Malinari gurnuli policijski kombi u Rzav, na drugoj barikadi izbila tuča

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Protest zbog otkupne cene
Malinari gurnuli policijski kombi u Rzav, na drugoj barikadi izbila tuča



Tanjug, B.Bojović | 02. 08. 2011. - 11:08h
cat_icn_more.png
15:41h

Oko 1.000 malinara iz zapadne Srbije, krenulo je nešto posle 13 sati traktorima iz Arilja ka Beogradu, a na pola puta, u Požegi, trebalo bi da se sastanu sa predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, izjavio je predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Dragan Bogdanović.

163872_malinari05-foto-tanjug_f.jpg

Komešanje malinara i pripadnika policijskog kordona

Neposredno na izlasku iz Arilja malinari su uspeli da probiju jedan kordon policije. Prvu blokadu malinari su probili tako što su jedan policijski kombi odgurali u Rzav.

163871_malinari03-foto-tanjug_f.jpg
Policijski auto koji su malinari gurnuli u kanal

Nakon što su prošli, malinare su sačekali specijalci na drugoj barikadi koji ih sprečavaju da prođu dalje. Tom prilikom došlo je do guranja i tuče kod sela Vigošte. Jedan policijski službenik zadobio je lakše povrede.

163869_malinari02-foto-tanjug_f.jpg
Policijska barikada

Kako saznajemo, situacija se smirila, a Miodrag Bogdanović, predstavnik Udruženja malinara iz Ivanjice, rekao je da su štrajkači otišli u ariljsku policiju kako bi probali da se dogovore sa njima ih puste da prođu slobodno do Požege gde bi sačekali predstavnike iz Ministarstva poljoprivrede.

Voćari očekuju da im se obrati neko od predstavnika Vlade, a ako se to ne dogodi, kažu da će probiti policijsku blokadu i nastaviti put ka Požegi i Beogradu.

163868_malinari01-foto-tanjug_f.jpg
Malinari krenuli u Beograd

U sitnim čarkama malinari i policajci povremeno su razmenjivali psovke.

Proizvođači malina su imali nameru da ispred Vlade Srbije izraze nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene maline koja se kreće između 80 i 90 dinara.

Oni traže početnu otkupnu cenu od 126 dinara za kilogram maline, a Ministarstvo poljoprivrede i trgovine juče je saopštilo da ne može hladnjačarima da nametne obavezu da plaćaju tu otkupnu cenu jer se cene na domaćem kao i međunarodnom tržištu formiraju slobodno.

163873_malinari04-foto-tanjug_f.jpg

"Ministarstvo i vlada nemaju instrumente ni mehanizam da prisile hladnjačare i trgovce maline da promene visinu otkupne cene", rekao je za Tanjug državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede i trgovine Ljubiša Dimitrijević.
 
Natrag
Top