Mali akcionari u Srbiji nezaštićeni

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Mali akcionari u Srbiji nezaštićeni
[/h] Izvor: Tanjug


Beograd -- Model privatizacije većinskog vlasništva putem aukcije i tendera negativno je uticao na razvoj tržišta kapitala u Srbiji, kaže predsednik VZMD Kristjan Verbič.

6952058494fa3ce92627fa075323496_640x360.jpg


Verbič, koji je predsednik Udruženja malih akcionara Slovenije, je takvu ocenu obrazložio time što su se preostali manjinski paketi kupovali jedino iz razloga zaokruživanja vlasništva i izlaska sa berze.
Takav model privatizacije nije pogodovao akcionarima sa manjinskim udelom u vlasništvu kompanija.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Udruženje malih akcionara Slovenije u septembru ove godine biće domaćin ovogodišnjeg okupljanja članova Svetske federacije investitora, Evropske zadruge deoničara i Evropske federacije korisnika finansijskih usluga. VZMD u isto vreme (od 19. do 23. septembra) u Ljubljani priprema „Investors' Week" i „Investo Expo", gde su dobrodošle kompanije, institucije i drugi privredni subjekti iz celog regiona Jugoistočne Evrope.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Prema dostupnim pokazateljima, trgovanje tim paketima je učestvovalo u godišnjim prometima Beogradske berze sa svega pet do sedam odsto, što se smatra nedovoljnim za razvijanje tržišta kapitala, dodao je Verbič.

Da bi bivši radnici i svi oni koji poseduju paket manjinskih akcija kompanija aktivno učestvovali u poslovnim planovima kompanija, ali i edukovali i zaštitili svoje interese, jedan od prvih koraka treba da bude osnivanje nacionalnog udruženja koje bi čuvalo interese malih akcionara, zaštitilo ravnotežu u procesu donošenja odluka u preduzećima, ekonomskom statusu pojedinca i dobrobiti društva, naveo je Verbič, a saopštilo to slovenačko Udruženje.

Iako se u Srbiji kasni sa zaštitom malih akcionara, sve još nije izgubljeno, smatra Verbič.

On napominje da to Udruženje aktivno radi već sedam godina na tome da se situacija u Sloveniji i u regionu poboljša, prvenstveno za male akcionare, ali i celokupnu zajednicu i objašnjava da je neophodno da se mali akcionari ujedine i organizuju, jer samo tako imaju priliku da poboljšaju svoj položaj.

Udruženje malih akcionara Slovenije (VZMD) poštovana je poslovna organizacija u Sloveniji.

Do današnjeg dana Udruženje je poslalo preko 450,000 pisama, primilo oko 40,000 poziva, učestvovalo u preko 30 sudskih procedura i preko 70,000 pojedinaca je direktno uključeno u rad Udruženja.

 
Natrag
Top