Mali–veliki automobil

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Mali–veliki automobil[/h]
Politika



pikanto1.jpg

Industrija auto-dizajna, poslednjih godina, čini se, teži ka „agresivnijem” izgledu automobila, od „A” segmenata sve do „premijum” klase. Od kada se na salonu u Ženevi pojavio „kija-pikanto” prepoznatljiv je istovetan trend. Dizajnerska metamorfoza u kompaniji „Kija” započeta modelom „soul”, preko „venge” i novog „sportidža” dostigla je kreščendo „pikantom” druge generacije. „Pikanto” – „začinjen” (francuski), kod nas je od leta, a pored novih dimenzija (šest centimetara duži, jedan i po širi, 3,6 centimetara više prostora za noge) ima veći prtljažnik za 27 odsto i sada je 200 litara.

Prvi put u dve verzije, sa troje i petoro vrata, uz moderne tehnologije i brojne dodatke za sigurniju i udobniju vožnju nudi atraktivniji spoljni izgled. Svi ovi aduti su zapravo i napravljeni da bi se izborilo važnije mesto pod suncem u „A” segmentu.

Sam dizajnerski preokret je i u cilju smanjenja koeficijenta otpora vazduha na 0,31 Cd. Dopadljiv izgled nije slučajan počevši od „tigrastih očiju” projekcijskim prednjim i LED zadnjim svetlima, čeličnim ili alu-naplacima do 15 inča uz izbor od deset boja (osam metalik i dve nemetalik boje). Trend krize doneo je novu publiku za najmanje klase gradskih automobila, ( iz viših segmenata prešli u niže) ali traže sličnu udobnost, opremu pa i sjajne performanse.
„Pikanto” 1,0 u „iks-siti” opremi i pet vrata uključuje stakla sa UV zaštitom, automatsku klimu, elektro podesiva ogledala, automatska prednja svetla, dodatne pregrade ispod sedišta, podnu konzolu, sklopive držače sa osvetljenjem, komande na upravljaču za radio CD plejer, izbor novih, kvalitetnijih materijala.

Sijaset bezbednosnih dodataka čine „pikanto” sigurnim automobilom. Pored šest vazdušnih jastuka (sedmi za kolena je u dodatnoj opremi) tu su i kočioni sistemi iz, nekada, bogatijih klasa: ESC, ABS, EBD i BAS. Tako da zaustavni trag „pikanta” sa 100 kilometra na čas iznosi 41 metar. Tu su i ESC i HAC zaštita od trzajnih povreda vrata kao i EES, tri puta uključenje stop svetla kod naglog kočenja.

pikanto2.jpg



Dodatna oprema je „start dugme” (bez ključa), radio CD MP-3 audio sistem, „aj pod”, USB plus „auks” – priključak za audio sistem, „blu tut – hends fri” priključak za prepoznavanje glasa, grejanje prednjih sedišta, grejanje obruča upravljača, parking senzori, start-stop sistem „pametnog alternatora” koji smanjuje potrošnju goriva i nivo izduvnih gasova. U jačoj 1,2 verziji, to košta skoro 12.000 evra. Uz sedam godina proizvođačke garancije, ili 150.000 pređenih kilometara, za kompletno vozilo, može se reći, da to nije visoka cena, jer garancija može da se prenese na drugu osobu, što podiže cenu polovnom „pikantu”.
Sa novim „kapa” motorima, smanjenom emisijom ugljen-dioksida i potrošnjom goriva mamilo nas je da proverimo mališu. Oba motora (1,0 i 1,2) opremljena su dual „alu-blokom”, bregastom osovinom promenljive geometrije, pogonskim lancem i ventilima sa niskim trenjem. Postoji i „bi fuel” verzija motora na auto-gas (82 konja). Benzinski motor 1,0 sa tri cilindra i 69 konja, razvija brzinu od 153 kilometra na čas, ubrzava za 14,4 sekunde. Kada smo, kroz maglu, krenuli do Karađorđevog grada – Topole, po autoputu, mališa je odlično vukao, solidno ubrzavao i nije se „plašio” viših obrtaja.

„Manjak” jednog cilindra se „osetio” kad je do Oplenca i kraljevskih vinarija trebalo, na kratkim deonicama, obilaziti. „Pikantu” je potrebna viša tura, (iznad tri hiljade) za ozbiljnija, brža preticanja. Zbog deljivog prtljažnika, (60/40) idealan je za plac, grad, nabavku a da vas i malo košta, jer „pikanto” zaista minimalno troši. I pored „gasa do daske”, ubrzanja, gužvi, nakon 400 kilometara, rezervoar je bio do pola pun. Upravljivost odlična, napred „mak ferson”, dve poprečne vođice 60 odsto više ukrućuju zadnji trap ali, uz, „mekše” opruge, „pikanto” je čvršći, ali i udobniji, od prve generacije. Cena, za verziju koju smo vozili, je 9.790 evra, uz niz prednosti, zbog čega će vam biti jasno da niste protraćili svoj novac.
 
Natrag
Top