Malta

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sliema, Malta: pabovi i noćni život

Ako ste hard core turista, Sliema je idealno mesto: bezbrojni pabovi koji rade do jutra, i restorani različitih svetskih kuhinja.

Izvor: B92

1.jpg
Photo: Meg Zimbeck / Flickr

Sliema je gradić na severoistočnoj obali Malte, centar šopinga i noćnog života ostrva. To je istovremeno i mesto gde odseda najveći broj turista, i gde je se nalazi najveći broj hotela, prodavnica, i pabova.

Osim što je hit među turistima, Sliema je i mesto gde živi veliki broj lokalaca. Cene nekretnina u centru grada najviše su na ostrvu, a u žargonu lokalaca sa juga ostrva, stanovnici Slieme poznati su kao tal pepe (snobovi).

2.jpg
Photo: Meg Zimbeck / Flickr

Smeštena je na poluostrvu, sa pogledom na glavni grad Valetu sa jedne strane, i na otvoreno more s druge.

Osim novih turističkih kompleksa, u Sliemi ćete moći da vidite tradicionalne malteške kućice, i neke zanimljive crkve - In-Nazzarenu, posvećenu Isusu iz Nazareta, Sacre Cuor, kao i Stella Maris, koja datira iz 1878.

Ipak, Sliema danas nije ono što je nekad bila, i to pre svega zbog turističkog buma i izgradnje bezličnih apartmanskih blokova i hotela.

3.jpg
Photo: Meg Zimbeck / Flickr

Kretanje po gradu

Glavna promenada je Triq Marina (Štrand), koja je načičkana pabovima i tavernama u kojima se služe tradicionalni malteški specijaliteti kao što su pastizzi, rolnice sa sirom, i timpana, pita od makarona.

Sa Štranda se hvataju feriboti za Valetu i manje ostrvo Gozo. Na pešačkoj distanci su turistička mesta St. Julians i Paceville.

Špic poluostrva poznat je kao Tigne, miran kvart koji danas doživljava građevinski bum, a na samoj obali je hotel Fortina sa fenomenalnim pogledom na Valetu.

Preko puta pristaništa feribota, Štrand je mostom povezan sa ostrvo Manoel, na kojem je nekad bila karantinska bolnica Malteških vitezova. Ostrvce je danas u neku ruku zanemareno, ali prema najnovijim planovima, i tu će uskoro nići ekskluzivni apartmanski blokovi, a postojeća marina će biti proširena.

Od Štranda se može poći ulicom Triq il-Torri do suprotne strane poluostrva, sve do vrha brda do ulice Bisazza. Triq il-Torri i Bisazza su glavne ulice za šoping.

4.jpg
Photo: UweF / Flickr

Istorija

Sliema (na malteškom, uteha), nekada je bilo malo ribarsko selo, a za vreme Velike opsade Malte od strane Otomanske imperije 1565, bila je turski vojni kamp, poznata pod imenom il-Qortin. Tu je tokom opsade život izgubio čuveni turski vojskovođa i Paša od Tripolija, Turgut Reis - Dragut.

Krajem 18. veka, Vitezovi Svetog Jovana su na mestu Slieme podigli je tvrđavu Fort Tigne, a selo je doživelo najveći razvoj za vreme vladavine Britanaca u godinama koje su usledile.

Prvo je 1855. sagrađena crkva Stella Maris, oko koje je počelo da nastaje selo. Do 1878, Sliema je imala dovoljno stanovnika da je proglašena u samostalnu parohiju.

U 19. veku Sliema je bila popularna kao izletište među imućnim građanima Valete, koji su po ulicama u unutrašnjosti sela gradili vikendice i luksuzne vile. Tri kilometra dugu rivu krasile su viktorijanske građevine.

Danas je ostao samo jedan broj tih starih kuća, i na njihovom mestu nikli su apartmanski blokovi i hoteli.

Za turiste je naročito zanimljiva grupa od šest tradicionalnih kuća sa karakterističnim malteškim balkonima, koje su preživele potpuno netaknute, i koje se nalaze iznad štranda Ix-Xatt.

U Sliemi je veliki broj ulica dobio ime po britanskim guvernerima ili gradovima, kao što su Norfolk Street, Prince of Wales Road, Windsor Terrace, Graham Street, Milner Street i Fort Cambridge.

5.jpg
Photo: Meg Zimbeck / Flickr

Restorani

Kako je cela Malta mešavina nekoliko velikih kultura, to se odražava i u restoranskom životu, i izbor je više nego dobar.

Od internacionalnih fast food restorana, u gradu postoje McDonald's, Pizza Hut, Burger King, i Ed's Easy Diner.

Vino Veritas, popularan je i među turistima i među lokalcima. Osim klasičnog menija, poznat je po dobrom izboru vegetarijanskih jela, ali i vina.

Ta' Kris, taverna zavučena u sokaku koji seče šoping ulicu Bisazza, jedno je od najboljih mesta za specijalitete malteške kuhinje.

Mangal, restoran turske kuhinje vrlo je popularan među turistima, a specijaliteti su musaka od patlidžana i punjene paprike.

Marianna's, idealno mesto za one koji vole Tex-Mex klopu, mešavinu američke i meksikanske kuhinje. Specijaliteti su naćos, i enćilada sa čilijem.

Fayrouz, libanski restoran. Ne propustite šiš kebab, falafel, i baba ganuš.

Noćni život

Sliema je prepuna pabova i klubova, a alkohol se uveče toči u galonima, tako da je buka noću uvek prisutna, pogotovo vikendom. Ako ste hardcore turista, Sliema je mesto za vas.

Vino Veritas, osim što je restoran, odlično je mesto za ispijanje ne tako skupog vina u večernjim satima.

Black Gold Saloon, pab u kojem osim pića možete naručiti i snek. Mana mu je što se retko može naći slobodan sto.

O'Casey Irish Pub, vrlo nalik svakom irskom pabu u svetu. Uvek je gužva, atmosfera je dobra, a Guinness pivo se toči u ogromnim količinama.

Jack's Trap Sports Bar, omiljeno mesto među turistima koji na moru ne žele da propuste sportska prvenstva.

8466.jpg

Photo: marfis75 / Flickr

Smeštaj

Najveći broj turista na Maltu stiže u sklopu nekog aranžmana, ali je moguće naći smeštaj i za individualne turiste.

Hibernia House Gateway Hostel, jeftin i jednostavan hostel sa upotrebom kuhinje. Krevet u spavaonici je 6.5 €.

Pace Guesthouse, pansion iznad Štranda. Dvokrevetna soba s tušem je 13 €.

Hotel Roma, dvokrevetne sobe su 80 €.

Aprilia Hotel, udoban hotel sa prostranim sobama sa balkonom, televizorom, i klima uređajem. Dvokrevetne sobe su 90 €.



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kuda na odmor - Malta

Kuda na odmor - Malta


Uz odmor na plaži, usavršite engleski, španski, francuski, nemački ili italijanski jezik. Po cenama od 370 do 490 evra možete provesti 2, 3 ili 4 nedelje u fantastičnim destinacijama. Pametna putovanja su koncept koji objedinjuje lepo i korisno, učenje i uživanje, plažu i kurs jezika. U svojoj omiljenoj destinaciji možete imati časove od 2 puta nedeljno do intenzivnijeg programa - svaki dan po 6 časova jezika.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Posredstvom agencije Emanera engleski jezik možete usavršiti na letovanju na Malti, gde 2 nedelje koštaju 490 evra. U St. Džulijansu je nemoguće učiti engleski bez zabave - škola se nalazi u rezidenciji koja ima otvoren bazen i teren za odbojku plaže, dok će vas u slobodno vreme zaseniti istorija, arhitektura i dobra zabava na ovom malom ostrvu gde se prepliću britanska, italijanska i arapska kultura. Šta još možete poželeti od letovanja!

Sent Džulijans (St. Julian's) je najživopisniji turistički centar na Malti, a prostire se oko istoimenog zaliva na severu zemlje. Grad je čuven po turbulentnom noćnom životu, prisustvu ljudi iz čitavog sveta, prelepoj arhitekturi i ljubaznim domaćinima. Njegov južni sused je grad Sliema sa kojom je povezan šetalištem.


Zaliv Sent Džulijans uključuje dva božanstvena manja zalive - Baluta bej i Spinola bej, a u samom gradu nalazi se i Pejsvil (Paceville), kvart sa čuvenim noćnim životom i nezaobilazna destinacija mnogih mladih Evropljana. Gde god budete smešteni u Sent Džulijansu, od samog centra deliće vas kratka relaksirajuća šetnja, a ukoliko želite baš izuzetan doživljaj, svakako je to vožnja čuvenim oldtajmer autobusima.


Slatkih peščanih plaža i letnjih lida u zalivu ima nekoliko, a najatraktivniji su u Baluta beju, kod Dragonara pointa i zalivu Sent Džordžis (St. George's Bay). Ukoliko se nadate susretu sa fokama ili volite urnebesnu letnju zabavu, posetite akvaparkove koji su smešteni nedaleko od Sent Džulijansa. Oni sa više avanturističkog duha u njima će naći sjajnu priliku da zaplivaju sa delfinima, a za ljubitelje vodenih sportova i spektakularnog podvodnog ronjenja - Malta je idealna destinacija.

Ako ste “noćna ptica”, Pejsvil će za vas verovatno biti raj na zemlji. U svega nekoliko blokova smeštene su desetine uzbudljivih pabova koji će vas zagrejati pred noćnu akciju u klubovima i diskotekama. Za one koji ipak vole nešto manje divlje, idealan je Bol strit (Ball street) u kome se svake noći svira džez.


Sent Džulijans je čuven i po svojim izuzetnim školama jezika koje svake godine u velikom broju posećuju mladi iz čitavog sveta posebno tokom leta, želeći da uživaju u svim mediteranskim čarima usavršavajući znanje engleskog u zemlji u kojoj je on zvanični jezik. U Sent Džulijansu možete probati autentičnu maltešku, al i sve kuhinje ovoga sveta. Bašte restorana oko Spinola beja smeštene su duž mora, a dobrih kafanica ima oko Baluta beja. Malta je veoma maleno ostrvo i za obilazak bilo kog mesta nije vam potrebno puno vremena.


Kada se nađete u Sent Džulijansu, nikako nemojte propustiti krstarenje oko Velike luke (Grand Harbour), vožnju do ostrvca Komino (Comino) i izlet do impresivne malteške prestonice Valete (Valletta) koja se nalazi na svega desetak minuta vožnje feribotom. Poseban šarm ovom mediteranskom dragulju sagrađnenom sredinom 16. veka daju uticaji različitih kultura koji su se u njemu susreli i isprožimali.


Uske uličice, katakombe, katedrale, palate i utvrđanja Valete svedoci su burne velike istorije ovog malenog ostrva. U glavnom gradu Malte nalaze se i najvažnije šoping četvrti na ostrvu - ulice Merčant (Merchant street) i Sent Pols (St. Paul's Street). Nedeljna pijaca Sent Džejms dič (St. James Ditch) je sama po sebi specijalan doživljaj. Nalik neponovljivim mediteranskim bazarima, ona se nalazi ispred Gradske kapije i okuplja turiste, meštane i trgovce sa čitavog ostrva.

Izvor: Vesti online
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Malta: Ostrvo pod velom mistike

Malta: Ostrvo pod velom mistike

Ostrvo Malta predstavlja jednu od zanimljivih destinacija jer važi za mesto sa mističnom, srednjovekovnom prošlošću. Prestonica La Valeta ima mnogo toga da ponudi, a svi su složni u jednom - da je to grad sa mnogo šarma.

1.jpg
Malta: Ostrvo čuda, divnih plaža i mističnih vitezova

S obzirom na ogromno istorijsko nasleđe, prosečni turista u ovom gradu stalno ima šta da obilazi, tako da poseta Malti može biti sve, samo ne dosadna. Najviše istorijskih spomenika, poput impozantnih katedrala i kneževih palata, nalazi se visoko iznad mora, u samom centru ostrva. Tu se nekada nalazila Mdina, stara prestonica, što i objašnjava veliki broj istorijskih spomenika.

Dole, niže, nalazi se letovalište Sliema, uglavnom okupirano turistima, koji uživaju u prekrasnim plažama zaliva Sent Džulijan i Sent Džordž.

Bučna La Valeta i mirna Mdina: Zanimljivo je da Malta ima najnasljenije mesto u Evropi, gde više od 3.300 ljudi živi na području od jedne kvadratne milje (negde oko 2,5 kvadratna kilometara), a takođe je zanimljivo da skoro svi odrasli stanovnici imaju automobile, pa tako noću celu La Valeta biva osvetljena samo automobilskim farovima, kojih ima na svakom koraku, zbog čega su česte saobraćajne gužve.

I dok je u samom centru gužva i žamor, u Mdini, Tihom gradu, kako je drugačije zovu, bukvalno možete čuti odjek svojih koraka, što ovo mesto čini krajnje mističnim.

O bogatoj i mističnoj prošlosti Malte svedoči i njihov jezik, koji predstavlja neverovatnu mešavinu italijanskog, arapskog, engleskog, francuskog i španskog, a koji je nastajao hiljadama godinama. Svaki od osvjača, koji su prošli ovim krajevima, ostavio je nešto svoje.

Pored istorijskih znamenitosti, ako želite da uživate u suncu i pesku, onda toga ovde imate na pretek, a voda je topla sve do novembra. Ipak, ovo ostrvo je idealno i za istraživanje. Malta je, sama po sebi, veoma mala i autom je možete celu preći za pola dana. Možete onda zamisliti šta nastaje kada se tokom letnje sezone pojavi više od milion turista.


Najbolje plaže su Paridese bej, Armije bej, i obe one gledaju na Gozo kanal i Melieha bej. Melieha bej je izuzetno plitak i samim time je fenomenalan za decu. Golden bej sa svojom dugačkom peščanom plažom predstavlja idealno mesto za mlade.


Tokom posete Malti ne bi trebalo da propustite posetu Ratnom muzeju u Fort Sent Elmu, a ovde možete videti i džip koji je koristio general Ajzenhauer tokom operacije "Haski" (invazija na Siciliju). Za turiste je obavezna poseta i katedrali Sent Džordža iz 16. veka, koju su izgradili Malteški vitezovi, koji su nekoliko vekova vladali ovim ostrvom.


Jedan od simbola La Valete jeste i bašta kafea "Premier Cafe", koji se nalazi na trgu, odmah uz biblioteku. Zanimljivo, ovo je bilo još jedno bojište, gde su se britanski i američki vojnici, stacionirani na Malti, svako veče borili, istina, u bacanju pivske flaše i krigle, jedni na druge.

Ipak, najmističnije mesto na Malti je Mdina, gde, kada prođete kroz glavnu kapiju, odmah ulazite u jedan sasvim drugi svet. Zgrade su maksimalno očuvane, a jedna od zgrada je pretvorena u hotel sa pet zvezdica "Xara Palace". Izgrađen u zidinama starog grada, ovaj hotel je ubedljivo najbolji na ostrvu, a sa njegovog krova pruža se idealan pogleda na obalu i plaže.

Jedna od zanimljivosti ovog kraja je i katolička crkva u mestu Mosta, koje se nalazi nekoliko kilometara od Valete. Naime, tu se desilo i takozvano čudo Moste, kada je nemačka bomba udarila u kupolu crkve, koja je u tom momentu bila puna vernika. Da li je bog uslišio njihove molitve ili je u pitanju nešto drugo, ostaće tajna, ali činjenica je da bomba nije eksplodirala. Ovo je i danas veoma važno mesto za malteške vernike.

Izvor: Nezavisne novine



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Valeta - jedan od najlepših gradova sveta

Ova godina je idealna da posetite prestonicu Malte, Valetu. Naime, grad je sam "ušminkan" jer slavi veliki jubilej, 450. gofinu svoga postojanja.

WYn38hJ.jpg

Mnogo toga se zguralo na malom prostoru na Malti

Tokom nekoliko prethodnih godina, ovaj grad je bio renoviran, pa se može reći da je dobio arhitektonski botoks, što se i nije baš sasvim dopalo lokalnom stanovništu. Injekciju savremene arhitekture Valeta je dobila od Renca Piana, koji je dizajnirao je zgradu parlamenta, sa laserskim elementima na fasadi, a podario im je i otvoreni auditorijum, kao i metalni skeleton iznad ruine Opere.

Ovaj mali glavni grad ograničen je svojom geografijom pošto je smešten na malom polustrvu, tako da nikada nije imao mogućnost da se elegantno raširi. On i dalje ostaje u svojim okvirima, gde građevine iz 17.veka predivno krase ulice, na kraju kojih možete videti nagoveštaji kobaltnog mora.

QbEtx9X.jpg

Sudar stoleća u maloj prestonici Malete

Kontrast između starog i novog je ono što je učinilo Pianove dodatke još interesantnijim, a celokupni utisak se mora videti uživo da bi se osetio na pravi način.

Drugi razlog zbog kog morate posetiti Valetu ove godine je 450 godina od velike opsade. Davne 1565.godine malteški vitezovi borili su se sa turskom vojskom, a osmi septembar je dan pobede koji ovaj grad posebo obeležava svake godine.

Valeta je grad koji je bogat muzejima, fantastično dekorisanim baroknim katedralama, koje su iznutra još lepše. U katedrali Svetog Đorđa se nalazi i najveća slika čuvenog umetnika Karavađa.

Savetujemo vam da nikako ne propustite priliku da pogledate performans u novo-otvorenom amfiteatru, koji se poput feniksa, uzdiže iz ruina zgrade opera koja je bombardovana tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Luxlife.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MALTA, MUZEJ POD OTVORENIM NEBOM: Valeta, Mdina, Rabat, Gozo i prelepo plavo more

Republika Malta se sastoji od dva naseljena ostrva (Malta i Gozo) i još par manjih nenaseljenih, od kojih je najveće Comino koje se nalazi između Malte i Goza

10939523c7d14b321.jpg


Republika Malta se sastoji od dva naseljena ostrva (Malta i Gozo) i još par manjih nenaseljenih, od kojih je najveće Comino koje se nalazi između Malte i Goza. Ostrvo Malta je veličine kruga prečnika otprilike 17 kilometara, na kom živi nešto više od 350 hiljada ljudi, dok je Gozo veličine kruga prečnika 9 kilometara, na kome živi lizu 30 hiljada ljudi. Malta je i najgušće naseljena zemlja u EU.

Glavni grad republike je Valeta. Skoro svi "gradovi" na Malti imaju funkciju kvartova, jer su stopljeni tako da se ne zna gde jedan počinje, a gde drugi završava, i svi skupa čine jedan veliki grad. Službeni jezici su malteški i engleski. Maltežani se inače strašno uvrede kad im kazete da govore arapskim jezikom. Malteški jezik je zapravo nastao kao mešavina arapskog i sicilijanskog kad su ih osvojili Fatimidi (jedan od arapskih kalifata) u 10.veku. Vlast Fatimida je trajala skoro čitav vek do oslobođenja od strane Normana.

Rabat (na malteškom znači predgrađe), je bivši glavni grad Malte koji se nalazi na brežuljku u sredini ostrva. Autobusom se stiže za nepunih petnaestak minuta. Odande je pogled na celu državu, a u sklopu njega se nalazi i stari utvrđeni grad Mdina. Zamislte, kako je to kada možete sa jedne tačke obuhvatiti pogledom celu državu. Nekada je to bilo glavno utvrđenje, do dolaska vitezova, a kasnije je glavni grad postao Valetta, zbog mora i lakšeg pregleda dolazaka brodova. Kažu da su vitezovi tako odredili.

2049e876e6c734400.jpg


Mdinu su još u 9. veku počeli da grade Arapi. U Mdini se nalazi velika crkva Sv. Pavla, koja iz daljine izgleda stvarno moćno. Smatra se da se Sveti Pavle nasukao na Maltu brodom. Bilo kako bilo, Mdina je stvarno lepa. Zvali su je još i Tihi grad, jer su ulice jako uske i prolaz je moguć samo pešacima. I danas se može i dalje tako zvati jer u ovom gradu žive samo stariji, najbogatiji naslednici kojima se bogatstvo i ne može proceniti. Kuće spolja izgledaju neugledno, a kažu da je unutra pravi raskoš i da je svaka kuća riznica za sebe. U sred grada, opasan zidinama nalazi se strog i rigorozan ženski manastir, gde se monahinje svojim ulaskom nikada više ne pojave u spoljnjem svetu, a tik uz njega je luksuzan hotel u kom odsedaju najpoznatije svetske ličnosti, mada spolja i taj hotel, deluje kao prosečna trošna kuća. Među zidinama Mdine, snimanje film Troja.

3accd90cbf19a87ae.jpg


Na ostrvo Gozo dolazi se trajektom. Obilazak ostrva može biti po izboru samostalan, a može se uključiti sa grupom u Safari turu džipovima, što će ovom izletu svakako doneti jednu dozu adrenalina i uzbuđenja koje niste planirali. Gozo je lepo i zeleno ostrvo, a “gradovi” su dosta mali (uglavnom veličine sela), ali svaki ima ogromnu, ogromnu,kolosalnu crkvu. Vožnja džipovima uskim putevima, oivičenim kaktusima i indijskom smokvom ,od čijih plodova prave liker i marmeladu, bilo je iskustvo propraćeno ogromnim oblacima prašine koja se lepila za kožu, a u miksu sa suncem stvarala doživljaj boravka na najsurovijim i potpuno zaboravljenim mestima sveta. Ni obmotavanje maramom nije puno pomoglo. Kupanje na plaži vraća u život. Glavna atrakcija je stena, koja podseća na “prozor” ispod koje se brodićem prolazi, s pogledom na pećine u kojima se mogu videti predivni narandžasti korali. More se na tom mestu preliva od tirkizne do marin plave boje. Vrlo je atraktivno za ronjenje, te možete sresti dosta ronilaca.

Turistička agencija 1 A Travel, od ove godine u ponudi ima i Maltu, kao novu destinaciju, i to već od tekućeg meseca. Ukoliko niste ljubitelj gužve i letnje žege, polasci u maju ili početkom juna su idealno vreme za posetu Malti.

Preporuka stiže za hotele Mellieha Bay 4* i Plaza & Plaza Regency 3*. Na različitim lokacijama, ali odličnim lokacijama. Kvalitetna usluga koja će učiniti da preporuka putuje i dalje.

4e191c265806e3053.jpg


(Novosti)
 
Natrag
Top