Šta je novo?

Mantra "Ješću kasnije" stvarno pali!

  • Začetnik teme Golden red
  • Datum pokretanja
Golden red

Golden red

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.873
Mantra "Ješću kasnije" stvarno pali!
Ukoliko vas mami da pojedete ono od čega znate da ćete se ugojiti, najbolje je da to pomerite za kasnijeOdlaganje uživanja u nezdravoj hrani kao što su slatkiši ili girckalice je put ka izgradnji mehanzama samokontrole, otkrili su portugalski naučnici iz Visoke škole za ekonomiju i biznis u Lisabonu. Fokusiranje na kasnije ostvarivanje želja za hranom, efikasnija je strategija od gladovanja jer što češće to budete radili - vaša želja za hranom će se smanjivati, a ujedno i jačate karakter.

"Odlaganje unosa kaloričnih materija zaista pomaže u potpunom odolevanju," kaže psihološkinja Nikol Mid, vođa ovog istraživanja.

U istraživanju su pred tri grupe dobrovoljaca stavljene posude iz kojih su se prelivale M&M bonbone. Prvoj grupi je rečeno da se slobodno posluže čim požele, drugoj grupi da uopšte ne jedu bonbone, dok je trećoj rečeno da pričekaju, pa će ih jesti posle. Kada je
vreme za eksperiment isteklo, sve tri grupe su mogle da jedu koliko god žele.

Oni kojima su rekli da ne jedu uopšte, ali im je kasnije bilo dozvoljeno, pojeli su oko 9,81 gram, a oni koji su jeli čim su poželeli pojeli su 5,19 grama. Najmanje je pojela grupa koja je zamoljena da jede kasnije - u proseku 5,08 grama bonbona.

Roj Baumajster, psiholog sa Univerziteta na Floridi rekao je "Potrebno je odoleti onda kada osetite inicijalnu želju za hranom, u tom trenutku ona može nestati.

Tehnika odlaganja ima i dugotrajniji efekat. Ona menja stav ljudi prema hrani i prejedanju, a i smanjuje žudnju za određenim namirnicama. Važno je da se vrhunac žudnje za nečim prebrodi, pa se kasnije jede, objasnili su naučnici, a piše Dejli mejl.Izvor: S media
 
Top