Mališani gube sluh čekajući tender

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Već godinu dana nije ugrađen nijedan implant za sluh


Mališani gube sluh čekajući tender





Izvor: Blic V.M. Brajković | 15. 02. 2011. - 00:02h | Foto: M. Ivanović

BEOGRAD - U KBC „Zvezdara” skoro godinu dana nije urađena nijedna operacija ugradnje kohlearnog aparata, implanta koji deci omogućava da čuju, samo zato što je tender koji je ova ustanova raspisala za njegovu nabavku već dva puta obaran u međusobnom nadmetanju tri ponuđača. Trogodišnja Jana P. iz Leskovca i još desetak dece iz cele zemlje žrtve su pravne procedure po kojoj ponuđači nezadovoljni izborom mogu da se žale i tako obaraju tendere.
116930_0801-jana-pesic-leskovac_f.jpg

Jana Pešić čeka operaciju već godinu dana


Očaj roditelja još je veći jer je RZZO obezbedio sredstva za nabavku 39 kohlearnih aparata za celu Srbiju, ali ni to očigledno nije dovoljno da mališani dobiju potrebni implant neophodan za razvoj sluha i normalan život.

Na tender za kohlearne aparate javile su se tri kompanije, kompanija „Audio BM” iz Novog Sada, „Neomedica” iz Beograda i „Ci studio Pulsar”. Na odluku komisije žalila se firma „“Neomedica“ d.o.o.

Prof. dr Rade Kosanović, načelnik ORL klinike u KBC „Zvezdara” i predsednik tenderske komisije, ističe da je učinjeno sve da potrebni aparati budu što pre nabavljeni.
- Uvek je bilo problema na tenderima, ali nikad se nije desilo da se ovoliko otegne nabavka. Zakonska procedura se mora poštovati i sada se čeka odluka Komisije za zaštitu prava ponuđača kojoj se žalio jedan od tri učesnika na tenderu - kaže dr Kosanović.

Zakonski rok za odgovor je 15 dana, ali kako kaže naš sagovornik, toj komisiji stižu pritužbe na sve tendere u zemlji i oni prosto nisu u mogućnosti da daju odgovor u zadatom roku jer su prebukirani predmetima.

- Naša kompanija dobila je krajem prošle godine rešenje po kom smo dali najbolju ponudu za nabavku kohlearnih aparata. Međutim, „Neomedica” se žalila na ovu odluku. Mi smo u mogućnosti da veoma brzo nabavimo potrebne aparate, čim bude rešena ova situacija - kaže Blažo Pisarić, generalni direktor kompanije „Audio BM”.

Zašto je „Neomedica” osporavala ovaj tender nismo uspeli da saznamo, jer, kako nam je rečeno, „nije bilo nadležnih koji bi govorili o pravnom postupku”. Međutim, zna se da je američki proizvođač „Advanced Bionics Corporation”, kojeg „Neomedica” zastupa, povukao sa tržišta svoje slušne aparate zbog neispravnosti, što je objavljeno i na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

S druge strane, direktor KBC „Zvezdara” Aleksandar Milošević kaže da zakon mora da se poštuje i da je tender oboren jer je novosadska kompanija „Audio BM” ponudila kohlearne aparate po duplo većoj ceni.

- Kohlearni implanti su veoma skupi, oko 15.000 evra po komadu, i moraju da budu izabrani najbolji po najprihvatljivijoj ceni. U ovom slučaju država mora brže da rešava tenderske sporove jer je svima u interesu da se što pre sazna ko će biti izabran od ponuđača - ističe dr Milošević.

Prof. dr Rade Kosanović kaže da će čim budu nabavljeni kohlearni aparati lično učiniti sve da što veći broj dece bude operisan u što kraćem roku.

- Možemo da radimo i dve-tri operacije dnevno ako treba, i obuhvatićemo svu decu u kratkom roku. Roditeljima jeste najteže kad su bespomoćni i ne mogu da pomognu detetu. Ali ni meni ni drugim lekarima nije lako kad možemo i znamo da lečimo, a to ipak ne činimo jer čekamo pravne odluke - ističe dr Kosanović.

Mala Jana P. samo je jedno od dece čije detinjstvo bi moglo da bude mnogo lepše kada bi se ovakve odluke brže donosile. Njeni roditelji Milena i Goran su tek kada je navršila 18 meseci shvatili da ona definitivno ne čuje. Od tada ne prestaje bol i njihova borba za normalan život ćerke jedinice.

- Svi pričaju kako posebno vode računa o deci, obećavaju bolje sutra, a naša mala Jana, kao i još desetak dece u Kliničko-bolničkom centru na Zvezdari, čeka skoro godinu dana na ugradnju ovog implanta. To je dug period ako se uzme u obzir činjenica da dete u toku druge godine života razvija govor slušajući. Svaki izgubljeni dan, a kamoli mesec, predstavlja nenadoknadiv gubitak - očajan je otac Goran.

Što pre, to bolje

Veoma je važno da dete što pre počne da sluša i uči da govori, što mu je i omogućeno kohlearnim implantom. Takvo dete se normalno uključuje u život s vršnjacima i ne razlikuje se od njih. Bez implanta ono ostaje u svetu tišine.
- Velika je razlika da li se kohlearni aparat ugradi detetu sa dve ili sa šest godina. Uvek su bolji rezultati kod deteta kom se implantacija obavi u što ranijem uzrastu, da na vreme razvija sluh i govornu veštinu. Deca koja su sad u programu imaju šansu da posle ugradnje normalno nastave život uz svoje vršnjake - kaže prof. dr Rade Kosanović.
 
Natrag
Top