Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
15555-161816.jpg


Marko Nastić (rođen 1979. u Beogradu) je poznat srpski didžej i najnovije ime koje je isplivalo na površinu evropske tehno scene, prateći slovence Umek-a i Valentina Kanzyani-a koji su prešli iz slovenačkog u internacionalni forum. Dok je još uvek u svojim dvadesetim godinama, Nastićevi uskovitlani nastupi sa tri audio sistema, koji obuhvataju tribal i tech-house, electro i techno, kao i klubske produkcije za Umek-ovu i Kanzyani-evu izdavačku kuću Earrisistible, pretvorili su ga iz uvažavanog lokalnog izvođača u traženog DJ-a koji nastupa svuda po svetu.

DJ-ing i muzika su oduvek bili deo Markovog života, čak i pre nego što je postao tinejdžer bio je fasciniran sintisajzerima i ritam mašinama, a njegov ujak je svirao Italo disko tokom osamdesetih na beogradskom radiju. To je podstaklo Nastića da u svojim ranim tinejdžerskim godinama razmišlja o mogućnosti da postane DJ, i kada je tehno počeo da se probija do Srbije, tokom ranih devedesetih, njegov stariji brat ga je nagovorio na to. Baš kada je tehno muzika počela da biva popularna u Srbiji, eskalirali su sukobi na Balkanu. Marko priznaje da je bio previše mlad da razume ozbiljnost situacije, i kao i na svaki aspekt života to je uticalo i na njegov svet.
“Bilo je napeto, i većina toga je verovatno prešla preko moje glave“, priznaje on. “To znači i da je kupovina ploča bila otežana, a izbor loš. Moji prijatelji su odlazili u inostranstvo da kupe ploče, a neki prijatelji koji su živeli u Londonu su nam slali materijal. Sve je mnogo bolje od kada je Milošević svrgnut, možemo slobodno da putujemo, a scena u Beogradu je mnogo jača.” Dok je imao samo 14 godina Nastić je dobio posao u beogradskoj muzičkoj radnji, Happy People, gde je njegovo interesovanje za muziku imalo mogućnost da procveta.
“Poceo sam da mixujem koristeci Technics u radnji i tamo sam se takođe sprijateljio sa ljudima sa klubske scene” objašnjava Nastić.

Nastić je upoznao Dejana Milićevića, budućeg partnera u Teenage Techno Punks DJ sastavu, i kada je napunio 16 godina, 1997. godine, dobio je rezidenciju u vodećem beogradskom underground klubu Industrija, zajedno sa Milićevićem. Postao je i urednik programa u klubu, učvršćujući saradnju sa Gordanom Paunovićem i drugim važnim beogradskim promoterima i DJ-evima elektronske muzike. Industrija je postavila standarde za clubbing i DJ-ing u glavnom gradu Srbije, a Markov sledeći projekat, promoterski tim Teška Mašinerija je takođe započeo svoj rad u Industriji, nizom izuzetno uspešnih žurki. Nastić je bio u Industriji četiri godine, kada je prešao u klub Mondo na godinu dana i potom prešao u Incognito klub u Novom Sadu. Kako se njegov rad kao DJ-a razvijao, on je postao sastavni deo skoro svih važnih tehno događaja u Beogradu i Srbiji tokom devedesetih.

Do svoje 25. godine, svirao je sa globalnim tehno facama kao što su: Carl Cox, Richie Hawtin, Marco Carola, Kevin Saunderson, Green Velvet, Adam Beyer i Billy Nasty i kao što je obožavan Umek u Sloveniji, on je stvorio skoro religijske sledbenike kod kuće u Srbiji. Jedna po jedna klubska scena u susednim zemljama postajala je svesna Nastićeve, ni sa čim uporedive, veštine DJ-inga i njegovog posebnog stila sa tri audio sistema, kao i sposobnosti da umiksuje sve od stila Croydon tech house-a do rumbling-a. Pridruživanjem timu Recycled Loops, kao i potpisivanjem za berlinsku DJ agenciju „Kne'Deep“, Nastućeva internacionalna karijera nastavlja da cveta. Svoju prvu vanevropsku turneju odradio je 2002. godine u Brazilu, a sada redovno nastupa u Britaniji, širom Azije i Evrope.

Marko Nastić je stvorio prvu srpsku tehno izdavačku kuću pod imenom Recon Warriors, u okviru koje funkcionišu još dva lejbela - Recon Light i Traffica.

Nastić je glavni akter promocije tehno zvuka u Srbiji i najaktivniji srpski didžej u inostranstvu.



Diskografija

Albumi:

* Sound Improvement (as Marko Nastic)
* Going Easy
* Bordel
* Pelicula

Singlovi & EP

* Upskirt Remix (as Marko Nastic)
* Kittara Sound (as Marco Nastic)
* Vashar (as Marko Nastic)
* Paradiso (as Marko Nastic)
* S.A. (Remix) (as Marko Nastic)
* Vanilla (as Marko Nastic)
* Vanilia (as Marko Nastic)
* Dirty Beats Talking (as Marko Nastic)
* Talk To Me
* All I Want (as Marko Nastic)
* El Chubacabron (Vinyl Edit) (as Marko Nastic)
* Chunkossa (as Marko Nastic)

Compilacije

* S.L.S. Taste (as Marco Nastic) and 2 more…
* Ultra Boys (as Marko Nastic)
* Bordel
* Swinging Tits On A Ferry To Isla
* Sexy (as Marko Nastic)



Izvor:wikipedija




 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top