Maldivi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Maldivi – raj na zemlji

Autor: Ivana Timilić
Izvor: Putujem.com
ponedeljak, 25. maj 2009.

maldives_210X140.jpg

Samo jedna reč može da opiše ovo čarobno mesto - "nestvarno"

Čarobno more, pesak kao puder i jasno sunce - nestvarno, prelepo, neponovljivo. Ako postoji mesto na koje bih se uvek vratila - onda se to mesto zove Maldivi.
Od Beograda do konačnog prizermljenja na tlo ovog rajskog ostrva, potrebno je više od 24 sata, jer put vodi preko Istanbula, Dubaia, zatim ide Šri Lanka i najzad dolazak u "raj na zemlji". Po izlasku iz aviona, počinje čarolija. Klima je tropska, ekvatorijalna sa blagim monsumima. Temperatura vazduha se kreće od 31 do 35 stepeni. Leto traje 12 meseci!
Prolaskom kroz aerodromsku zgradu našla sam se oči u oči sa nestvarnim plavetnilom Indijskog okeana: sve nijanse plave i zelene boje nalaze se upravo na Maldivima. Uz obalu, okean je svetle boje, zatim prelazi u zelenu, pa preko plave u tamno teget. Pesak je ipak ono sto je najčudesnije. Toliko beo, toliko sitan, da podeseća na brašno, na puder, a pomešan je sa mnoštvom korala i koralnih grančica uglavnom bele boje.


maldives_embudu_island_210X140.jpg

Nestvarno plavetnilo Indijskog okeana daje osećaj raja

Vožnja čamcem, tzv. "donijem", do Paradise Island-a traje 45 min, a ono što nas je tamo dočekalo premašilo je sva očekivanja. Drveni mostić koji povezuje marinu sa glavnim delom ostrva, beskrajne pesčane plaže, korali rasuti po pesku, neobično rastinje, suncobrani od trske, mirna voda okeana, nesvakidašnje ljubazno osoblje, nasmejano, blagih crta lica dobrodošlica - koktel sa trešnjom na čaši ...
Mnoštvo bungalova u vidu kućica sa dva ulaza poređani su u nizu po spoljnoj strani ostrva. Sa jedne strane ulazi se u prostrani apartman sa stazice koja vodi kroz park prepun raznovrsnog egzotičnog bilja. Sa druge strane apartmana izlazi se na terasu, pa preko dva stepenika pravo na peščanu plažu koja vodi u more. Svaki turista ima svoju privatnost, svoj deo plaže, svoj deo mora.
Sva ostrva imaju lagune i koralne sprudove koji štite snežno, bele, peščane plaze od velikih talasa. Po pesku je rasuto na hiljade školjki i korala i one Maldivljanima služe kao originalni material za pravljenje prelepog nakita.

maldives_scuba_210X140.jpg

Najveću atrakciju predstavlja podvodni svet gde možete videti razne vrste riba, a najčešće su ajkule

Ronjenje i podvodni ribolov smatraju se jednim od najvećih ostrvskih atrakcija. Ono što ovde predstavlja uobičajenu stvar su ajkule, naročito u večernjim satima kada ribari na povratku iz ribolova bacaju ostatke očišćenog ulova sa doka. Tada brzinom munje sjati se na desetine ovih krvožednih ala veoma blizu obale. Često se mogu videti i kako bezbrižno plivaju tik ispod mostića kojima tuiristi šetaju.
Tunjevina spada među lokalne kulinarske specijalitete. Može se kupiti sveža svakog dana na velikoj pijaci u Maleu. Neki restorani se otvraraju već u ranim jutarnjim satima, dok drugi počinju sa radom u vreme ručka. Svi lokali se zatvaraju u jedan čas posle ponoći. Noćnog zivota na Maldivima skoro da i nema, ali to ovde nije ni potrebno. Noći su čarobne, izuzetno tople, zalasci sunca su jedinstveni. Suveniri su izrađeni od korala, školjki, kokosovog drveta, kore kokosovog oraha i palminog lisća. Proizvodi od oklopa kornjača su zabranjeni za izvoz.


Kultura
Arhipalag je naseljen početkom V veka Budistima iz Šri Lanke i južne Indije. Islam je prihvaćen u 12. veku i od tada je to glavna religija. Stanovništvo Maldiva predstavljaju suni muslimani, a jezik koji se ovde govori je Divehi, koji predstavlja mešavinu indijskog i arapskog jezika sa malim brojem engleskih reči. Na čelu republike je predsednik od 1968. godine kada je ukinut sultanat.


maldives_ariatoll_210X140.jpg

Drveni mostić ispod koga možete videti ajkule koje plivaju, povezuje marinu sa glavnim delom ostrva

Maldivi su jedna od nasiromašnijih zemalja na svetu. Ekonomija je zasnovana na ribolovu, turizmu, proizvodnji i reparaciji brodova.
Turizam se razvio tek u poslednjoj deceniji, a turisti su privučeni beskarajnim belim plažama i modernim hotelima. Maldivski kompleksi hotela su po jednoj stvari specifični-svaki se nalazi na posebnom atolu veličine 80-200 m. Maksimalna visina atola je 2,3m iznad nivoa mora, pa se Maldivi smatraju najravnijom zemljom na svetu. Na atolima gotovo da i nema lokalnog stanovništva, a jedine građevine su kompleksi apartmana, trgovine i diskoteke.

Najbezbednija država
Do pre 20 god kada su ih napali teroristi iz Šri Lanke, Maldivljani nisu imali ni vojsku ni policiju. Sada Maldivi predstavljaju najbezbedniju zemlju na svetu.

Najmanja Azijska država
Republika Maldivi je najmanja azijska država koju čine 1192 ostrva i peščanih sprudova od kojih je 200 nenaseljeno. Nalaze se u srcu Indijskog okena južno od Indije, jugoistočno od Šri Lanke. Maldivi imaju čak 26 prirodnih atola - prstenasti koralni grebeni, koji su podeljeni na 20 administrativnih atola i jedan grad. Većina od ukupno 280 hiljada stanovnika živi na glavnom Male atolu. Valuta je rufijaa i laree.

Najmanji glavni grad
Atol Male je prstenastog oblika i nalazi se u centru Maldiva. Tu se prostire na svega 1,5 kvadratnih kilometara. Istoimeni glavni grad ima dva trga, dve ulice i mnoštvo prodavnica suvenira. Jedino se u Male-u mogu videti visoke zgrade, ali trebalo bi videti sve: od džamije sazidane od filigranski ograđenih koralnih blokova do islamskog centra-najupečatljivije građevine na celom ostrvu koja se može videti sa svakog dela ovog ostrva. Ova palata simbolizuje važnost islamske religije.

Kažu da za 100 godina Maldivi neće postojati. Svake godine nivo okeana se povećava, pa je prognoza da će sva ostrva biti potopljena. Zato, ukoliko imate mogućnosti da to sebi priuštite, krenite put Maldiva, jer ako postoji Raj na zemlji, njegovo ime je Maldivi.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Maldivi: Prva bračna noć u podvodnom apartamanu

Izvor: Blic žena


Luksuzni hoteli utrkuju da svojim gostima pruže što originalnije usluge, pa je, tako, hotel „Conrad Maldives Rangali Island“ na Maldivima, u ponudu stavio i podvodni apartman “Ithaa Suite” za romantičnu prvu bračnu noć.


13152_montaza_f.jpg

Ovaj jedinstveni apartman na Maldivima ima savršen pogled, ali ne na plažu i more, nego na morski život. Izgrađen je u sklopu restorana „Underesea“, 16 metara ispod površine Indijskog okeana, a iznad njega se u luku proteže stakleni plafon kroz koji može da se posmatra facinantan podvodni svet.

Apartaman je moguće iznajmiti samo na jedan dan, a zbog velikog interesovanja aranžmani moraju rezervisati nekoliko nedelja pre planiranog dolaska.

13150_conrad-maldives1_kul.jpg

Gosti preko dana moraju da nose sunčane naočare u restoranu, jer je refleksija svetla veoma jaka

Akva avantura počinje romantičnom večerom za kojom se služi dvadesetak različitih jela, a kao specijalitet mladencima se nudi riba sa grožđem, bademima i šafranom. U sklopu usluge, ujutro se servira doručak, a kasnije i šampanjac.

Posle ovakve magične noći mladencima ostaje samo još da plate oko 5.000 dolara, za noć koju će pamtiti čitavog života.

Hotel „Conrad Maldives Rangali Island“ proteže se na dva privatna atola na Maldivima, na idiličnim belim peščanim plažama.

Podvodni restoran "Underesea", koji je otvoren pre pet godina, omiljeno je mesto gostiju hotela. Deca mlađa od 12 godina ne mogu da uživaju u morskim prizorima, jer se za njih ne odobravaju rezervacije.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Maldivi prave superluksuzni plutajući arhipelag s podvodnim terenima za golf

Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1,5 metara, Republika Maldivi najniža je država na svetu. U strahu da bi 1.192 ostrva uskoro mogla da potonu, maldivska vlada uspostavila je saradnju sa holandskom građevinskom kompanijom “Doklends internešnel” i namerava da izgradi najveći plutajući arhipelag na svetu.

13034188.jpg

Predviđena je izgradnja 43 privatna ploveća ostrva, od kojih će svako imati svoje pristanište za jahte i bazen

Ostrva će pomoću kablova i teleskopskih pokretnih šipki biti pričvršćena za dno mora, što će im obezbediti stabilnost čak i po velikom nevremenu.

Radi uštede troškova, ali i zaštite okoline, ostrva će se graditi u Indiji i na Bliskom istoku, odakle će biti odvučena do svog odredišta u vodama Maldiva.

2.jpg

Plivači, ronioci, pa čak i privatne podmornice, ulaziće na ostrvo sa donje strane, a posetioci će moći da iznajme privatne podmornice, koje će izranjati direktno u njihovom apartmanu.

3.jpg

Projekat, koji je osmislila holandska kompanija “Voterstudio”, realizovaće “Doklends internešnel”, čiji generalni direktor Paul van de Kamp tvrdi da će projekat biti sproveden u delo uz poštovanje ekoloških standarda, budući da je reč o zaštićenom području.

Podvodni golf tereni
4.jpg

Do terena će se stizati podvodnim hodnicima dovoljno velikim da u njih stane i bagi

U prvoj fazi biće izgrađen teren za golf, u koji će biti uloženo 400 miliona evra.

- Biće to prvi plutajući teren za golf na svetu, sa spektakularnim pogledom na podvodni svet kroz svaku rupu - kaže Van Kamp.

Teren će se snabdevati solarnom energijom, koje na Maldivima ima u izobilju, budući da se nalazi severno od ekvatora. Zgrada golf-kluba biće ispod vode, a do nje će se stizati liftom.

5.jpg

Izgradnja terena za golf treba da počne krajem godine, a očekuje se da će biti spreman za korišćenje već krajem 2013. godine.

Prema rečima dizajnera Koena Otijusa, projektom je predviđena i izgradnja 43 privatna ploveća ostrva, od kojih će svako imati svoje pristanište za jahte i bazen.


Izvor: Blic online




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zavirite u raj na zemlji: Neverovatan snimak Maldiva iz vazduha

Ako ste se ikada i zapitali zašto turisti toliko vole Maldive, možda će vam, kada odgledate ovaj snimak biti jasnije. Sva lepota ovog arhipelaga u Indijskom okeanu prikazana je u seriji pod nazivom "Pogled odozgo" koja je snimljena dronovima.

18de81.jpg

Neverovatni prizori arhipelaga u Indijskom okeanu

Predivna tirkizna boja vode, prelepe peščane plaže, hladovina u senci palminog drveća... Bezbroj je razloga da posetite Maldive i uživate u svim njegovim lepotama.

Dronovi su uspeli da zabeleže sve čari arhipelaga, pa se sada, zahvaljujući ovom snimku, iz udobnosti svog doma za sekundu možete neći u pravom raju na zemlji. Zamislite da gazite čist beli pesak, kako plovite nekim od ribarskih čamaca, uživate u gradu Male - prestonici Maldiva, ili prosto sa obale posmatrate fascinantan zalazak sunca.

Maldivi su samo jedna od 18 destinacija koja je snimljena u okviru serije koju producira kompanija MOFILM iz Londona. U okviru serije, do sada su prikazani i snimci Dubaija, Šri Lanke i Sidneja.


(Vestionline)
 
Natrag
Top