Marketing savet zlata vredan – ako ništa drugo ne uspe, budite agresivni

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
218

Marketing savet zlata vredan – ako ništa drugo ne uspe, budite agresivni

covek-sa-megafonom.jpg


Marketing je danas svuda oko nas. Gde god da pogledamo, osećamo kako nas bombarduju reklamama što nas svakodnevno zamara. Da, čak i nas koji se bavimo marketingom. Neki zaista preteruju jer su probali već mnogo toga, a imaju utisak da ništa nije urodilo plodom. A kako jedan od “zlatnih” marketing saveta kaže – ako ništa drugo ne uspe, budite agresivni! Ipak, obazrivo, jer ako krenete da preterujete, ući ćete u vrzino kolo, iz koga se teško izlazi.

U ovom poslu, ponekad se susrećemo sa vlasnicima malih i srednjih preduzeća koji su oprezni kada je u pitanju preterano agresivno marketiranje. Često čujemo: "ja nikada ne bih kliknuo na to", ili "i ja se umorim od svih tih emailova", ili "ne podnosim kada me tako targetiraju".

Naravno, umor od marketinga je stvaran, i sasvim je sigurno da potencijalne kupce možete iznervirati ako ste im previše dosadni. Ali, osim ako stvarno dobro poznajete svoju publiku, ili ste sproveli nepristrasno istraživanje, ne možete sa sigurnošću da tvrdite da li će reagovati na isti način kao vi, na česte marketinške promocije. To je ono što mi u ovom poslu nazivamo "bakino istraživanje", u smislu - moja baka to ne voli, pa ja to neću da radim.

Prava istina je da je stanje upravo obratno! Većina vlasnika malih i srednjih preduzeća koje poznajemo, daleko je od tačke umora od promocije, i mogli bi da budu mnogo agresivniji. Štaviše, preporučljivo je!

A zašto agresivno marketiranje funkcioniše?


Marketinška istraživanja pokazala su da je u proseku potrebno između 8 i 14 kontakata sa publikom bilo kog tipa, pre nego što kupci počnu da razmišljaju o kupovini od vas. To laicima možda zvuči kao mnogo reklama, ali to je, zapravo, donja granica.

Pomislite na brendove kao što je Coca-Colla, pa će vam biti jasnije. Mislite li da oni vode ozbiljne razgovore o tome koliko često treba da se pojavljuju pred vama? Naravno da ne. Oni se trude da vam uvek budu negde tu, na oku, kako bi vam ostali u svesti kada donosite odluku o kupovini. Što više učinite da publika misli na vas u pravo vreme, veća je verovatnoća da će odabrati baš vašu kuću, jer ste im dobro poznati.

A koje kanale treba naglasiti kada su u pitanju mali biznisi?

digitalni-marketing.jpg

Slika:Pixabay

Sada kada smo utvrdili osnovnu psihologiju većine kupaca, evo nekoliko kanala koje mali biznisi često zapostavljaju:

# Kanal br.1 – Email marketing


Uzmimo za primer, recimo, da ste se registrovali na nekoj platformi za traženje posla, i tamo zaokružiili više različitih kategorija poslova koji bi vam odgovarali. U zavisnosti od platforme i zanimanja, do kraja dana stići će vam bar jedan, a možda i više mailova. Nekoliko nedelja kasnije, može da ih bude i do desetak dnevno. To je, zaista mnogo ali, na koga ćete pomisliti kada je reč o platformama u ovom prostoru? Koga biste preporučili svojim prijateljima? Pa svakako njih!

E, to je ono što smo hteli da kažemo jer neka mala preduzeća misle da je jedan email mesečno previše za njihove kupce. Možda je to tačno, ako ste ih zaista pitali, i oni vam sami rekli tako. Ali mi smo sigurni da bi to moglo malo češće, recimo bar jednom nedeljno.

A zašto? Pa, zato što podaci sugerišu da email ne samo da konvertuje, već je i najbolji način da se dosegne mnogo šira publika. A šta je rezultat? Mnogo više uspeha, koji je došao na osnovu mailova koji su poslati. Učestalost i redovnost – uvek rade!

# Kanal br.2 – Kvalitetan i stručan sadržaj


Jedan od saveta koje dajemo kompanijama - posebno onima sa manjim budžetima - je da budu agresivniji u kreiranju sadržaja. Postoji razlog zašto je content džinovski deo marketinga današnjice. Ako to radite sami, generalno je jeftinije, i to je verovatno najbolji način da predstavite svoju kompaniju. Ipak, mnoge kompanije to ne rade, jer ne znaju o čemu da pišu. Teško im je, jednostavno nisu vešti ili zainteresovani kada je u pitanju kreiranje sadržaja.

I to je sasvim u redu, jer nisu svi rođeni za sve poslove. Ali, morate da prepoznate vrednost koju to donosi, pa ako i dalje ne želite to da radite, razmislite o angažovanju agencije poput nas, koja će vam u tome pomoći. Naravno, ako ipak želite sami da probate, istražite konkurenciju, pa vidite šta oni rade, i koliko toga možete da postignete.

# Kanal br.3 – Društvene mreže


drustvene-mreze.jpg


Slika: Pixabay

Ako je deo vaše strategije kreiranje odličnog sadržaja, onda ga morate distribuirati, a nema razloga da to ne bude putem društvenih mreža.
Zapavo, jedan od najvećih grehova (koje često vidimo) je da kompanije stvaraju sadržaj, a onda ga drže za sebe, i na kraju zakopaju, što je prilično nerazumljivo. Ipak, to se često dešava.

Društvene mreže su odlično mesto za promociju bilo kakvog sadržaja. I faktički, besplatno je objavljivati na svim glavnim kanalima. Zato to obavezno radite, i to što češće.

Jedna od stvari koju mnogi ljudi ne shvataju kada su u pitanju društvene mreže je da će platforme nagraditi odličan sadržaj (onaj koji dobija mnogo angažmana - deljenja i komentara), tako što će ga češće prikazivati pratiocima i prijateljima pratilaca. A takođe, povećaće i vidljivost kompanija koje objavljuju više puta dnevno, jer dobro “hrane mašinu” sadržaja na sajtu.

Zbog svega toga, ne stidite se da objavite sve što uradite. Ako to ne radite svaki dan, ili bar nekoliko puta nedeljno, verovatno mnogo propuštate. Ništa nije gore nego da stvorite kanal koji je "grad duhova"; pokrenuli ste ga, a onda napustili. Naravno, potrebno je vreme da ga razvijete. Ali čak i ako vam na početku sve to deluje sporo, ne odustajte. Sve to će se na kraju isplatiti, ako svoju publiku naviknete na to da stvarate kvalitetan, angažujući sadržaj.

# Kanal br.4 - Oglašavanje


Ne govorimo ovo da bismo samopromovisali svoju agenciju koja pruža usluge plaćenog marketinga, ali kompanije koje se stalno reklamiraju, generalno će otkriti da im se prepoznatljivost brenda poboljšava i, kao rezultat toga, ostaju u svesti publike kada dođe vreme da se ona odluči za kupovinu.

Kao što smo već pomenuli, jedna od grešaka koje naše kompanije prave je da vrlo često nisu dovoljno agresivne. Većinom je to zato što su im budžeti ograničeni, što često utiče na njihov udeo u impresijama na različitim platformama oglašavanja. Ponekad, takođe, ove kompanije namerno zadržavaju nižu frekvenciju oglasa kako ne bi “udavili” kupca iako bi, u stvari, trebalo da budu mnogo agresivniji.

Jedna od mantri koje se u oglašavanju često mogu čuti je: “Idite na veliko, ili idite kući”. Jedan baner (što je nešto što mnoge male kompanije kupuju) neće pružiti dovoljan uticaj, ni performanse u smislu konverzije. Iskreno, to je bacanje para.

Ako kupujete prikazivanje oglasa, to je zaista vredno samo ako to uradite na više reklamnih mesta, jer želite da povećate frekvenciju koliko god možete, u okvirima svog budžeta. Kako ono latinska izreka kaže: “Jedna lasta ne čini proleće”. Ni jedan baner u oglašavanju, isto tako.

I za kraj…


za-kraj.jpg


Slika: Unsplash


Nadamo se da vam je poruka jasna. Kada je marketing u pitanju, uvek je bolje previše, nego premalo agresivno. Čak i ako ne uradite sve savršeno dobro, nadoknadićete to tako što ćete ostati prisutni pred svojom publikom. Stalno ste im pred očima, pa čak i ako im se ono što su danas videli nije dopalo, ostalo im je negde zabeleženo, što naš narod kaže “u malom mozgu”.

To vam je kao sa snovima. Da citiramo Elen Džonson Sirlif: “Ako vas vaši snovi ne uplaše, nisu dovoljno veliki”. Dakle, ako marketinški niste svakodnevno prisutni na više načina, kao da i niste tu. Zato, sanjajte velike snove, i trudite se da uvek budete tu, uvek sveži, drukčiji i neobičniji, koliko god je moguće.

A šta vi mislite o agresivnom marketingu? Šta je za vas previše? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.



Naslovna slika:Pexels
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Tesha Design
 
Natrag
Top