Šta je novo?

Mala bara, mnogo krokodila

Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Ko kontroliše rad oko 1.000 turističkih agencija koje posluju na srpskom tržištu

Mala bara, mnogo krokodila

Verovali ili ne, u Srbiji je licencu za rad dobilo oko 1.000 turističkih agencija - 600 organizatora putovanja i 371 posrednik u prodaji turističkih putovanja. Neki bi rekli: ni manje zemlje ni više agencija a drugi, opet, da je pravo čudo što nema više incidentnih situacija poput ove sa agencijom Konte koja je obeležila početak turističke sezone. S druge strane, ako se zna da je za dobijanje licence dovoljno položiti depozit od samo 500 evra i da kompletna procedura registracije ne traje duže od sedam dana, onda je jasno da je reč o krajnje jednostavnom poduhvatu u koji se, oni željni brze zarade, olako upuštaju.
biz08f_ocp_w380_h300.jpg

Doduše, jedan od uslova za dobijanje licence jeste i posedovanje polise osiguranja i sudeći prema najavama Turističke inspekcije u toku je vanredna kontrola svih agencija kako bi se utvrdilo da li ispunjavaju taj uslov.

- Zakonska obaveza svih turističkih agencija je da obezbede propisane polise osiguranja kojima se pokrivaju štete nastale zbog neispunjenja, delimičnog ispunjenja ili neurednog ispunjenja obaveza agencije prema klijentima, odnosno putnicima, kao i štete prouzrokovane nemogućnošću turističke agencije da izmiri troškove nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika. Svim turističkim agencijama upućeno je obaveštenje da provere svoje polise osiguranja. Osim toga, turistička inspekcija je započela dodatnu kontrolu i ukoliko se utvrdi da neka od agencija ne ispunjava sve zakonom propisane uslove, odnosno ako nema odgovarajuću polisu osiguranja, biće pokrenut postupak za oduzimanje licence. Agencija kojoj je oduzeta licenca više neće moći da računa na dobijanje nove, a izmenama Zakona o turizmu koje su u pripremi, precizirano je da odgovorno lice koje je prekršilo pravila igre, više neće moći da bude vlasnik ili direktor turističke agencije - izjavila je za Danas Brankica Bajat, načelnica Turističke inspekcije Srbije.

Na pitanje šta se dešava sa agencijama kojima je oduzeta licenca za rad i da li je tačno da te agencije, samo pod drugim imenom, nastavljaju da posluju, naša sagovornica ističe da se turistička agencija kojoj je oduzeta licenca briše iz Registra turizma, ali joj se daje mogućnost da realizuje sva do tada ugovorena putovanja. Drugim rečima, oduzimanje licence znači da ta agencija ne može da ugovara nova putovanja i prestaje sa radom nakon realizacije preuzetih obaveza. Komentarišući spekulacije da je agencija Konte prošle godine izbrisana iz članstva u udruženju Juta (navodno zbog česte promene imena), kao i da sada posluje pod firmom Contevita, Brankica Bajat je potvrdila da Konte posluje u okviru Društva za turizam i usluge Kontevita doo u Beogradu, koje je registrovano u Agenciji za privredne registre i dodala da Turistička inspekcija ne raspolaže podacima o razlozima za brisanje te agencije iz članstva Asocijacije turističkih agencija Juta.

- U tom kontekstu zanimljiv je podatak da nekoliko agencija kojima je oduzeta licenca nisu bile isključene iz te asocijacije, već su licencu izgubile kao punopravne članice Jute. Kad je reč o Konteu Turistička inspekcija je izvršila nadzor i inicirala postupak oduzimanja licence. O svemu uočenom turistička inspekcija obavestila je policiju i tužilaštvo koji su preuzeli ceo slučaj. Osim toga, na sajtu Ministarstva ekonomije (inspŽmerr.gov.rs) objavljena je Preporuka korisnicima usluga turističkih agencija, uz objašnjenje kako postupiti u slučaju reklamacije, kao i šematski prikaz tog postupka. Pored toga, naša preporuka je i da se putnici posredstvom sajta Ministarstva ekonomije informišu o tome da li je agencija registrovana, koliko dugo se bavi tom delatnošću i da li je likvidna - poručila je Brankica Bajat.

I ma koliko to zvučalo paradoksalno, potencijalni korisnici usluga turističkih agencija trebalo bi, dakle, da preuzmu ulogu istražitelja i da se lično, uvidom u finansijske izveštaje objavljene na sajtu Agencije za privredne registre, uvere da turoperater kome nameravaju da ukažu poverenje, ima licencu za rad i uz to - pozitivno posluje. Da su to uradili, oštećeni putnici agencije Konte saznali bi da je reč o firmi koja je prošle godine uknjižila gubitak od oko 20 miliona dinara. Ovako, turisti koji su uplatili aranžman i trebalo bi da ga realizuju u narednom period najverovatnije neće ni otići na željenu destinaciju s obzirom na to da je vlasnik Kontea uhapšen i da je poslovnica zatvorena, što znači da nema ko da realizuje ugovorene aranžmane.

- Činjenica je da novac koji su putnici uplatili nije stigao do krajnjeg pružaoca usluge, pa se i ne može očekivati da aranžman bude realizovan. Zato je moj savet putnicima da se u pisanoj formi obrate agenciji i da traže povraćaj novca. Ali, kako sada stvari stoje najverovatnije će, i to delimično, biti obeštećeni iz polise osiguranja koja, inače, iznosi 40.000 evra - kaže za Danas Ljubiša Živadinović, pravni zastupnik udruženja turističkih agencija Juta.

On smatra da tržište Srbije nije prebukirano turističkim agencijama s obzirom na to da se sve one ne bave istom delatnošću - neke se bave organizacijom putovanje, druge kongresnim turizmom, a neke samo banjskim turizmom... „Osim toga, profilisale su se agencije koje pokrivaju samo određene destinacije, najčešće Grčku i Tursku, ili se bave samo organizovanjem krstarenja. Inače, za registraciju društva potreban je osnivački kapital od 500 evra, ako je reč o društvu sa ograničenom odgovornošću, do 10.000 evra za akcionarska društva. Pošto je većina turističkih agencija registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću, to znači da osnivački kapital iznosi 500 evra pri čemu se 250 evra uplaćuje odmah, a ostatak u roku od dve godine“, podseća Živadinović.

Na opasku da se stiče utisaka da većina turističkih agencija posluje po principu piramidalnih banaka, dakle obrćući kapital svojih klijenata, naš sagovornik kaže da neke agencije imaju sopstveni obrtni kapital i one mogu unapred da bukiraju smeštajne kapacitete, ali je više onih koje posluju oslanjajući se na kredite koje vraćaju kad naplate potraživanja od putnika. On je poručio turistima da se pre polaska na put informišu o destinaciji na koju odlaze i da obavezno zaključe ugovor sa agencijom.

U ovom trenutku izvesno je samo da će najveći ceh nečijeg neodgovornog ponašanja platiti turisti agencije Konte koji neće moći da ugovore već ugovoreno letovanje. Da li će slična sudbina zadesiti još neke od potencijalnih korisnika usluga turističkih agencija videćemo na kraju sezone. Leto je tek pred nama.

Saveti turistima

* turističke aranžmane treba ugovarati samo sa licenciranim turističkim agencijama, ali proveriti da li je agencija likvidna
* pre sklapanja ugovora dobro pročitajte opšte uslove i program putovanja, jer su u tom tekstu precizirana prava turista kao i prava i obaveze agencije
* važno je da se reklamacioni postupak pokrene u roku od osam dana po završetku putovanja, i to podnošenjem prigovora agenciji
* poželjno je da napravite prigovor i na licu mesta, tokom putovanja ili boravka, prikupite što više dokaza

Neslavni bilans

Turistička inspekcija je u 2009. godini primila 349 prijava protiv turističkih agencija, a inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da je 169 prijava bilo opravdano. U 73 slučaja, uz posredovanje inspektora, postignut je dogovor između agencije i putnika i agencije su putnicima vratile, za uplaćene a neizvršene usluge, ukupan iznos od 1.999.650 dinara. Tokom prvih šest meseci ove godine podneto je 115 prijava građana protiv agencija, od kojih je 57 bilo osnovano, a u 21 slučaju postignut je dogovor i agencije su putnicima vratile ukupan iznos od 755.250 dinara - potvrdila je za Danas Brankica Bajat, načelnica Turističke inspekcije.
 
Top