Šta je novo?

Mala škola prve pomoći za pse

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Mala škola prve pomoći za pse


Principi prve pomoći za pse su slični onima koji se koriste kod ljudi. Vaš ili neki drugi pas može biti žrtva manjih nezgoda koje zahtevaju vašu pomoć, a povremeno i neke veće, što traži hitnu prvu pomoć dok životinja ne stigne kod veterinara.


17950281745059c4bea1bb0584195533_orig.jpgU slučaju ozbiljne nezgode pokušajte da zadržitei hladnokrvnost duha i upotrebite zdrav razum za pomoć i smirivanje životinje. Vaša prva pomoć može psu spasiti život, sprečiti pogoršanje stanja i ubrzati oporavak. Osim ako ste potpuno sigurni da je ozdravljenje potpuno, psa što pre odvedite veterinaru.

Toplotni udar

Ukoliko psa na duže vreme ostavite na vrlo visokim temperaturama, npr. u autu ili na osunčanom mestu bez hlada, može doživeti toplotni udar. Simptomi su zadihanost i povišena temperatura. U takvim slučajevima potrebno je psa što pre ukloniti sa sunca, staviti u hladnu vodu ili mu glavu i ekstremitete rashladiti ledom. Ukoliko se simptomi pojačavaju, psa što pre odvedite veterinaru.

Ubodi insekata

Uznemireni njihovom prisutnošću ili u igri, psi često pokušavaju da uhvate insekte. Često imaju ubode na jeziku ili s unutrašnje strane obraza. U zavisnosti od vrste insekta, ubod može uzrokovati alergijske reakcije ili upale. Ukoliko primetite da psu jezik otiče, odmah se javite veterinaru kako se pas ne bi ugušio. Ukoliko je oteklina mala možete i sami intervenisati s ledenim oblogama.

Ugriz zmije

Vrlo je opasan i uzrokuje veliku bol. Opasnost od ugriza najviše preti njuški i udovima. Kako bi sprečili širenje otrova pokušajte psa da zadržite u mirnom položaju. Ukoliko uspete da pronađete mesto ugriza pokušajte da izvadite otrov uz pomoć sisaljke (nemojte pokušavati ustima). Stavite hladne obloge kako biste ublažili bol. Veterinar će odlučiti da li je potrebno ubrizgati protivotrovni serum.

Utapanje

Nakon što psa izvadite iz vode, ispraznite mu pluća što je pre moguće. Mali pas - uhvatite ga i podignite za zadnje noge. Vrlo pažljivo ga vrtite oko sebe. Nakon toga bi pomagač trebao otvoriti psu usta i pritiskati mu grudni koš. Veći pas - uhvatite ga ispod rebara, jednom rukom oko trbuha. Stavite ga preko ramena dok mu otvarate usta i pritiskate grudni koš. Teške pse ne pokušavajte vrteti - iščašićete mu zglobove i pokidati tetive.

Strano telo u ustima

Čvrsto držite psa. Ako je moguće, otvorite mu usta kao da ćete davati tabletu i pronađite strano telo. Ukoliko možete to da učinite sigurno, odstranite ga prstima ili malim kleštima. Ne uspe li to, ne oklevajte - odmah pozovite veterinara.

Strano telo u oku

Sprečite psa da češe oko. Ako je potrebno, na svaku prednju šapu stavite čarapu napunjenu vatom. Savladajte psa i otvorite kapke kažiprstom i palcem, kako biste videli strano telo. Ako je ušlo u oko, ne dirajte ga, odmah pozovite veterinara. Ako se strano telo nalazi na površini očne jabučice, pokušajte da ga odstranite ispiranjem.

Strano telo u grlu

Štap ili lopta se mogu zaglaviti u grlu psa. Ako je začepljen grkljan, pas teško diše, a može i da ugine ako mu se ne pomogne odmah. Pokušajte da uklonite predmet koristeći isti postupak kao kod psa koji se utapao. Ne uspe li to, predmet će pod anestezijom ukloniti veterinar.

Otrovi

Trovanje je srećom, prilično retko kod pasa, ali oni su manje izbirljivi od mačaka i zato mogu pojesti različite otrovne stvari. Takođe mogu polizati i progutati otrove što su se našli na njihovom krznu. Znakovi su: akutno povraćanje, kolaps, jako grčenje mišića, napadi, slabost ili krvarenje.

- Sprečite dalje gutanje otrova.
- Sperite ga s dlake.
- Hitno pozovite veterinara.
- Ako mislite da znate što je pas progutao, ponesite to veterinaru zajedno sa posudom u kojoj se nalazi.

Ne gubite vreme pokušavajući da ga sami izlečite - možda su mu potrebni posebni lekovi. Veterinar vam može reći da psa naterate da povrati. To vredi učiniti samo ako je pas progutao otrov pre manje od pola sata. Pogodno sredstvo za izazivanje povraćanja je soda bikarbona (natrijum karbonat) - komadić veličine graška dat kao tableta.

Najčešće ozlede na psu su ugrizi drugih pasa i posekotine na nogama. Vidite li krv na dlaci, najpre ustanovite izvor. Ako nije vidljiv, rukom potražite slepljenu dlaku, priljubljenu uz kožu.

Ako je potrebno, odrežite dlaku tako da ranu jasno vidite. Zaustavite krvarenje. Po mogućnosti zavijte ranu. Pozovite veterinara.

Postupak kod nezgoda
https://xs4.b92.net/ljubimac/vesti.php?yyyy=2012&mm=09&nav_id=644770&fs=1&preview=1

Ne paničite. Oprezno prilazite psu umirujuće mu govoreći (to će najbolje učiniti vlasnik). Blago svežite psa uzicom načinjenom od pojasa ili komada užeta. Napravite petlju i prebacite je psu preko glave. Improvizujte brnjicu i proverite nije da li pas priklješten. Pružite potrebnu prvu pomoć.
Osnovni pribor prve pomoći
Premda su mnogi delovi vašeg pribora prve pomoći pogodni i za psa, bolje je da za njega imate poseban.
-Zaobljene makaze
-Kratki termometar
-Pinceta
-Zavoji širine 5 i 10 cm
-Flaster širine 5 cm
-Gaza
-Vata
-Stare čarape
-Plastične vrećice za čuvanje zavoja
-Antiseptička mast
-Antiseptička tečnost
-Štapići s vatom
-Cinkova mast
-Sredstvo za ispiranje očiju
-Sredstvo za čišćenje ušiju
-Medicinski tekući parafinIzvor:
B92.net

 
Top