Šta je novo?

Malinari već traže berače malina

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Malinari već traže berače malina

Beta | 20. 04. 2011. - 10:43h

ARILJE - Oglasi za angažovanje berača malina istaknuti su u opštinama zapadne Srbije, tri meseca pre početka berbe tog voća.

60813_regsezoncivocari-zbog-krize-sve-manje-traze-radnike-vec-se-oslanjaju-na-sopstvene-snage_hs.jpg


Jedan od najvećih malinara u ariljskom kraju Drago Nenadić (50) iz sela Latvice oglase za berbu malina postavio je u opštinama Gornji Milanovac, Čačak, Arilje, Lučani, Požega i Ivanjica.

Nenadić je agenciji Beta rekao da mu je za berbu malinjaka površine više od dva hektara potrebno najmanje 30 radnika.
"Žene su mnogo preciznije u berbi od muškaraca i ko mi se god javi ja ću ga lično posetiti i dogovoriti se za sve uslove", rekao je Nenadić.

Naveo je da će beračima obezbediti besplatan prevoz, prenoćište, tri obroka i nadnicu u iznosu koji bude utvrđen u sezoni berbe.

Nenadić je rekao da je malina osetljivo voće i da "njena berba mora da se obavi u satu", jer svako zakašnjenje ostavlja posledice koje se odražavaju na ukupan kvalitet, a samim tim i cenu.

Nenadić je naveo da je pored postojećeg malinjaka površine dva hektara, ovog proleća maline zasadio na još 50 ari, a već je ugovorio plasman berbe na inostrano tržište.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Malinari protestovali u Arilju, najavljuju radikalizaciju

Protest zbog otkupne cene

Malinari protestovali u Arilju, najavljuju radikalizaciju
Tanjug | 17. 07. 2011. - 13:58h

Članovi Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Vilamet" održali su danas miran protest u Arilju na kome su zahtevali da akontna cena za malinu roda 2011. bude, kao i prošle godine, 126 dinara za kilogram.
Predsednik Upravnog odbora "Vilameta" iz Ivanjice Miodrag Bogdanović izjavio je za Tanjug da će protesti biti radikalizovani posle završetka berbe maline u ariljskom i ivanjičkom kraju.

"Sačekaćemo da se berba privede kraju, a onda ćemo proteste radikalizovati, jer smo poniženi", rekao je Bogdanović.

Kako je Tanjugu ranije izjavio potpredsednik tog udruženja Duško Nenadić, ono što proizvođači traže je "nešto oko čega nema pogađanja, a to je početna (akontna) otkupna cena kao prošlogodišnja - 126 dinara".

Arijski hladnjačari doneli su ranije odluku da otkupnu cenu maline povećaju na 90 sa sadašnjih 80 dinara, čime malinari nisu bili zadovoljni, tvrdeći da je takva odluka doneta bez njihovog prisustva i da se radi "o velikoj pljački malinara".
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Malinari: Akontna cena od 100 dinara ili protesti

Malinari: Akontna cena od 100 dinara ili protesti
Tanjug | 21. 08. 2011. - 18:34h | Foto: Ilustracija

IVANJICA - Predstavnici proizvođača malina iz deset opština zapadne Srbije na današnjem skupu u Ivanjici dogovorili su se da zahtevaju jedinstvenu akontnu cenu od 100 dinara za kilogram maline, koja bi trebalo da im se isplati najkasnije do kraja septembra.

60813_regsezoncivocari-zbog-krize-sve-manje-traze-radnike-vec-se-oslanjaju-na-sopstvene-snage_f.jpg


Proizvođači malina su se, takođe, dogovorili da traže da im se do 27. januara iduće godine isplati konačna cena za ceo pruzeti ovogodišnji rod.

Predsednik ivanjičkog Udruženja "Vilamet" Miodrag Bogdanović rekao je Tanjugu da oni traže i održavanje sastanka predstavnika proizvođača, hladnjača i izvoznika, radi dogovora o akontnoj ceni za rod iz 2012. godine.


O tim zaključcima biće obavešteni predsednik države, premijer i ministar poljoprivrede, od kojih se zahteva da organiziju hitan sastanak predstavnika proizvođača, hladnjača i izvoznika, radi konačnog dogovora, rekao je Bogdanović.


U protivnom, malinari će radikalizovati svoje proteste, kazao je Bogdanović.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Malinari najavljuju protest za 10. septembar

Malinari najavljuju protest za 10. septembar
Beta | 02. 09. 2011. - 14:45h | Foto: Fonet

Predsednik novoosnovane Unije proizvodjača malina i drugog jagodičastog voća Dragiša Terzić najavio je danas da će 10. septembra malinari organizovati protest ukoliko se ne ispuni njihov zahtev da jedinstvena akontna cena maline za sve proizvodjače u Srbiji bude 100 dinara za kilogram.


128967_0802-maline-foto-fonetepa_f.jpg

Terzić je agenciji Beta rekao da proizvodjači malina zahtevaju i sistemsko rešavanje problema u toj poljoprivrednoj grani, kao i subvenciju za izvoz tog voća od ukupno 16 do 17 miliona evra, s obzirom da, kao je istakao, izvoz malina državi godišnje donosi čist devizni prihod od 150 miliona evra.

"Unija je poslala pismo premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru poljoprivrede i trgovine Dušanu Petroviću sa kojima tražimo hitan sastanak", rekao je on i dodao da će u slučaju da ne bude dogovora malinari organizovati proteste u više gradova.

U Uniji se nalaze udruženja malinara iz Priboja, Prijepolja, Bajine Bašte, Užica, Ibvanijce, Novog Pazara, Kosjerića, Požege, a najavljeno je da će se pridružiti udruženja iz još pet gradova, kazao je on.

Terzić je rekao da će protesti biti mirni i naveo da je u planu i organizovanje vožnje ka Beogradu. Dodao je da se malinari neće suprotstavljati policiji. Prema njegovim rečima, sve zemlje u okruženju imaju subvencije za proizvodnju maline, kao i veliki svetski proizvodjači Poljska i Čile.

Terzić je istakao da je zbog odnosa države prema malinarima, proizvodnja tog voća u Srbiji u padu.

"Proizvodnja malina u Srbiji je 2009. godine bila 95.000 tona, dok je ove godine proizvodnja oko 65.000 tona", kazao je on.

Predsednik Unije navodi da malinari žele da se utvrdi i gde završava razlika u ceni tog voća koje na tržištu EU košta od 16 do 20 evra za kilogram, a trenutno se u Srbiji u otkupu plaća 80 evro centi.

Terzić je naglasio i da malinari u Arilju, koji su sa hladnjačarima, a uz posredovanje države, 6. avgusta dogovorili povećanje otkupne cene na 100 dinara za kilogram, još uvek nisu dobili novac, navodeći da se tamo malina plaća 90 dinara za kilogram. Prema njegovim rečima, u Srbiji se oko 80.000 domaćinstava bavi proizvodnjom maline, a da od tog posla živi oko 300.000 ljudi.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Malinari krenuli ka Beogradu, policija preprečila put

Zahtev za većim otkupnim cenama

Malinari krenuli ka Beogradu, policija preprečila put


Agencije, V.Lojanica | 10. 09. 2011. - 11:50h
cat_icn_more.png
14:24h

Malinari iz novoosnovane Unije proizvođača malina počeli su danas protest u Kosjeriću tražeći da cena tog voća bude 100 dinara i da im država da stimulacije od 26 dinara po kilogramu. Kolona traktora krenula je potom ka Beogradu, ali je ubrzo zaustavljena. Počeli su pregovori sa policijom.

163873_malinari04-foto-tanjug_f.jpg

Nedavni protest ariljskih malinara

Predsednik Unije Dragiša Terzić rekao je agenciji Beta da u protestu učestvuju malinari iz Kosjerića, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Požege, Niša, Blaca, Bajine Bašte i Aleksandrovca i da od protesta neće odustati dok im se ne ispune zahtevi.

"Ima preko 200 traktora i još 300 vozila u koloni. Idemo put Požege prema Beogradu, a očekujemo da će policija sprečiti da odemo za Beograd", rekao je pre polaskaTerzić i istakao da malinari traže razgovore sa premijerom i ministrom poljoprivrede, Mirkom Cvetkovićem i Dušanom Petrovićem.

Petrović: Dogovor sa Ariljcima važi sa sve

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas u Solunu da "ne ume da objasni šta tačno predstavlja razlog za proteste malinara" jer sporazum koji je postignut sa proizvođačima tog voća iz Arilja može da se primeni na sve otkupljivače i malinare u Srbiji. Petrović je kazao da njegovi saradnici imaju nalog da razgovaraju sa svim zainteresovanima koji žele da im još jednom bude objašnjeno šta je suština tog dogovora i da svakom ponude ovu vrstu aranžmana koji je postignut u Arilju.
Kolona traktora iz Kosjerića zastala je, oko 12,30 časova, kod mesta Gradnja između Kosjerića i Požege, gde su počeli pregovori sa policijom. Na tom mestu su parkirana dva policijska autobusa, dva kombija, tri "hamera" i nekoliko patrolnih vozila.

Nekoliko stotina traktora zaustavljeno je ranije u selu Dub kod Bajine Bašte, i u Prilikama kod Ivanjice.

"Nećemo više da razgovaramo s raznim sekretarima", poručio je Terzić i istakao da malinari traže i da to voće bude proglašeno "strateškim proizvodom".

Milovanović: Nema novca u budžetu

Ministarstvo poljoprivrede Srbije nema novca u budžetu za ispunjenje zahteva malinara da im se da stimulacija od 26 dinara po kilogramu, izjavio je danas pomoćnik ministra Miloš Milovanović.On je rekao da je Ministarstvo spremno za razgovor samalinarima.

Generalni sekretar Unije proizvođača malina Aleksandar Mitrović rekao je agenciji Beta da demonstranti planiraju da dođu u Beograd i da dobiju odgovore na svoje zahteve.

"Uporno pokušavamo da dođemo do odogovora šta se dešava u biznisu malina. Nisu nam dozvolili da dodjemo do odgovora", rekao je Mitrović i podsetio da su malinari najavljivali protest.

Međunarodni institut: Policija krši osnovna ljudska prava

Međunarodni institut za bezbednost danas je najoštrije osudio odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani skup i protest malinara iz devet opština u Srbiji i ocenio da policija time krši osnovna ljudska prava, pravo na miran protest.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović rekao je juče agenciji Beta da ne vidi razloge za protest malinara iz zapadne Srbije, jer su obezbeđeni uslovi da tržišna cena tog voća sa 90 bude povećana na 100 dinara po kilogramu.

Milovanović je rekao da su stvoreni uslovi da svi hladnjačari, a ne samo oni iz ariljskog kraja, koriste subvencionisane kredite Fonda za razvoja na osnovu kojih mogu da ponude za deset dinara veću cenu malina po kilogramu od trenutne tržišne.

"Iz tog razloga ne vidim nikakve razloge za protest", rekao je Milovanović govoreći o protestu Unije proizvođača malina i drugog jagodičastog voća.

Policija u Prijepolju zabranila protest

Policijska uprava u Prijepolju zabranila je danas udruženjima malinara Prijepolja,
Priboja i Nove Varosi, koji protestuju nezadovoljni cenom tog voća, da održe javne skupove u pokretu.


"Održavanje navedenog javnog skupa dovelo bi do ometanja javnog
saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, javnog morala i bezbednosti ljudi
i imovine", saopštila je Policijska uprava u Prijepolju.

Uzgajivači malina iz ariljskog kraja usaglasili su 7. avgusta sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem i hladnjačarima otkupnu cenu od 100 dinara po kilogramu maline i obustavili petodnevnu blokadu puteva u okolini Arilja.

Malinari su prvobitno od hladnjačara tražili povećanje sa 90 na 126 dinara za kilogram maline.
 
Član
Učlanjen(a)
02.05.2010
Poruka
1.043
Malinari ne odustaju od plana da blokiraju železničku stanicu u Požegi

Malinari ne odustaju od plana da blokiraju železničku stanicu u Požegi


Blokada pruge u Požegi koja je bila najavljena za 16 sati, pa potom za 17 sati ponovo je odgođena, jer malinari okupljeni kod Železničke stanice, još uvek čekaju da im se priključe kolege iz drugih krajeva čiji put ometa policija. Plan malinara je da blokiraju železničku stanicu u Požegi i istovremeno i zaustave saobraćaj na skoro svim važnijim putnim pravcima na ovom području, saznaje „Blic“.


175760_malinari02-foto-v-lojanica_f.jpg


Malinari su i danas, petog dana protesta, ostali na svojim punktovima u Požegi, Dubu kod Bajine Bašte i Gradnji kod Kosjerića, dok je poveća grupa poljoprivrednika iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši vozovima tokom prepodneva doputovala u Požegu na najavljenu blokadu železničke stanice, gde se očekuje dolazak voćara iz Užica, Arilja, Kosjerića.U samoj Požegi primetno je prisustvo većeg broja policajaca nego prethodnih dana, ali za sada nije poznato da li će kordoni pokušati da spreče malinare u blokiranju pružnog čvorišta. Istovremeno se, kako nezvanično saznaje "Blic", u hangaru Železničke stanice nalazi se veliki broj pripadnika Žandarmerije.

Malinari, njih oko 200, koji su okupljeni ispred Železničke stanice u Požegi blokadu pruge koja je bila najavljena u 17 sati, ponovo su odgodili jer i dalje čekaju da im se priključi oko 600 kolega iz Ivanjice, čiji dolazak ometa policija koja je u velikom broju raspoređena na putevima.

Nakon što je danas između 14 i 15 sati priveden kod istražnog sudije, Aleksandar Mitrović, generalni sekretar Unije malinara, oko 17 sati pušten je na slobodu. On je u obraćanju malinarima kazao da mu je policija objasnila da je priveden zbog remećenja javnog reda i mira.
175762_malinari03-foto-v-lojanica_f.jpg


„Blic“ nezanično saznaje da će Bajinobaštani, koji su rano jutros zatvorili i put kroz selo Nikolići, svoj dopirnos radikalizaciji protesta pružiti blokadom još nekoliko putnih pravaca u ovom kraju.

Spominje se da je oformljeno više manjih grupa koje će tokom popodneva poseći stabla drveća duž nekih puteva i njima zaustaviti saobraćaj preko Tare, koja je trenutno jedina putna veza između Užica i Bajine Bašte.

Akontna cena za maline viša 10 dinara

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović izjavio je danas da je na sastanku sa predstavnicima hladnjače "Sirogojno kompani" i proizvođačima malina postignut dogovor da se, na osnovu ugovora koji su već zaključeni, akontna cena za maline
poveća za deset dinara.

U saopštenju se navodi da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, kod hladnjače "Sirogojno kompani" prisustvovali sastanku sa kooperantima, proizvođačima malina.
Milovanović je rekao da su netačne tvrdnje da su ministar Dušan Petrović ili premijer Mirko Cvetković pozvali predstavnike proizvođača malina.


Blic
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Malinari planiraju put u Brisel da izlože zahteve

Proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom

Malinari planiraju put u Brisel da izlože zahteve

Tanjug, Beta | 15. 09. 2011. - 19:01h
cat_icn_more.png
22:24h

Predstavnici Unije proizvođača malina Srbije otputovaće uskoro u Brisel kako bi u Evropskoj komisiji izložili svoje probleme u vezi sa prodajom tog voća zbog kojih više dana protestuju, izjavio je večeras generalni sekretar tog udruženja Aleksandar Mitrović.

164264_0809-malinari-blokada-arilje-foto-v-lojanica-1_f.jpg


"Potvrđeno je iz Evropske komisije da će nas primiti, ali još nemam tačnu informaciju kada", rekao je Mitrović agenciji Beta i istakao da će malinari pitati predstavnike Komisije da li evropskom tržištu treba srpska malina i ako im treba kako da zajedno reše probleme.


Proizvođači malina protestuju od 11. septembra zahtevajući da sadašnja otkupna cena od 85 do 95 dinara po kilogramu bude povećana na 100 dinara, i da subvencije za izvoz budu 26 dinara. Ministarstvo poljoprivrede je odbacilo zahtev malinara za subvencijama navodeći da je on nerealan i da za njega nema novca.

Malinari iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga izjavili su da ne odustaju od protesta započetih prošle subote zbog nezadovoljstva otkupnom cenom, zaključeno je na Skupštini proizvođača maline i drugog jagodičastog voća održanoj kasno popodne u Požegi.

Predsednik Skupštine Miodrag Bogdanović izjavio je za Tanjug da će mirni protesti biti nastavljeni sve dok delegaciju malinara ne prime premijer Mirko Cvetković, ministar poljoprivrede Dušan Petrović, ili potpredsedniki vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Nastavljamo naš protest okupljanjima u sedištima svih osam opština. Pošto nas je policija sprečila da blokiramo prugu Beograd-Bar, odustali smo privremeno i od ostalih blokada, jer ne želimo da izazivamo sukobe, ali smo spremni i za neke druge vrste protesta o kojima za sada ne želimo da govorimo", kazao je Bogdanović.


"Naši zahtevi su jasni i opravdani, jedinstvena otkupna cena od 100 dinara, stimulacija države od 26 dinara i uspostavljanje odgovarajućeg odnosa prema malini kao strateškom proizvodu", zaključio je Bogdanović.


Policija je juče sprečila najavljenu blokadu pruge Beograd-Bar kod Požege.

Milovanović: Krediti za hladnjače od 478 miliona dinara
Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović izjavio je danas da je Fond za razvoj, u skladu sa dogovorom vlasnika hladanjača i proizvođača malina iz avgusta, odobrio kredite za hladnjače u vrednosti 478 miliona dinara, da bi se tim sredstvima cena maline uvećala, u odnosu na tržišnu, za deset dinara po kilogramu.

"Ovo je dogovor koji je postignut u Arilju početkom avgusta i apsolutno je primenljiv na teritoriji cele zemlje", rekao je Milovanović za Tanjug, uz napomenu da su sada na potezu hladnjačari.


"Mi očekujemo da vlasnici hladnjača sada izmire svoje obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima i isplate za preuzete maline cenu za deset dinara veću od prethodno utvrđene", precizirao je Milovanović.


On je rekao da je to rešenje "na raspolaganju svima" i da Ministarstrvo poljoprivrede i trgovine ima pozdane informacije da će uz osam zahteva za kredite koji su već podneti Fondu za razvoj i druge hladanjače ući u takav finansijski sporazum i tako biti u mogućnosti da plate višu cenu za malinu iz ovogodišnjeg roda.


"Još jednom zbog toga apelujemo na poljoprivredne proizvođače da se raziđu i nastave sa svojim redovnim poslovima", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Malinari odlažu protest zbog situacije na severu Kosova

Malinari odlažu protest zbog situacije na severu KosovaTanjug | 16. 09. 2011. - 12:24h

POŽEGA - Malinari Zlatiborskog i Moravičkog okruga odlučili su jutros da privremeno odustanu od blokada saobraćajnica zbog aktuelne situacije na severu Kosova.

164585_0807-malinari-foto-v-lojanica_f.jpg


Predsednik Organizacionog odbora Unije proizvođača maline i drugog jagodastog voća,Dobrivoje Radović, izjavio je za Tanjug da je ova odluka doneta u znak solidarnosti sa srpskim narodom izloženom jednostranim akcijama Prištine.


"Jutros smo simbolično, za kratko vreme, blokirali saobraćajnu petlju kod Požege,a potom smo pozvali sve učesnike protestnih okupljanja i one koji su nas u tome podržali,da privremeno odustanu od radikalizacije protesta", rekao je Radović.

On je napomenuo da će malinari "strpljivo čekati do 5. oktobra da se problemi na koje su ukazali počnu rešavati, a potom će odlučiti koje mere dalje treba preduzeti".

Malinari iz opština zapadne Srbije su, inače, 10. septembra počeli masovni protest blokadom puteva, zahtevajući da im se otkupna cena maline ovogodišnjeg roda uveća sa 90 na sto dinara i odobre državne subvencije od 26 dinara po kilogramu.
Zahtev malinara je i da malina bude proglašena za strateški proizvod.
 
Top