta, uviđaj je u toku i trenutno nije moguće reći šta je bio motiv ovog zločina. Počinilac je Ljubiša Bogdanović (60) koji iz vatrenog oružja ubio šest žena, šest muškaraca i jednu bebu.


- Ljubiša B. je iz mirne porodice i nije imao policijski dosije. Videćemo šta je motiv ovog stravičnog ubistva, jednostavno svi smo zatečeni - rekao je Veljović.

Ljubiša Bogdanović je pucao iz vatrenog oružja po komšiluku, a na lice mesta stigla je i policija. Ubistvo se dogodilo u zoru tako što je, kako se pretpostavlja, počinilac išao od kuće do kuće u Velikoj Ivanči.


Izvor: Tanjug

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dačić povodom masakra: Kontrola izdavanja dozvola za oružje

Dačić povodom masakra: Kontrola izdavanja dozvola za oružje

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je ubistvo trinaest ljudi u selu Velika Ivanča velika tragedija i neočekivani zločin, jer ništa nije ukazivalo da se tako nešto može desiti i najavio da će tim povodom Vlada Srbije danas imati vanrednu sednicu.

1.jpg
Ivica Dačić: Velika tragedija i neočekivan zločin

Poslednjih godina ima dosta primera ubistava u porodicama, rekao je Dačić u Mostaru i konstatovao da su to stvari koje podsećaju na neke druge zemlje u kojima je to česta praksa.

Dačić je ukazao na potrebu da se, sem na policijski rad, u društvu obrati više pažnje na sprečavanje takvih zločina, kao što su redovni pregledi, za one koji se bave tim poslom, ili kontrola izdavanja dozvola za oružje.

Izvor: Blic Online
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rođaci u šoku: Ubica nemilosrdno pucao u glavu dvogodišnjem dečaku

Rođaci u šoku: Ubica nemilosrdno pucao u glavu dvogodišnjem dečaku

Činjenica koja je dodatno šokirala i ostavila u neverici sve meštane sela Velika Ivanča kod Mladenovca, ali i čitavu javnost je i potresan podatak da ni najmlađi član porodice Despotović, dvogodišnji sin ubijenih Gorana i Jovane Despotović nije bio pošteđen u jutrošnjem krvavom pohodu Ljubiše Bogdanovića. Kao i ostali ukućani dečak je upucan u glavu i na mestu je preminuo.

1.jpg
Nastradali Jovana Despotović i njen dvogodišnji sin

Jutrošnji krvavi pohod Ljubiše Bogdanovića (60) nije zaobišao ni kuću porodice Despotović u kojoj su ubijeni Mikailo i Milena, njihov unuk Goran Despotović i njegova devetnaestogodišnja supruga Jovana.

Činjenica koja je dodatno šokirala javnost je da Bogdanović nije poštedeo ni najmlađeg člana porodice, dvogodišnjeg dečaka, sina Gorana i Jovane, kome je takođe pucao u glavu. Pretpostavlja se i da je dete ubijeno na spavanju. Kako saznaje "Blic", ubica je rođak porodice Despotović.

- Jedan od najstrašnijih prizora bio je onaj kada je policija zatekla beživotno telo mlade majke sa detetom - potrešeno je izjavio direktor policije Milorad Veljović.

U jutrošnjem masakru život izgubilo trinaestoro meštana sela Velika Ivanča kod Mladenovca, dok se osumnjični za ubistvo Ljubiša Bogdanović i njegova supruga Javorka nalaze u teškom stanju na odeljenju Urgentnog centra.

3.jpg

Prema nezvaničnim podacima, Bogdanović je pucao u svoju suprugu u trenutku kada je ona pozivala policiju, a u sebe je ispalio projektil kada je video inspektore.

- U svojoj kući Ljubiša Bogdanović prvo je ubio sina Branka i majku. Potom je izašao iz kuće i krenuo u smrtonosni pohod u kom je napravio masakr u četiri komšijske kuće. U kući porodice Stekić usmrtio je majku i ćerku, Danicu i Draganu, a potom u kući porodice Despotović ubio je Mikaila i Milenu, njihovog unuka Gorana Despotovića, njegovu devetnaestogodišnju suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina. U sledećoj kući, porodice Mijailović, ubio je bračni par Velju i Olgu, a potom u kući porodice Ješić ubio je majku i sina, Ljubinu i Miloša - rekle su komšije za "Blic".

Zločin je prijavila njegova supruga Javorka i dok je bila na vezi sa policijom čuo se jauk, zbog čega se pretpostavlaj da je on pucao u nju u tom momentu. Mčadenovačka policija je odmah krenula na mesto zločina i zatkla Ljubišu u dvorištu svoje kuće. Kako saznajemo, on je pucao u sebe pred policijom.

Izvor: Blic Online
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Najkrvavija masovna ubistva u Srbiji: Od monstruma iz Leskovca do m

Najkrvavija masovna ubistva u Srbiji: Od monstruma iz Leskovca do masakra u Ivanči

Jutrošnji masakr u Velikoj Ivanči kod Mladenovca u kojoj je Ljubiša Bogdanović ubio trinaestoro meštana, najbrojnije je ubistvo koje se ikada dogodilo na prostoru Srbije. Nezapamćen zločin dogodio se i 2007. godine u selu Jabukovac kod Negotina kada je Nikola Radosavljević ubio devetoro komšija, kao i 2002. godine kad je Dragan Čedić ubio sedmoro ljudi u Leskovcu.

1.jpg
Ubio je i mladu majku i njenog dvogodišnjeg sina

Masovna ubistva nisu česta pojava na ovim prostorima, ali je jutrošnji masakr u Velikoj Ivanči kod Mladenovca ubedljivo najbrojnije ubistvo koje se dogodilo u Srbiji.

Ljubiša Bogdanović (60) ubio je jutros trinaestoro ljudi među njima i jedno dvogodišnje dete. On je najpre pucao svom sinu u glavu, a potom krenuo u krvavi pohod po oklnim kućama da bi na kraju pucao u svoju ženu i sebe.

Masovno ubistvo koje je šokiralo čitavu javnost dogodilo se u julu 2007.godine u selu Jabukovac kod Negotina, kada je tada tridesetdevetogodišnji Nikola Radosavljević u crno zavio šest kuća u rodnom selu.

2.jpg
Nikola Radisavljević

On je lovačkom puškom poubijao devetoro svojih komšija, a dvoje teško ranio.

3.jpg
Tragedija u Jabukovcu

Radosavljević je imao psihičkih problema i lečio se u Austriji u kojoj je živeo i radio. Verovao je da je bio meta crne i vlaške magije koju su mu bacale komšije zbog čega se, nakon svađe sa ženom i pokušaja samoubistva skokom u bunar, odlučio na ubilački pohod. Poslat je u psihijatrijsku ustanovu Centralnog zatvora

4.jpg
Ubistvo u Horgošu

U Horgošu u blizini Subotice, februara 2005. dogodilo se šestostruko ubistvo, kada je ubijena čitava porodica poznatog trgovca iz tih krajeva Nandora Salme, njegovi roditelji, žena i dvoje maloletne dece. Pretpostavljalo se da je ubistvo bilo naručeno od strane biznismena iz Mađarske sa kojima je sarađivao Nandor Salma. Istraga ovog ubistva je i dalje u toku.

5.jpg
Kuća u kojoj je Dragan Čedić izvršio višestruko ubustvo

Nezapamćena tragedija dogodila se i u julu 2002. godine u Leskovcu kada je Dragan Čedić ubio sedmoro i teško ranio još četvoro ljudi.

Čedić je, zbog dugotrajnih bračnih razmirica i razvoda, pucao na svoju bivšu suprugu, Biljanu Čedić, a potom ubio još četiri osobe: rođene sestre, Ivanu Klačić iz Požarevca i Jelenu Zdravković iz Leskovca, njenog supruga Bobana Zdravkovića i komšinicu. Prethodno je u bilijar klubu i na ulici usmrtio još troje ljudi i isto toliko ranio, da bi nakon svega izvršio samoubistvo.

Masovna ubistva zabeležena su i u vojsi Srbije, pa je tako vojnik Jožef Meneder, u kasarni “Južnomoravske brigade” u Vranju, ubio je 3. juna 1993. šest vojnika i starešinu, a četvoricu vojnika ranio rafalima iz vatrenog oružja, posle čega je u zvaničnoj verziji izvršio samoubistvo

Azis Keljmendi, vojnik Jugoslovenske narodne armije koji je naoružan automatskom puškom ubio četvoricu regruta JNA, 3. septembra 1987. Događaj je poznat kao Paraćinski masakr,a tom prilikom je ranio još pet osoba. Ubistva su se dogodila u kasarni „Branko Krsmanović“ u Paraćinu. Nakon ovoga, Aziz je pobegao iz kasarne na Karađorđevo brdo, gde je na kraju opkoljen; posle čega je, po zvaničnoj verziji događaja, izvršio samoubistvo.

Izvor: Blic Online

 
Član
Učlanjen(a)
20.08.2010
Poruka
24
Hronologija masovnih ubistava u Srbiji

09.04.2013.
[TABLE="align: right"]
[TR]
[TD] [TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD] [/TD]
[/TR]
[/TABLE]


[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


I pored toga što će mnogi reći da nismo dostigli “nivo“ Amerike, u kojoj najčešće neko “iz čista mira“ ubije kolege na poslu ili decu u školi, očigledno je, nažalost, da nismo imuni na ovakve ljudske tragedije.

Jutrošnje ubistvo 13 osoba u selu Velika Ivanča je najmasovnije ubistvo koje se ikada dogodilo u Srbiji.

Do danas je neslavnu titulu mesta gde je izvršeno jedno od najsvirepijih ubistava nosilo selo Jabukovac, a meštanin sela Nikola Radosavljević "titulu" masovnog ubice u našoj zemlji za poslednjih 50 godina.

Naoružan lovačkom puškom Radosavljević je u julu 2007. godine ubio devet, a teško ranio dve osobe.

On je pre krvavog pira pretukao svoju suprugu, a zatim skočio u bunar s namerom da izvrši samoubistvo.
Međutim, njegov komšija ga je izvukao iz bunara i pružio mu pomoć.

Posle nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće i uzeo pušku. Uputio se prema selu i najpre ubio tri osobe − Veljka Đorđevića (58), njegovog sina Dragana (22), i taštu Marinu Kutkurenović (75).

Zatim je usmrtio još šest osoba − supružnike Draginju (55) i Branislava Borongića (57), Persu Banković (37), Branislava Badejevića (30), Srđana Bađikića (15) i Aniku Čogić (62). Teško je ranio Sinišu Bađikića (36) i Vanucu Baderević (70), čije je zdravstveno stanje kasnije stabilizovano.

Ovaj masovni ubica je na glavnom pretresu u Okružnom sudu u Negotinu oslobođen je krivice, jer je tim veštaka neuropsihijatara KPZ Beograd utvrdio da je on u momentu izvršenja dela bio neuračunljiv.

Neuropsihijatri su utvrdili da je jedan od najvećih masovnih ubica u istoriji Srbije pati od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi, koji su pratile sumanute ideje o magiji, u ovom slučaju vlaškoj magiji, i on je smešten iza rešetaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. I dalje se samonagađa šta je bio okidač za njegov krvavi pir.

Istog datuma kada i ovo devetostruko ubistvo, samo pet godina ranije, u Leskovcu je Dragan Čedić je u iz automatske puške ubio sedmoro ljudi.

Njegov leš je pronađen mesec dana posle masakra u obližnjoj šumi, a utv rđeno je da je počinio samoubistvo.

Dragan Čedić (32) iz Leskovca je ubio bivšu suprugu Biljanu (28) i šest članova tazbine, dok je četvoro članova ženine familije dok je četvoro prijatelja lakše i teže ranio.

Čedić je prvo u bilijar klubu ubio Nenada Lukića (31) i ranio Slavoljuba Kržalića (47), a potom se "vartburgom" dovezao pred porodičnu kuću svoje supruge Biljane (28) i pet minuta posle ponoći upao i iz automatske puške pucao i ubio pet osoba, a jednu ranio.

U porodičnoj kući Čedić je ubio bivšu suprugu Biljanu Čedić (28), njene sestre Ivanu Kalčić (31) i Jelenu Zdravković (25), Jeleninog supruga Bobana (24) i Biljaninu komšinicu Jelenu Zlatković (29), a ranio njenu drugaricu Maju Bojković (26).

Svoj smrtonosni pir ubica završava deset minuta kasnije u u kući Biserke Ristić (48), tetke ubijenih sestara, koju ubija, a njenog supruga Blagoja (51) i sina Đorđa (16) ranjava.

Pretpostavljalo se da je motiv ubistva "neraščišćeni porodični odnosi između Biljane i Dragana".

Dosije nezapamćenog zločina u Leskovcu je zatvoren. Istražni sudija Okružnog suda u Leskovcu Nebojša Stojičić obustavio je krivični postupak protiv Dragana Čedića jer je nađeno njegovo telo. Rođaci koji su mu pomagali u bekstvu su novčano kažnjeni.

Sredinom devedesetih godina Josip Vujić , zbog zločina koji je počinio nazvan “Joso Sekira”, ubio je sekirom sedmoro ljudi, bežeći od policije na putu od Subotice do Bajmoka.

Svoj krvavi pir Vujić je započeo u selu Pačir, na putu između Bajmoka i Stare Moravice, gde je na spavanju ubio i opljačkao Veru Mašić, medicinsku sestru iz ovog malog bačkog sela.

Posle toga, pritajio se na nekoliko dana, da bi potom, jednog jutra, nedaleko od Železničke stanice u Subotici angažovao taksistu Zorana Budimčevića, da ga vozi na nekoliko lokacija kako bi obavio neke poslove.

Kada mu više nije trebao, na periferiji grada ga je hladnokrvno ubio i njegov automobil ostavio nedaleko od obližnje deponije.

Slično je prošao i drugi taksista, Marko Vukelić, kome je nakon ubistva iz vatrenog oružja, oduzeo automobil i uputio se ka Bajmoku. Tada je već bila alarmirana policija iz svih delova Srbije i postavljane su barikade svuda oko grada, ali ubica je uspevao da ih izbegne.

Na izlazu iz Subotice, nedaleko od naselja Aleksandrovo, počinjen je još jedan zločin, naočigled žrtvine supruge i maloletnog deteta.

Vozeći svoj automobil, Jordan Stojanović iz Makedonije je zakačio vozilo kojim je upravljao Vujić. Obojica su potom stali i izašli iz kola. Vujić je bez i jedne reči izvukao pištolj i upucao nesrećnog Makedonca u glavu.

Sa zločinima je nastavio u Bajmoku, gde je u razmaku od nekoliko dana prvo ubio i opljačkao dve starice, sestre Nedeljku i Mariju Tomić, a potom i bračni par Savu i Anu Vukelić. Ova ubistva su počinjena sekirom.

Vujić je 1997. u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu u Okružnom sudu u Subotici, ali je ona u međuvremenu ukinuta. On je 2010. godine isporučen Srbiji iz Mađarske gde je odslužio kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva taksiste nedaleko od grada Baje. Na ponovljenom suđenju osuđen je na 40 godina zatvora.

Pripadnici starije generacije sigurno se sećaju i čuvenog paraćinskog masakra u bivšoj SFRJ, kada je Azis Keljmendi, vojnik albanske nacionalnosti u bio četvoricu vojnika JNA - i ranio još pet osoba.

Ubistva su se dogodila 1987. godine u kasarni “Branko Krsmanović“ u Paraćinu nekoliko sedmica pre isticanja vojnog roka Keljmendiju.

Azis Keljmendi je, naoružan automatskom puškom, ušao u zajedničku spavaonicu i otvorio vatru na druge vojnike. Tom prilikom je ubijen Safete Dudaković, Hazima Dženanović, Goran Begić i i Srđana Simić, a ranjena su četiri vojnika.

Nakon ovoga, Keljmendi je iz kasarne pobegao na obližnje Karađorđevo brdo. Za njim je u poteru krenula vojna policija koja ga je opkolila. Tada je, po zvaničnoj verziji događaja, izvršio samoubistvo.

Vojna policija je posle tog događaja sprovela istragu. Ona nije dala odgovore na pitanje o motivima, iako neki izvori spominju nalaze lekara, prema kojima je Keljmendi mentalno rastrojena osoba.

Prema nalazima istrage, Keljmendi nije imao disciplinskih problema, iako je, prema nekim izvorima, optužen za krađu. Drugi izvori koji se pozivaju na istragu vojne policije navode da je bio u ozbiljnom sukobu sa ostalim vojnicima.

Ništa manje monstruozan zločin dogodio se 1984. godine u Jagodini kada je radnik u fabrici bombona Paraćinka u Paraćinu Miodrag Milojević iz malokalibarskog pištolja, berete, ubio četiri direktora i jednog vozača te fabrike, a jednog teško ranio.

Milojević je ubio Miroslava Mirkovića, v.d. pomoćnika direktora, Miodraga Jovanovića, kontrolora kvaliteta, Živojina Aleksića, šefa nabavke, Nenada Živkovića, upravnika firme Feroteks (ranije radio u Paraćinki) i Slobodana Simića, vozača, dok je Miroslava Milanovića, referenta nabavke, teško ranio.

Motiv ovog masakra je bila tortura koju je Milojević trpeo u fabrici gde je radio kao inženjer.

Naime, on je primetio zloupotrebe čelnika firme i to obzananio kolegijumu nakon čega je četiri godine bio maltretiran, da bi potom napustio firmu.

Noć nakon ćerkine veridbe proveo je u kolima s pištoljem, koji je uzeo iz kuće. Najpre je razmišljao da se ubije u svom rodnom selu. Pošao je, ali kako je morao da prođe pored Paraćinke, dugogodišnje maltretiranje grupe ljudi ponovo mu je okupiralo misli. Ušao je u fabriku, stražarima rekao da se ne plaše pištolja jer njima neće ništa biti i išao od kancelarije do kancelarije, dok nije ubio one koji su bili na njegovom spisku.

Okružni sud u Svetozarevu (današnjoj Jagodini) osudio ga je na smrtnu kaznu, ali dok ju je čekao Savezni sud ju je promenio na 20 godina zatvora.

www. KGizlog .com
 
Član
Učlanjen(a)
20.08.2010
Poruka
24
[h=3]Novi nacrt Zakona o oružju i municiji[/h] 09.04.2013.
[TABLE="align: right"]
[TR]
[TD] [TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD] [/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Direktor policije Milorad Veljović najavio je večeras da će uskoro Vladi Srbije biti upućen novi nacrt Zakona o oružju i municiji koji će predviđati veću kontrolu ljudi koji poseduju oružje.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije, Veljović je rekao da se još od 2007. godine, kada se u selu Jabukovac kod Negotina dogodilo devetostruko ubistvo, radi na izmenama tog zakona koje bi omogućile da se obavljaju periodični lekarski pregledi ljudi koji imaju dozvolju za držanje oružja.

Prema njegovoj proceni, taj period mogao bi da bude između tri i pet godina.

Veljović je rekao da će taj nacrt biti poslat Vladi Srbije vrlo brzo, to jest "ovih dana", i da će ministarstva imati prilike da kažu šta misle o tom tekstu.

Govoreći o današnjem višestrukom ubistvu u selu Velika Ivanča kod Mladenovca, Veljović je rekao da i nakon završenog uviđaja nemaviše podataka o tome šta bi mogao biti motiv tog zločina.

On je izrazio nadu da supruga ubice, koja je teško ranjena, neće podleći ranama jer bi još jedino ona mogla da ukaže na eventualni motiv za ubistvo 13 ljudi u tom selu.

www. KG izlog .com
 
Natrag
Top