Marija Kiri proglašena za najveću Poljakinju svih vremena

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Marija Kiri proglašena za najveću Poljakinju svih vremena

Beta | 07. 03. 2011. - 18:18h |


VARŠAVA - Poljaci su danas povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena, u anketi Muzeja istorije Poljske i casopisa Stoleća govore, za najveću Poljakinju svih vremena proglasili hemičarku, fizičarku i dvostruku dobitnicu Nobelove nagrade, Mariju Sklodovski Kiri.

123054_marija-kiri-afp_f.jpg



Iza slavne zemljakinje koja je koliko i za rodnu Varšavu i Poljsku vezana i za Francusku gde je živela i radila nakon studija na Sorboni, našla se Elžbjeta Zavadska.


Zavadska, kurir Zemaljske armije u vreme nemačke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu, druga je žena u istoriji Poljske unapređena u čin brigadnog generala.

Na trećem mestu je "majka preko 2.500 jevrejske dece" Irena Sendler. Ona je kao socijalna radnica i bolničarka uspela da prošvercuje iz Varšavskog geta tokom Drugog svetskog rata hiljade jevrejskih mališana, obezbedi im lažni identitet, nađe utočište u katoličkim manastirima i kod poljskih porodica i tako im spasi život.

"Latinska izreka kaže reči uče, a primeri privlače. Ovom anketom želeli smo da istaknemo sjajne žene koje treba da budu primer za ugled ne samo devojčicama nego i mladim devojkama", kazao je oglašavajući danas rezultate ankete direktor Muzeja istorije Poljske, Robert Krosto.

"Feminizam se ne bori za to da bude isti broj bogatih žena kao i bogatih muškaraca, već za to da svaka žena može dostojanstveno da živi", kazala je Katažina Bratkovska, jedna od organizatorki nedeljnog protestnog marša žena u Varšavi.

Poljakinje su danas izabrale i svoju vladu u senci. Na njenom čelu kao premijerka je nekadašnja evropska komesarka za regionalni razvoj Danuta Hibner, a šefica diplomatije je bivša prva dama Poljske Jolanta Kvašnjevska.

Poljska vlada u suknjama sprema i novo ministarstvo za neutralnost pogleda na svet i multikulturu.


Poljakinje su pozdravile, ali samo kao prvi mali korak, nedavno uvođenje ženskih kvota na izborne liste koje obavezuju partije da među kandidatima na izborima svih nivoa bude najmanje 35 odsto žena.

One bi međutim htele da bude uvedena obaveza da budu i na čelnim mestima lista, a ne negde u dnu, samo da stranke udovolje zakonu, a bez šanse da žene zaista budu izabrane.

U Poljskoj od pada komunista polako raste učešće žena u politici, ali još uvek ih ima malo.

Nakon jesenjih lokalnih izbora među odbornicima je 25 odsto žena, što je za četiri odsto više nego u prethodnom sazivu, ali 91 odsto gradonačelnika i predsednika opština su muškarci.

U Sejmu poljskog parlamenta ima svega 21 odsto žena, a u Senatu gde se biraju po većinskom sistemu ličnosti, a ne toliko stranke ima ih svega osam odsto.

Među 18 članova vlade premijera Donalda Tuska svega pet su ministarke i to ne u ključnim resorima.


Ovaj 8.mart Poljakinje dočekuju pod parolom "Solidarno protiv eksploatacije žena" a tokom vikenda u nekoliko poljskih gradova one su organizovale protestne šetnje i zatražile nešto više od puke politike pariteta na izbornim listama.
 
Natrag
Top