Mala „varnica“ sa velikim egom

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Mala „varnica“ sa velikim egom





Sa sunčanim decembarskim vremenom, plažom i morem u pozadini svaki automobil može da bude lep i poželjan. Dobro, možda ne baš svaki, ali s novim „ševrolet sparkom“ nema promašaja. „Varnica“ je dizajnirana da se svidi na prvi pogled. Iz daljine, izgleda pitomo, a približavanjem korak po korak dobija na snazi i dinamičnosti. Oštre linije seku sve pred sobom i onda tek shvatate da „spark“ uopšte nije umiljata maca, već pravi gradski lav.

„Krivaca“ za transformaciju ima više od 1,9 miliona jer je toliko ljudi dalo glas konceptu „beat“ iz kojeg je „spark“ i nastao. „Ševrolet“ je još 2007. u Njujorku predstavio tri koncepta malog gradskog vozila, a „beat“ je posle prebrojanih glasova pobedio braću „trax“ i „groove“. Glasači, pretežno mladi, tražili su zabavan, uzbudljiv i moderan automobil za svaki dan. Zabavan spolja, iznutra i, naravno, u vožnji.

Kabina sa stilom

„Ševrolet“ se oglušio o nepisano pravilo da modeli nižeg segmenta moraju da zadovolje samo jedan zahtev - da budu jeftini. Sve ostalo je nebitno, dok je cena prihvatljiva. Takav je bio slučaj sa prethodnom generacijom „sparka“, koji je u stvari nasleđe „Daevua“. S novim „sparkom“ gotov da nema ništa zajedničko, osim naravno imena. Bezličan oblik prethodnika zamenjen je klinastom pojavom sa velikom dvodelnom rešetkom i upadljivim svetlima. Bočne linije su takođe maksimalno izražene i povećavaju dinamičnost, dok uzdignuti zadnji deo karakterišu okrugla svetla i integrisan krovni spojler. Ručica zadnjih vrata je skrivena, kao kod „honde sivik“ i „seat leona“. Kabina je takođe urađena sa dosta stila, a da pri tome nije narušena prostranost. Prilikom izbora presvlaka i materijala vodilo se računa o boji karoserije. Instrument tabla je urađena kako kod motocikla, jednostavno i pregledno, a ledeno-plavo pozadinsko svetlo postaje već zaštitni znak „Ševroleta“. Na zadnjoj klupi realno ima mesta za dve odrasle osobe.

Cena 7.240 evra

Spark“ je u pokretu živahan automobil koji se s lakoćom probijao kroz gužvu pretrpanim atinskim ulicama. Novi, aluminijumski benzinci nude brz start, živahnost i skromnu potrošnju. Naravno, u granicama svoje snage. Slabiji 1,0-litarski razvija 68, a jači od 1,2 litra tačno 81 KS. Sa dvoje odraslih u kabini, „spark“ nema problema da krene prvi na zeleno svetlo. Međutim, sa svakim kilogramom viška, oseća se „spark“ polako ali i sigurno posustaje. Naravno, sličan problem opterećuje i konkurenciju, jer pravog rešenja nema. Mladim vozačima u Evropi je zbog jeftinijeg osiguranja važno da ne preteruju s kubikažom, kao i da emisija štetnih gasova bude što je moguće niža (120 g/km kod „sparka“). Petostepeni ručni menjač je lagan za korišćenje, kao i upravljač koji do određenih granica može da isprati nešto agresivniju vožnju. „Spark“ je na strogom evro NCAP testu osvojio četiri od maksimalnih pet zvezdica za bezbednost. U pitanju je odličan rezultat, jer do „čiste petice“ ne mogu automobili koji kao standard nemaju ESP. Osnovna cena „sparka“ sa slabijim benzinskim motorom je 7.240 evra. Za verziju sa klima-uređajem i centralnom bravom potrebno je platiti 8,520 evra.

Ševrolet Spark 1.2

Dimenzije:

Dužina 3.640 mm
Širina 1.597 mm
Visina 1.522 mm
Međuos. razmak 2.375 mm
Prtljažnik 170 l
Težina 939 kg

Motor

Zapremina 1.206 kubika
Snaga 81 KS
Obrtni momenat 111 Nm

Performanse:

Ubrzanje 12,1 sekunda
Maks. brzina 164 km/h
Potrošnja 5,1 litara
Cena 7.240 evra


Izvor: magazin Auto
 
Natrag
Top