Manjak u budžetu 107 milijardi dinara

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Manjak u budžetu 107 milijardi dinara

Ministarka Diana Dragutinović za „Blic“

Manjak u državnoj kasi biće dogodine 107 milijardi dinara, potvrdila je za „Blic“ ministarka finansija Diana Dragutinović koja je juče posle podne svim ministarstvima dostavila predlog Nacrta zakona o budžetu za 2010. godinu.

diana-x.jpg


Vlada će predlog budžeta najverovatnije razmatrati u ponedeljak posle podne ili u utorak ujutru, a kada će se naći pred poslanicima ostaje da se vidi.
Što se poreske politike za narednu godinu tiče uz budžet neće ići nijedna veća izmena sem smanjivanja poreske stope na štednju sa 20 na 10 odsto. Privremeno uvedena taksa na impulse u mobilnoj telefoniji od 10 odsto ostaje.
- Nisam mogla da nađem prihod koji bi je zamenio jer je to šest milijardi dinara godišnje. Čim se pronađe alternativni prihod, ukinućemo je – kaže ministarka Dragutinović.
Ministarka otkriva da u skorije vreme neće biti prebacivanja nekih roba sa osam na 18 odsto na ime poreza na dodatu vrednost kako je ranije najavljivano, ali će poreski obveznici drugačije biti praćeni.
Izmene poreza na imovinu valja očekivati u januaru, najkasnije u februaru, s obzirom da je skoro završen predlog izmena zakona.
Ministarka Dragutinović kaže da je budžet pravljen tako da svi podnesu deo tereta.
- Prvobitno je planirano oko 30 milijardi dinara kredita, ali je sada smanjeno na 20 milijardi i pretežno se odnosi na ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja koje u ovom trenutku ima najviše takvih obaveza prema građanima i privredi – objašnjava ministarka.
Subvencije su mimo prvobitnog plana skresane za oko sedam milijardi dinara, što znači da će sa manje novca baratati javna preduzeća, poljoprivreda itd.
- Javna preduzeća moraće da imaju jasnu politiku zarada odnosno da prate sudbinu celog javnog sektora – navodi ministarka Dragutinović.
Štedelo se i na kupovini roba i usluga, za šta je odvojeno manje para nego prošle godine. Najvažnije je bilo podmiriti investicije za Koridor 10 za koji će ići oko 12 milijardi dinara – i to za severni krak, eksproprijaciju.
Fond penzijskog i invalidskog osiguranja biće podmiren sa 215 milijardi dinara što je skoro isto kao prošle godine. Ali zato nacrt budžeta za 2010. sadrži neke delove koji dosadadašnji nisu imali. Videće se sva bespovratna pomoć koju dobijaju budžetski korisnici, kao i sve donacije iz pretpristupnih fondova.
- Biće prikazani i sopstveni prihodi budžetskih korisnika, ali i gubitak budžeta po osnovu različitih poreskih oslobođenja. Veliki su gubici samo po osnovu nerealnih kredita kod poreza na dobit i to ćemo promeniti, ali ne i poresku stopu – ističe ministarka.
Ministarka Dragutinović je optimista jer veruje da će budžet proći i Vladu i Narodnu skupštinu.
- Pretpostavljam da će ministri imati primedbe, što je normalno. Možda će odlučiti da novac prebace u neki drugi projekat. Uvek neko od nečega odustane ili traži da se nešto promeni. Verujem da će biti puno polemike u Skupštini, ali bi do 15. decembra budžet trebalo da bude usvojen – kaže ministarka Dragutinović.

Jača kontrola naplate akcize na alkoholna pića
Nezvanično saznajemo da budžetski novac curi kada je u pitanje naplata akcize na alkoholna pića. Zato se planira drugačija akcizna politika pa se već posle marta 2010. očekuje veći priliv u državnu kasu. Ako se ispostavi da je planirana disciplina u plaćanju akcize na alkohol dala efekta moglo bi dođe do ukidanja nepopularne dodatne takse na utrošene impulse u mobilnoj telefoniji. Priliv od akciza na duvan i cigarete uklapa se skoro u dinar.


Izvor:Blic
 
Natrag
Top