Malo drugačija biografija Gandija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Malo drugačija biografija Gandija

Bivši urednik "Njujork tajmsa" autor je nove biografije Mahatme Gandija u kojoj tvrdi da je veliki indijski vođa bio rasista i biseksualac.

v201577p0.jpg



Mahatma Gandi je bio rasista i biseksualac, tvrdi autor kontroverzne biografije vođe indijske revolucije koja je nedavno objavljena u Americi i koja će neminovno izazvati burne reakcije Gandijevih sledbenika.

Knjiga "Great Soul" (Velika duša), čiji je pisac bivši urednik "Njujork tajmsa" Džozef Leliveld, iznosi nekoliko novih, šokantnih tvdrnji o čoveku koji je pomogao Indiji u ostvarenju nezavisnosti.


Leliveld tako ističe da je u starosti Gandi upražnjavao "noćna maženja", bez odeće, sa sedamnaestogodišnjim devojkama iz svog okruženja, među kojima je bila i njegova nećakinja.


Vođa indijske revolucije navodno je bio zaljubljen i u Hermana Kalenbaha, nemačkog arhitektu i bodibildera jevrejskog porekla koji je postao Gandijev sledbenik.


Živeli su zajedno dve godine u kući koju je Kalenbah sagradio i zakleli da će jedan drugome darivati "sve više ljubavi, takve ljubavi koju svet još nije video", piše Leliveld.


Gandi i njegova supruga Kasturbaj Mahandži, s kojom je imao četvoro dece, razveli su se 1908. godine kako bi on mogao da bude s ljubavnikom.


U svojim pismima, Gandi je sebe oslovljavao sa "Gornji dom", a Kalenbaha, s kojim je bio do 1914, "Donji dom". Od svog ljubavnika je tražio da obeća da neće požudno gledati nijednu ženu.


Leliveld, takođe, tvrdi da je Gandi bio rasistički raspoložen prema crnom južnoafričkom stanovništvu.


"Mogli smo da shvatimo što nas nisu stavili s belcima, ali je bilo nepodnošljivo što su nas svrstali sa domorocima koji su po pravilu necivilizovani", navodno je izjavio prilokom jedne posete Južnoj Africi.


U kritici knjige, objavljenoj u Vol Strit džornalu, napominje se da je Gandi predstavljen kao "seksualni čudak, politički amater, fanatični zaluđenik, rasista i samoreklamer, zagovornik ljubavi kao koncepta za čovečanstvo dok je u stvari prezirao ljude kao pojedince".


(Tanjug)

 
Natrag
Top