Magična rimska noć 1990.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
Magična rimska noć 1990.
“I šta je dosuđeno? Dosudio je penal! Dosudio. Je. Penal“.


188296465753beea1c84908770967034_w640.jpg

Beta/AP
To su, podseća se na zvaničnom sajtu FIFA, čuvene reči nemačkog komentatora Gerda Rubenbauera nakon što je u finalu Mundijala 1990. godine u 85. minutu dosuđen penal za Nemačku protiv Argentine.

Rudi Feler oboren je u šesnaestercu, a Meksikanac Mendes pokazao je na belu tačku uprkos burnim protestima Argentinaca.

“Odmah sam znao da moram da izvedem penal“, kaže strelac pobednosonog gola Andreas Breme i objašnjava kako je tolika odgovornost pala na njega.

“Trojica izvođača penala određivani su pred svaki meč. Imali smo Rudija Felera, ali on je bio fauliran, a igrač koji je iznudio penal ne bi trebalo da ga izvodi. Onda je na redu bio Lotar Mateus, ali on se nije osećao dobro. Bilo nam je važno da izvođač bude pun samopoutdanja, tako da sam ja uzeo loptu. Feler mi je prišao i rekao: ’Ako daš gol, prvaci smo’. Odgovorio sam mu: ’Hvala ti mnogo, imaću to na umu“.

Na golu je tog osmog jula pre 24 godine stajao Serhio Gojkoečea, ekspert za penale, što je pokazao i u meču sa Jugoslavijom na istom prvenstvu. Međutim, Breme je i suviše dobro gađao donji desni ugao, tako da Gojkoečea nije mogao da odbrani iako se bacio u pravu stranu.

“Dogodilo se nešto neopisivo – svi ste videli slike proslave gola, u tom trenutku smo znali da ćemo postati svetski prvaci. Na meni je bilo šest, sedam, osam saigrača, ali to u tom trenutku nisam primećivao“, izjavio je Breme.

Gojkoečea, logično, ima sasvim drugačije emocije kada se spomene taj penal.

“I dalje me boli. To što sam primio gol iz tog penala bolnije je nego pet golova koje mi je Kolumbija dala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1994. godine“, kaže argentinski golman.

U nedelju, 13. jula, na stadionu Marakana u Rio de Žanieru ponovo će se za titulu najboljeg na planeti boriti Nemačka i Argentina. Do sada su igrali 20 puta – Elf je ostvario pet trijumfa, Gaučosi devet, a nerešeno je bilo pet puta.

Godine 1986. u finalu SP slavila je Argentina, četiri godine kasnije Nemačka, a ko će postati svetski prvak 2014?
 
Natrag
Top