Manje taksista, manje i mušterija

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Manje taksista, manje i mušterijaIzvor:
Novosti.rs

Tokom jula i avgusta meseca broj taksi vožnji u Beogradu tradicionalno opada za 40 odsto. "Beotaksi": umesto uobičajenih 5.000, broj poziva pao na samo 3.000.


bg-taxi_310x186.jpgJUL i avgust su "smrt" za taksiste. U toku ova dva meseca potražnja za vozilom sa tablom na krovu u Beogradu padne za oko 40 odsto u odnosu na druge periode.

U "Beotaksiju" od početka ovog meseca broj poziva pao je sa pet na 3.000 dnevno. Firma koja ima 800 vozila, tokom leta mušterijama izlazi u susret sa 600 raspoloživih taksija.

- To nije ništa iznenađujuće - kaže Jasmina Kovačević iz ovog udruženja. - Leto je po običaju mrtvo. Najveći broj vožnji ostvare prva i poslednja smena - oni skupa, u proseku dobiju 2.100 poziva, dok se preostalih 900 uradi tokom dana.

Malo bolje u julu je u "STB" udruženju. Poslednjih dana dobijaju 20 posto manje poziva, međutim, još manje posla očekuju u avgustu.

- Opšte je poznato da su februar, jul i avgust najgori meseci za taksiranje i da tada ima najmanje posla - kažu u ovom udruženju. - Ali, sa druge strane, ovo je idealno vreme da i naši vozači iskoriste priliku i odu na odmor. Ako imaju od čega.

A i na ulici je ista slika. Vozači na taksi-stanicama čekaju vožnju duplo duže nego pre mesec dana. Taksisti se žale da su sa prosečnih deset vožnji, u julu spali na svega pet.

- U gradu čekamo oko dva, na aerodromu i do četiri sata - kaže taksista Nenad Čeganjac. - Ako napravimo šest vožnji dnevno to je premija. Prosečnu vožnju naplaćujemo od 300 do 350 dinara, a benzin je pre dva dana opet poskupeo, na ulicama je sve više "divljaka" i zato je skoro nemoguće zaraditi. Ako pokrijem troškove goriva, servisiranja i raznoraznih dozvola - srećan sam.

Ne računajući "divljake", na ulicama Beograda tokom letnjeg perioda taksira za oko 30 odsto manje vozila - što, govoreći jezikom brojki, znači da od 7.000 izlazi nešto više od 4.500 vozača.

 
Top