:: Mala letnja zadovoljstva ::

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
4.265
:: Mala letnja zadovoljstva ::

Iskoristimo mogućnosti koje nam leto pruža da što više vremena provedemo na otvorenom - delovaće pozitivno na naš imunološki sistem, na kondiciju i raspoloženje. Zajedno sa decom tragajmo za materijalima kojima možemo da se igramo, razvijajmo kreativnu imaginaciju, družimo se, stvarajmo ... zajedno!

Dugo očekivano leto konačno je pred nama! Sezona godišnjih odmora i raspusta prava su prilika za predah. Najzad ćemo moći sebi da priuštimo malo vremena za relaksaciju, bez budilnika i prisile svakodnenog "reda vožnje" i da se u potpunosti predamo sitnim zadovoljstvima koja nam se nude. Ukratko, pred nama je godišnja pauza u kojoj najzad možemo imati dovoljno vremena za sve privilegije porodičnog života ali bez žurbe i stresa. Koliko ćemo je iskoristiti, umnogome zavisi od nas samih. Bilo da planiramo neko putovanje ili ne, malo pažnje, mašte i dobre volje svima će dobro doći i učiniće odmor kvalitetnim.
Predlažemo vam da vreme svakako ispunite i aktivnostima koje će vašem detetu omogućiti da vežba znanja stečena tokom godine, ali na jedan spontan i igrolik način koji ga neće opterećivati, već će mu, naprotiv, doneti zadovoljstvo i korist.

Evo na primer:

Pišite pisma!
Obnovite pomalo zaboravljeni način komunikacije - pisanje pisama. Podstaknite dete da se dopisuje sa bakom (ili nekim drugim bliskim članom porodice) kako bi joj opisalo ono što se dešava tokom raspusta. Ohrabrite dete da piše, jer najbolji način da dobije interesantno pismo jeste taj da ono učini prvi korak! Ako, nekim slučajem, pošta stigne vama, obavezno odgovorite i pri tom ne zaboravite da ga adresirate na ime deteta koje vam ga je uputilo! Šaljite razglednice!
Ukoliko se spremate za put, pre polaska zadužite dete da zabeleži adrese prijatelja i članova šire porodice. Možda može da složi njihova imena po azbučnom redu!? Pripremite i markice. Kada budete na vašem letnjem odredištu, prepustite detetu da izabere razglednice koje njemu izgledaju zanimljivo. Vaše zadovoljstvo će biti da ga posmatrate (i pomognete ako zatreba) dok bude pisalo kratke poruke sa letovanja!

Napravite putne novine!
Ponudite vašem detetu malu svesku u koju će moći da zabeleži svoja razmišljanja i iskustvo sa puta, da nacrta ambijent u kojem se odmarate, da ispresuje cvet i sl. Ako upozna nove drugove, mogu mu nju zabeležiti par reči za uspomenu. Ako uz sveščicu dodate i kovčežić ili jednostavno kutiju, sve dragocenosti sa puta biće sačuvane!

Čitajte zajedno!
Iskoristite lepo vreme da napravite novi ambijent na svojoj terasi ili bašti! Postavite suncobran ili tendu (zamišljamo da ste cveće zasadili još u proleće), napravite udobne jastuke za baštensku garnituru i ... knjigu u ruke. Da li ste probali čitanje u dvoje? Mama čita levu stranu a dete čita desnu stranu! Možda <>ćete smislite i neki drugi način.

Sredite foto - album!
Predložite detetu da vam pomogne u sređivanju porodičnog albuma. Fotografije članova porodice i posebno važnih osoba klasifikujte po nekom kriterijumu: prema vremenu kada su nastale (hronološki ili prema godišnjim dobima), prema polu, prema polu i starosti (devojčice, devojke, žene), prema izgledu (visoki u našoj porodici, smeđokosi, plavooki,...), prema prezimenu (svi Petrovići) i sl. Možda možete da upišete datume nastanka fotografija i godine starosti osoba koje su na njima.

Kuvajte zajedno!
Pronađite neke jednostavne recepte za letnje poslastice (ima ih u kuvarima za decu) i malo pomozite <"majstoru kuhinje"> da napravi specijalitet kuće i servira ga na poseban način! Možda <"majstor"> može da vam uredno prepiše vašu zbirku recepata i u nju doda svoje specijalitete?!

Nacrtajte mapu vašeg kraja!
Prođite zajedno stazom kojom npr. vozite bicikl, obratite pažnju na detalje, karakteristična mesta. potencijalno opasna mesta i napravite mapu pređenog puta. Posao možete i obrnuti - nacrtajte vi mapu kraja u kojem živite i putokaze koje dete treba da sledi. Ovo činite samo ako ste sigurni da je put apsolutno bezbedan ili pustite da vas dete povede sa sobom.

Sve predložene aktivnosti možete realizovati lako i raspust učiniti podsticajnim i zabavnim. Mi smo sigurni da će vas vaša mašta odvesti još dalje!
Srećan odmor svima!
 
Natrag
Top