Mali odziv privatnih apoteka

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Mali odziv privatnih apoteka








Odziv privatnih apoteka za izdavanje lekova na recept nije veliki, jer je problem rok plaćanja do 150 dana, kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.


recept.jpg



Za strahovanja državnih apoteka da će biti u neravnopravnom položaju s privatnicima ukoliko se i od privatnika ne bude tražilo da poštuju Zakon o javnim nabavkama, ministarka je rekla da će u ovoj godini i u državnim i u privatnim apotekama način snadbevanja biti identičan kao i do sada.
Ona je dodala da se lekovi na recept za sada mogu podizati u 40 privatnih apoteka.

"Mislim da postoji jedan problem zbog kog odziv apoteka nije veći, a to je što će plaćanje Republičkog zavoda i za državne i za privatne apoteke biti u istim rokovima. U ovoj godini to je rok od 150 dana. To neke privatne apoteke, nažalost, neće moći da izdrže, ali već sledeće godine taj period se skraćuje na 120 dana, pa 2015. na 90 dana i to bi trebalo da bude prihvatljivo za sve", kazala je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Potpisivanje ugovora između RFZO i privatnih apoteka počelo je 1. januara i trajaće sve dok bude interesovanja. Uslovi za potpisivanje ugovora sa RFZO su da apoteka ima po jednog farmaceuta u svakoj smeni, da je umrežena kako bi se pratio tok recepta i da je rok plaćanja do 150 dana.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top