Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
488



Marlon Brando

Velikan filmske umetnosti rođen je 3. aprila 1924. godine u Nebraski. Glumu je studirao na prestižnim privatnim fakultetima, s obzirom na to da je njegov otac posedovao veliku imovinu. Svoje prve nastupe imao je u privatnim pozorištima. Njegove uloge u pozorišnim predstavama doživele su veliki komercijalni uspeh, ali je istovremeno dobijao i pozitivne kritike.

Svoj filmski debi ostvario je 1950. godine u filmu o Drugom svetskom ratu, "The Man". Prvu nagradu Akademije dobio je već 1954. godine za ulogu u filmu "On the Waterfront". Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, Marlon Brando, uprkos tome što je imao velike padove i uspone u karijeri, postaje jedan od najpoznatijih i najplaćenijih glumaca Amerike.

Svoje veliki povratak posle krize u karijeri krajem šezdesetih godina, ostvaruje ulogom Don Korleonea u čuvenom filmu "Kum". Za ovu ulogu je 1972. godine dobio Oskara, ali ga je odbio u znak protesta povodom tretiranja Indijanaca u Americi. Umesto da sam dođe na svečanost dodele nagrada, poslao je jednog Apača da se obrati publici i kaže zašto je Brando odbio nagradu.

Još jedan od njegovih velikih filmova bio je film "Poslednji tango u Parizu", koji je u jednom periodu, zbog bizarnih scena, bio zabranjen u Americi. U tom periodu, krajem sedamdesetih godina, Brando je dobijao velike sume novca za male uloge u filmovima "Supermen" i "Apokalipsa sada".

Marlon Brando napisao je i svoju biografiju, u kojoj je priznao da ima najmanje jedanaestoro dece, da je njih petoro iz tri braka, koje je imao sa bivšim glumicama, troje sa njegovom kućnom pomoćnicom, a troje iz ljubavnih afera koje je imao tokom sva tri braka. Njegovu decu su, kao i njega samog, pratili različiti problemi. Jedan od sinova mu je osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva, a jedna ćerka mu se i danas nalazi u bolnici za mentalno obolele.

Poslednjih godina Brando je izuzetno bolestan i povećao je svoju telesnu masu na 150 kilograma. Poslednju ulogu u filmu ostvario je 2001. godine; bio je to film "The Score", koji je postigao izuzetan komercijalni uspeh.


brando-crop.jpg
 
Natrag
Top