Šta je novo?

Makedonija: Odšteta zbog hapšenja

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Makedonija: Odšteta zbog hapšenja 60 hiljada evraSKOPLjE - Makedonija je prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, neosnovanim hapšenjem i zadržavanjem Kaleda el Masrija, nemačkog državljanina libanskog porekla, zaključeno je presudom Evropskog suda u Strazburu, kojom se Skoplje zadužuje da oštećenom isplati 60.000 evra odštete.


reg-masri_310x186.jpgSud je time prihvatio El Masrijevu argumenticiju o drektnoj odgovornosti Makedonije zbog hapšenja i neosnovanog zadržavanja, (uglavnom zatočenog u hotelu “Skopski merak”), u periodu od 31. decembra 2003. do 28. maja 2004. do predavanja agentima CIA i avionskog transfera, specijalnim tajnim letom, preko Bagdada, u tajni zatvor u - Avganistanu.

Zbog ovog slučaja, Makedonija je kritikovana u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i Evropskom parlamentu. Sa početkom suđenja u Strazburu, u britanskom “Dejli telegrafu” je objavljen tekst u kome je navedeno priznanje bivšeg “visokog vladinog ministra” iz Skoplja da je Masri bio zadržan po zahtevu američke tajne službe CIA.


Izvor:
Novosti.rs
 
Top