Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.549
Marko Nikolic


Marko-Nikolic-SF.png


Marko Nikolić (Kraljevo, 20. oktobar 1946 — Beograd, 2. januar 2019) bio je srpski filmski i pozorišni glumac. Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji Bolji život, kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić. Dobitnik je više staleških nagrada za svoja glumačka ostvarenja, a izdvajaju se Nagrada „Pavle Vuisić” i Nagrada Car Konstantin.


Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Njegovi roditelji su živeli i radili u Tesliću, ali su ubrzo prinuđeni da napuste grad nakon dolaska ustaša i nasele se u Kraljevo, u tada okupiranoj Srbiji. Nikolić je odrastao u Kraljevu, a još od malena posećivao je Kraljevačko pozorište.Njegova majka Leposava takođe je bila glumica, otac šumarski inženjer, a imao je i starijeg brata.
Kao dečak trenirao je košarku u kraljevačkoj Slogi i u svojoj sedamnaestoj godini dospeo do seniorskog tima. Uprkos posvećenosti sportu, Nikolić je ubrzo zavoleo pozorište i rešio da se bavi glumom.Nakon završetka osnovne škole „Svetozar Marković“ i srednje škole odslužio je vojni rok, a nakon toga je odlučio da upiše glumu.Pao je na prijemnom ispitu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a student glume postao je iz trećeg pokušaja u Beogradu.
Na akademiji studirao je zajedno sa Mikijem Manojlovićem, Predragom Ejdusom, Draganom Maksimovićem, i Goranom Sultanovićem. Diplomirao je 1972. godine, a od 1970. godine bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu.

U okviru 48. Filmskih susreta u Nišu u avgustu 2013. godine predstavljeni su dokumentarni film Marko Nikolić, Zmaj i Dunav i monografija o umetniku.

Imao je tri braka iza sebe i troje dece, uključujući i ćerku Minu, koja je takođe glumica.

Preminuo je 2. januara 2019. godine nakon duge i teške bolesti na KBC „Zvezdara” u Beogradu.Komemoracija povodom smrti održana je u Narodnom pozorištu 5. januara, a sahranjen je istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu


Glumačka Karijera:


1967—1970.

Još dok je studirao, Nikolić je dobio nekoliko manjih filmskih uloga. Pojavio se u jednoj epizodi mini serije Letovi koji se pamte, a naredne godine i u filmu Biće skoro propast sveta, gde je imao sporednu ulogu Aziza. Iste, 1968. godine imao je ulogu u TV filmu Neverovatni cilinder Nj. V. kralja Kristijana. Godine 1969. pojavio se u filmovima Sedmina i Zaseda, Živojina Pavlovića, u ulozi seoskog milicajca, kao i u pobedničkom filmu Berlinskog filmskog festivala, Rani radovi, u ulozi Dragiše. Godine 1970. imao je ulogu u filmu Pucanj, režisera Krešimira Golika.

1971—1980.

Godine 1971. glumio je u dve epizode TV serije Čedomir Ilić u ulozi studenta, a iste godine i u TV filmovima Don Kihot i Sančo Pansa i Domovina u pesmama. U kratkometražnom filmu Amigos pojavio se 1972. godine, kao i u filmu Prvi splitski odred u ulozi ustaškog poverenika.[4] Godine 1973. imao je ulogu u TV seriji Od danas do sutra, a 1974. godine u TV seriji Divlje godine kao nepoznati. Šira publika upoznala je Nikolića kao artiljerca u ratnom filmu Žike Mitroića, Užička republika iz 1974. godine, gde je igrao u ulozi Klakera. Nakon toga usledila je uloga u filmu Poznajete li Pavla Pleša? (1975), a onda i u partizanskom filmu Devojački most (1976), gde je Nikolić u ulozi partizana Marka bio jedan od glavnih aktera filma. Usledile su uloge u TV seriji Grlom u jagode (1976), mini-seriji Na putu izdaje (1976) i TV seriji Užička republika, takođe u ulozi Klakera. Godine 1977. Nikolić se pojavio u filmovima Pucanj kao Petar Zorić, Inferiornost kao Aberiđi i u TV filmu 67. sastanak Skupštine Kneževine Srbije u ulozi Adama Bogosavljevića. Tokom sedamdesetih godina, Nikolić je imao veliki broj uloga kao partizanski borac, 1978. godine glumio je u filmovima Dvoboj za južnu prugu kao Miša, filmu Boško Buha kao Puškar i TV mini-serijama Boško Buha i Razmena. Godine 1979. pojavio se u TV filmovima Ujed kao Miloš i Prva srpska železnica kao Nikola Pašić. Tokom 1980. godine pojavio se u filmovima Petrijin venac kao Dobrivoje, Snovi, život, smrt Filipa Filipovića kao komunista i u TV filmu Nešto iz života kao veterinar Života.[4]

1981—1990.

Godine 1981. pojavio se u TV seriji Svetozar Marković kao Adam Bogosavljević i filmovima Šesta brzina kao gastarbajter, Stari Beograd, Bila jednom ljubav jedna, Kraljevski voz kao žezezničar ilegalac, Tuga kao mladić i filmu Buntovnik. Tokom 1982. pojavio se u TV serijama Priče iz radionice kao gastarbajter, Poslednji čin, Doktorka na selu kao sekretar Radiša, Priče preko pune linije, Španac i TV filmu Beograd nekad i sad u ulogama Neše, Nikole i Petra.[4] Godine 1983. glumio je u francuskom filmu Le prix du danger u ulozi takmičara, TV serijama Zamke kao Pavle, major OZNE, Rade Končar i TV filmu Karađorđeva smrt. Uloga Karađorđa Petrovića u režiji Đorđa Kadijevića donela mu je veliku popularnost, a ubrzo nakon toga je počelo dugogodišnje snimanje TV serije Vuk Karadžić, gde je takođe tumačio lika Karađorđa.

Godine 1984. pojavio se u jednoj epizodi TV mini serije Ne tako davno i dve epizode TV serije Ulični pevači. U TV filmu Miomira Mikija Stamenkovića Dvostruki udar pojavio se 1985. godine, a nakon toga i u šest epizoda makedonske serije Kvo vadis? u ulozi Tigelina.[4] Manje uloge zabeležio je 1986. godine, u TV seriji Sivi dom kao Kecov stric i TV filmu Vrenje. Godine 1987. pojavio u tri epizode serije Lo scialo, a nakon toga u ulozi zbog koje je privukao veliku pažnju šire publike — kao Dragiša „Giga“ Popadić u TV seriji Bolji život. Iste godine je otpočelo i emitovanje tv serije Vuk Karadžić, gde je ponovo tumačio lik Karađorđa. Nakon toga usledila je uloga u TV filmu Novogodišnja priča (1988) i filmu Bolji život (1989). Nikolić se takođe pojavio u dve epizode TV serije Drugarica ministarka kao Giga Popdić, a naredne 1990. godine u filmovima Gluvi barut kao Mrki i TV filmu Ljubav je hleb sa devet kora.[4]

1991—2000.

Godine 1991. Nikolić se pojavio u TV filmovima Konak, Glava šećera kao Uzivoić i Apis kao major Ljubomir Vulović. Godine 1992. igrao je Karađorđa Petrovića u TV seriji Teatar u Srba, a iste godine i na TV filmu Juriš na skupštinu u ulozi Milomira Sokolovića. Godine 1994. u ulozi Stefana Nikolića pojavio se u filmu Zdravka Šotre, Dnevnik uvreda 1993, jednoj epizodi TV serije Policajac sa Petlovog brda kao Rembo i TV filmu Novogodišnja priča kao Života. U filmu Terasa na krovu iz 1995. godine, Nikolić se pojavio u ulozi Ratka, a iste godine i u devet epizoda TV serije Kraj dinastije Obrenović kao Dimitrije Cincar-Marković i fulmu Tamna je noć u ulozi Boška Belezade. U periodu od 1994—1996. godine glumio je u ulozi Bate Šejna Davidovića u dvadeset i devet epizoda TV serije Srećni ljudi. Nikolić je takođe imao ulogu u TV seriji Gore-dole, režisera Miloša Radivojevića kao Damjan Danković Džoks, gde se u periodu od 1996—1997. godine pojavio u dvanaest epizoda. Godine 1997. pojavio se u TV filmu Ljubav, ženidba i udadba u ulozi Jovana, a naredne godine u TV filmovima Svirač kao gazda Milun Vučetić i Nikoljdan 1901. godine kao kafedžija Stavros. Godine 1999. pojavio se u filmovima Morte di una ragazza perbene i Nek bude što bude.

2001—2010.

Godine 2001. Nikolić se pojavio u kratkom TV filmu Rondo i TV mini-seriji Budi fin. U filmu Živojina Pavlovića, Država mrtvih iz 2002. godine, Nikolić se našao u ulozi pijanca Rocka, a iste godine pojavio se u filmu Kordon u ulozi Zmaja, za koju je dobio Nagradu Car Konstantin 2003. godine na 38. Filmskim susretima u Nišu. Takođe, Nikolić je 2002. godine imao ulogu majstora Save u jednoj epizodi TV serije Kazneni prostor i TV filmovima Zagonetne varijacije kao pisac Abel Znorko, Tridesetdva kvadrata kao Ljubisav i TV filmu Akcija Tigar, gde se pojavio u ulozi Miluna Petkovića. Kao Božidar Spasić glumio je u osam epizoda TV serije Najbolje godine iz 2003. godine, a 2004. godine u TV filmu Skela u ulozi gospodara. Pojavio se i u TV seriji Nebojše Romčevića, Ljubav, navika, panika, u tri epizode, kao Đole, 2005. godine. U periodu od 2005—2006. godine glumio je Bumidira Popivodu u dvadeset i devet epizoda TV serije Idealne veze. Nikolić se pojavio u manjoj ulozi Karađorđa u filmu Šejtanov ratnik iz 20056. godine, a nakon toga u periodu od 2007—2008. godine pojavljivao se u TV seriji Kafanica blizu SIS-a, u ulozi Bogija. U ulozi organizatora pojavio se u jednoj epizodi serije Kuku, Vasa (2010), a iste godine glumio je u ulozi Atanasa Božića u filmu Montevideo, Bog te video!

2011—2019.

U filmu Srđana Dragojevića Parada iz 2001. godine imao je ulogu Bogdana, a naredne godine pojavio se u deset epizoda TV serije Jagodići kao Mate. U periodu od 2012—2013. godine pojavio se u pet epizoda TV serije Montevideo, Bog te video! kao Atanas Božić.[12][4] Nikolić je zabeležio ulogu i u kraktometražnom hrvatskom filmu Kutija iz 2013. godine u ulozi Brke. Pojavio se u segmentu Sofija, filma Jednaki (2014), a iste godine i u filmu Peti leptir kao deda Dušan. U periodu od 2012—2015. godine glumio je u trideset i sedam epizoda crnogorske i srpske serije Budva na pjenu od mora, u ulozi đeda Joke, a nakon toga u filmu Radoša Bajića, Za kralja i otadžbinu (2015) u ulozi Milisava Janjića. Iste, 2015. godine pojavio se u ulozi Dejana Stanića u filmu Brat Dejan, kao i u jednog epizodi TV serije Čizmaši, gde je nastupio sa ulogom generala Pantića. U ulozi Mitrofana Bana pojavio se u TV seriji Božićni ustanak, 2017. godine. Ostvario je uloge i u šest epizoda TV serije Senke nad Balkanom kao deda Luka, kao i u kratkometražnom filmu Pesnik revolucije, takođe iz 2017. godine. Advokata Simu glumio je u TV seriji Pet, nakon toga iste godine ostvario je uloge u serijama Komšije kao Živojin, Pogrešan čovek kao Lazar Crnković stariji, serijama Žigosani u reketu kao deda Miša i u Urgentni centar kao Hraben LukićFilmografija


 • Letovi koji se pamte (1966– )
 • Bice skoro propast sveta (1968)
 • Neverovatni cilinder Nj. V. kralja Kristijana (1968)
 • Zaseda (1969)
 • Sedmina - Pozdravi Mariju (1969)
 • Rani radovi (1969)
 • Pucanj (1970)
 • Cedomir Ilic (1970– )
 • Don Kihot i Sanco Pansa (1971)
 • Domovina u pesmama (1971)
 • Amigos (1972)
 • Prvi splitski odred (1972)
 • Od danas do sutra (1973– )
 • Divlje godine (1974– )
 • Uzicka Republika (1974)
 • Poznajete li Pavla Plesa? (1975)
 • Devojacki most (1976)
 • Grlom u jagode (1975– )
 • Na putu izdaje (1976– )
 • Uzicka Republika (1976– )
 • Pucanj (1977)
 • Inferiornost (1977)
 • 67. sastanak Skupstine Knezevine Srbije (1977)
 • Bosko Buha (1978)
 • Dvoboj za Juznu prugu (1978)
 • Razmena (1978– )
 • Bosko Buha (1978– )
 • Ujed (1979)
 • Prva Srpska zeleznica (1979)
 • Petrijin venac (1980)
 • Snovi, zivot, smrt Filipa Filipovica (1980)
 • Nesto iz zivota (1980)
 • Svetozar Markovic (1980– )
 • Sesta brzina (1981)
 • Tuga (1981)
 • Stari Beograd (1981)
 • Kraljevski voz (1981)
 • Buntovnik (1981)
 • Bila jednom ljubav jedna (1981)
 • Price iz radionice (1981– )
 • Poslednji cin (1981– )
 • Doktorka na selu (1982– )
 • Price preko pune linije (1981– )
 • Spanac (1982– )
 • Beograd nekad i sad (1982)
 • Le prix du danger (1983)
 • Zamke (1983– )
 • Veliki transport (1983)
 • Rade Koncar (1983– )
 • Karadjordjeva smrt (1983)
 • Ulicni pevaci (1984– )
 • Ne tako davno (1984– )
 • Quo Vadis? (1985– )
 • Dvostruki udar (1985)
 • Sivi dom (1984– )
 • Vrenje (1986)
 • Rezervisti (1987)
 • Lo scialo (1987– )
 • Bolji zivot: Novogodisnji special (1987)
 • Vuk Karadzic (1987– )
 • Novogodisnja prica (1988)
 • Bolji zivot (1989)
 • Drugarica ministarka (1989– )
 • Gluvi barut (1990)
 • Ljubav je hleb sa devet kora (1990)
 • Bolji zivot (1987–1991)
 • Obraz uz obraz: Novogodisnji special (1991)
 • Konak (1991)
 • Glava secera (1991)
 • Apis (1991)
 • Teatar u Srba (1991– )
 • Juris na skupstinu (1992)
 • Dnevnik uvreda 1993 (1994)
 • Policajac sa Petlovog Brda (1993– )
 • Novogodisnja prica (1994)
 • Terasa na krovu (1995)
 • Kraj dinastije Obrenovic (1995– )
 • Tamna je noc (1995)
 • Srecni ljudi (1993– )
 • Gore dole (1996–1997)
 • Ljubav, zenidba i udadba (1997)
 • Svirac (1998)
 • Nikoljdan 1901. godine (1998)
 • Morte di una ragazza perbene (1999)
 • Nek bude sto bude (1999)
 • Rondo (2001)
 • Budi fin (2001– )
 • Zagonetne varijacije (2002)
 • Drzava mrtvih (2002)
 • Kazneni prostor (2002– )
 • Kordon (2002)
 • Tridesetdva kvadrata (2002)
 • Akcija Tigar (2002)
 • Najbolje godine (2003– )
 • Skela (2004)
 • Ljubav, navika, panika (2005–2007)
 • Idealne veze (2005– )
 • Sejtanov ratnik (2006)
 • Kafanica blizu SiS-a (2007– )
 • Kuku, Vasa (2009– )
 • Montevideo, Bog te video! (2010)
 • Parada (2011)
 • Jagodici (2012– )
 • Montevideo, Bog te video! (2012– )
 • Kutija (2013)
 • Jednaki (2014)
 • Peti leptir (2014)
 • Budva na pjenu od mora (2012– )
 • Za kralja i otadzbinu (2015)
 • Brat Deyan (2015)
 • Cizmasi (2015– )
 • Dobra zena (2016)


Pozorište

Nikolić je član Narodnog pozorišta u Beogradu bio od 1970. godine, gde je glumio u velikom broju predstava.U Nikolićeve antologije pozoripne uloge ubraja se i lik Abela Zborka u predstavi Zagonetne varijacije, koju je režirao Božidar Ćurković. Predstava je od premijere 2. maja 1998. godine odigrana 293 puta, a za lik Abela Zborka Nikolić je dobio nagradu Raša Plaović


 • Promotor – „Đavolov pečat“
 • Komentator – „Majka Hrabrost i njena deca“
 • Henri - Ričard III
 • Saroš – „Tašana“
 • Kalimako – „Mandragola“
 • Benkvo – „Magbet“
 • Orlando – „Kako vam drago“
 • Repetilov – „Nevolje zbog pameti“
 • Neko, potom Svetislav Dobrić – „Ivkova slava“
 • Nikolaj Rostov – „Rat i mir“
 • Serdar Janko – „Gorski vijenac“
 • Afranije – „Majstor i Margarita“
 • Grof Cezar fon Muk – „Mefisto“
 • Aleksa Žunjić – „Sumnjivo lice“
 • Baron – „Na dnu“
 • Ljubomir Vulović – „Apis“
 • Jaša Tomić – „Je li bilo kneževe večere“
 • Bertije – „Napoleon I“
 • Džordž, vojvoda od Klorensa – „Ričard III“
 • Sokolović – „Izbiračica“
 • Batista – „Ukroćena goropad“
 • Karađorđe Petrović – „Vožd Karađorđe i knjaz Miloš“
 • Lebedev – „Idiot“
 • Abel Znorko – „Zagonetne varijacije“
 • Viktor Novak – „Suze su OK“
 • Dorn – „Galeb“
 • Berald – „Uobraženi bolesnik“...
 • Šimurina - „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“
 • Hadži Sinanudin - „Derviš i smrt“
 • Tiresija - “Bahantkinje”

Izvor: Wikipedis
 
Top