Šta je novo?

Male izmene za dinamičniji izgled

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Male izmene za dinamičniji izgledIzvor:BlicPromene na novoj generaciji „mazde 3“ nisu radikalne, ali svakako unose poboljšanja u jedan od najprodavanijih modela japanskog proizvođača. Dobrom utisku o automobilu koji je dobio fejslift posle manje od tri godine, doprinelo je i to što je za test vožnju nove „mazde 3“ izabrana šarmantna Venecija.

194057_img0190_f.jpg


Baš kao i u ovom jedinstvenom gradu, najzanimljivije stvari u novoj „mazdi“ dobro su sakrivene jer se dizajnerske promene mogu svesti tek na nekoliko noviteta. Prednji branik je blago izmenjen, odnosno više je aerodinamičan, pogotovo u predelu oko točkova.

Na taj način je koeficijent otpora vazduhu sa 0,30 smanjen na 0,29. Takođe, svetla za maglu su okrugla, a ne trapezasta. Zadnji branik kod verzije sa petora vrata je smanjen za 30 milimetara kako bi se olakšao utovar i istovar iz prtljažnika koji hvata solidnih 430 litara.

Kupcima se nudi i novi dizajn aluminijumskih točkova od 16 i 17 inča, kao i jedna nova boja: jesenja bronza. Praktično neprimetne promene ali dovoljne da „mazda 3“ zadrži snažan sportski izgled.

Glavna promena u enterijeru je zahvatila pozadinsko svetlo na instrument tabli, koje više nije crveno, već je belo. Dizajneri unutrašnjosti su se fokusirali na zadatak da, što je moguće više, smanje pokrete oka vozača i da tako poboljšaju inače vrlo dobru ergonomiju.

Zbog toga su srebrne lajsne u donjem delu instrument table zamenjene crnim koje manje odvlače pažnju vozača.

Inače, kabina je prostrana i odaje utisak da je sve napravljeno od kvalitetne i mekane plastike. Putnici na zadnjoj klupi mogu da uživaju u komforu.

194063_mazda3flmps2011interior20_hs.jpg


Upravljač je postao tvrđi, a takav je i osećaj u vožnji. To je postignuto izmenama na pumpi elektrohidrauličnog servo upravljača, ali možemo staviti zamerku da je volan previše tanak.

Od motora u ponudi su benzinci u rasponu od 105 do 260 KS, a dizelaši od 115 do 185 KS. Praktično, svačiji apetiti su zadovoljeni. Motori su neznatno dorađeni i odlikuje ih niža prosečna potrošnja i emisija štetnih gasova.

Kupcima u Srbiji svakako najzanimljiviji će biti 1,6-litarski turbo dizel motor sa 115 KS. Mali dizelaš dobro reaguje na gas i hitro dobija na brzini, zahvaljujući maksimalnom obrtnom momentu od 270 njutnmetara, dostupnom od 1.750 obrtaja u minutu.

Motor radi tiho, a uz pomoć dobro odmerenom šestostepenom ručnom menjaču prosečna potrošnja lako može da se kontroliše na između 6,5 i sedam litara u gradskoj vožnji, dok na otvorenom putu pada ispod pet litara na 100 pređenih kilometara.

194055_img0172_hs.jpg


Ono što je među bitnijim stavkama je i to što cena nije znatno menjana. Uz popust od 2.000 evra koji važi do kraja godine, “mazdu 3” fejslift dobijate za 14.490 evra, koliko je cena osnovnog modela.

Dvozonska klima, središnji naslon za ruke i audio-komande na volanu, uz još neke manje dodatke koštaće vas dodatnih 800 evra. Sportski model košta 25.090 evra.

Inače, 1,6-litarski benzinac sa 105 KS pokazao se kao izuzetno pouzdan i izdržljiv. U sredini ponude je dvolitarski benzinac sa 150 KS (šestostepeni ručni menjač ili petostepeni automatski), dok je na vrhu i dalje 2,3-litarski DISI turbo-aregat u „mazdi MPS“ sa 260 konjskih snaga.

Očekivano, najsnažnija „mazda“ je i bila poslastica testiranja u Veneciji, jer stotku hvata za 6,1 sekundu uz maksimalnih 250 kilometara na sat.

 
Top