Šta je novo?

"Magacin" u Kraljevića Marka postaje centar nezavisne kulture i umetnosti

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.134
"Magacin" u Kraljevića Marka postaje centar nezavisne kulture i umetnosti

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) predstaviće 13. februara (17.30) u "Magacinu" predlog novog modela za korišćenje tog prostora, koji ima za cilj da Beograd, poput mnogih gradova u regionu i svetu, prvi put dobije kulturni centar za programe nezavisne savremene kulture i umetnosti.


Magacin u Kraljevića Marka

Iako je prostor Magacina u Kraljevića Marka još 2007. namenjen stvaranju alternativnog centra nezavisne kulture u oblasti savremene umetnosti, od samog početka organizacije koje ga koriste bile su suočene sa proceduralnim problemima koje su otežavale ili onemogućavale njihov rad.

Vodeći se prvobitnim idejama formiranja tog centra, kao što su otvorenost i dostupnost velikom broju kulturnih radnika i stvaranje podsticajnog okruženja za kulturnu produkciju, Asocijacija NKSS pokreće javnu raspravu o novom modelu za korišćenje prostora Magacina i poziva nadležne da partnerski pristupe rešavanju tog problema.

Predstavljanje novog modela upotrebe tog prostora pratiće i javna diskusija, na koju su pozvani da učestvuju i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i v.d. direktor Doma Omladine Beograda Marko Stojanović.

Biće predstavljeni i primeri dobre prakse iz regiona, poput Pogona, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, kao i pravne mogućnosti za rešenje statusa Magacina i problema nedostatka prostora za predstavnike nezavisne savremene kulture.

Novi model korišćenja Magacina zamišljen je kao otvorena platforma za izvođenje programa iz oblasti nezavisne kulture. Objavljen je na
blogu magacin2015.wordpress.com i dostupan za komentare.

Prema novom modelu predviđena je i programska saradnja sa Domom omladine u skladu sa osnovnim kriterijumima kreiranja njegovog programa: inovativnosti, aktuelnosti, kvaliteta i dostupnost mladima.

Osnovna funkcija Magacina bila bi da kroz korišćenje prostora obezbedi podršku za programe kulture i mladih i realizaciju događaja iz svih disciplina savremene kulture i umetnosti - izložbe, pozorišne i plesne predstave, predstave novog cirkusa, koncerti, predavanja, javne tribine i drugo.

Prostor bi služio i za produkciju, probe, umetničke rezidencije, radionice, seminare, obuke i sastanke, a koristio bi se po principu otvorenog kalendara i javnog konkursa.

Magacin u Kraljevića Marka (MKM) u Beogradu, nekadašnje skladište izdavačke kuće Nolit, od 2007. je prostor pod upravom Doma omladine Beograda, kada ga je Javno preduzeće "Poslovni prostor" ustupilo bez zakupa, sa idejom da to postane alternativni kulturni centar nezavisne kulture.

Na osnovu Konkursa DOB-a 2007, odabrano je šest organizacija koje bi u dvogodišnjem periodu radile u prostoru MKM (Stanica - Servis za
savremeni ples, nKA - Nezavisna kulturna asocijacija, Teorija koja
Hoda - TkH, Galerija 12 i ProArtOrg, SEEcult.org i Rende).

MKM je zvanično otvoren 1. juna 2007. ali sa ovim organizacijama nikada nije potpisan bilo kakav ugovor, i prostorni uslovi predviđeni konkursom nisu obezbeđeni - renoviranje MKM-a prvobitno je najavljeno do 1. maja 2007, ali do danas nije završeno.

Izvor: Beta
 
Top