Šta je novo?

Makedonija prodaje kasarne

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Makedonija prodaje kasarne


Ministarstvo odbrane Makedonije objavilo je da će u narednih osam godina otuđiti desetine karaula, vojnih magacina i poslovnih objekata iz svog resora. Već do kraja godine biće pripremljen plan za prodaju 40 karaula, 15 poslovnih prostorija, 13 nekadašnjih vojnih magacina, dva doma armije, tri restorana i dve farme.[SIZE=+0]Ovo nije prvi put da ovakve inicijative postoje.


reg-makedonijs-kasarne_620x0.jpgPrema projektu “Stare kasarne za nov razvoj”, makedonskog resora odbrane, započetog 2010. nekim lokalnim samoupravama predato je na korišćenje 12 kasarni sa kompletnim kompleksima zemljišta i nekoliko objekata nekadašnjih domova armije. Ali projekat je ocenjen kao kontroverzan, zbog sumnji da je bilo zloupotreba, pa je njegova realizacija obustavljena.

Još 2005. godine je upozoreno na to da resor odbrane ne raspolaže ažuriranom evidencijom imovine. Tokom provera državni revizori su otkrili da je vojna imovina izdavana “u najam”, po apsurdno niskim cenama čak i od svega 0,01 nemačkih maraka. Ministarstvo odbrane je naredne godine raskinulo pedesetak takvih čudnih ugovora o zakupu, a 2007. započet je popis vojne imovine.

[SIZE=+0]Prilagođavanjem zadatim standardima Nato pakta, čijem članstvu Makedonija teži, na početku sprovođenja usvojenog Strategijskog odbrambenog pregleda, polovinom prošle decenije, resor odbrane ove zemlje, kako je objavljeno, raspolagao je sa 611 “nesuštinskih objekata” i parcela vrednih oko 53 miliona evra. U tu kategoriju je svrstano 37 karaula, 12 kasarni, dva vojna auto-kampa na jezerima, 16 zemljišnih i 20 magacinskih kompleksa u Makedoniji.[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=+0][SIZE=+0]


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
 
Top