Šta je novo?

Manje carine za robu iz EU

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Manje carine za robu iz EU
1. januar 2011. | 07:30 -> 11:35 | Izvor: B92

Beograd -- Od prvog januara prosečna stopa carine za uvoz robe iz zemalja Unije smanjena, u proseku, sa 8,78 odsto na 2,63 procenta.

To smanjenje omogućava primena prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Od 1. januara carine su manje za uvoz određenih roba iz zemalja Evropske unije.

Pregovori sa EU o carinskim stopama za uvoz poljoprivrednih proizvoda bili su najkompleksniji. Vodilo se računa o statusu svakog pojedinačnog proizvoda u zavisnosti od toga koliko je on bitan za domaću proizvodnju.

Zato postoji pet aneksa i dva protokola koji regulišu tu materiju. Ipak, snižavanje stope carine beleži se i u tom delu privrede.

"Stopa carina za poljoprivredne proizvode je sa 8,5 spuštena na 7,02 posto.To je ukupno govoreći za poljoprivredu, i ono što vam je za poljoprivredu specifično to je da postoji određena grupa proizvoda za koje nisu uopšte odobrene koncesije, znači koje su ostale na svojoj stopi carina koja je bila pre potpisivanja sporazuma. Za ove druge, imamo neko spuštanje, ono je raznoliko“, objašnjava Nadica Pantović iz Ministarstva finansija.

Na listi su se našli i teretna i putnička vozila, ali i oprema za njih i za dvotočkaše. Carina za gume za motocikle i bicikle biće smanjena sa šest na četiri odsto, a putnička sa 12 na osam odsto. I dok za automobile stopa carina zavisi od kubikaže, za uvoz kamiona nova carina će biti 8,3 odsto, a za polovne 11 procenata, bez obzira na vrstu motora, radnu zapreminu i bruto nosivost.

"Za vozila, recimo putnički automobil s dizel motorom i zapreminom od 1.500 do 2.000 kubika, naplaćivaće se stopa carine od 5 posto“, kaže Pantovićeva.

Na uvoz kombinovanih frižidera i zamrzivača iz EU više se neće plaćati carina, a na frižidere, bilo da su samostalni ili ugradni, u 2011. carina će biti četiri odsto bez obzira na zapreminu. Niža će biti i carina za šporete, mašine za pranje i sušenje veša, za pranje posuđa, ali i na televizore, koja će biti snižena sa 10,5 na 8,3 odsto.

I mobilne telefone proizvedene u EU bi trebalo u 2011. da plaćamo manje, jer se za njih neće naplaćivati carina.
 
Top