Madrid: Obeležena godišnjica napada

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Madrid: Obeležena godišnjica napada

Izvor: Tanjug


Madrid -- Polaganjem venaca i cveća i minutom ćutanja u Madridu obeležena godišnjica terorističkih napada islamista na prigradske vozove 11. marta 2004. godine.
255329234f5cf01a83d75640978627_368x246.jpg

U tim napadima poginulo je više od 190 osoba, a više od hiljadu je bilo povređeno.

Na inicijativu španskog Udruženja žrtava terorizma u gradskom parku Retiro položen je venac u aleji, u kojoj su u spomen žrtvama terorističkih akata posađena 22 stabla masline i 170 čempresa, a posle minuta ćutanja pušteni su beli baloni, izveštava BBC.

Obeležavanju sećanja na žrtve prisustvovali su ministar pravde Alberto Ruis-Galjardon, glavni tužilac Eduardo Tores-Dulse i gradonačelnica Madrida Ana Botelja.

Predsednica Udruženja žrtava terorizma Anheles Pedrasa izjavila je da je neophodno do kraja istražiti uzroke i posledice tragedije.

Eksplozije u četiri madridska šinobusa organizovali su međunarodni teroristi poreklom iz zemalja severa Afrike, u znak osvete Španiji za učešće u ratu u Iraku.

Sedam neposrednih učesnika terorističkog napada, ne želeći da se preda policiji, izvršilo je samoubistvo u Leganesu, a dvadeset njihovih pomoćnika osuđeno je na jesen 2007. godine na višegodišnje zatvorske kazne.

Ta tragedija, tri dana pred opšte izbore u Španiji, predstavlja najveći teroristički akt u Evropi od kraja Drugog svetskog rata.

Evropska unija 11. marta obeležava Dan žrtava terorističkih napada, izražavajući solidarnost sa porodicama nastradalih, birajući dan kada se desio teroristički bombaški napad u Madridu.

Bombaški napad u Madridu i prošlogodišnja tragedija u Norveškoj na ostrvu Utoja u kojoj je ubijeno 77 osoba, a više od 150 ranjeno, spadaju među najveće terorističke napade u Evropi.

 
Natrag
Top